Kategorija: Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo

Grad Vukovar nastavlja s provedbom projekta sanacije javnih raspela i sakralne baštine na području Vukovara.

Nakon sanacije Bećarskog križa, Bogojavljenskog križa u Ulici Vladimira Nazora, križa u Bogdanovačkoj ulici, pravoslavnog križa u Mazda parku, križa na Starom katoličkom groblju te Kapelice Majke Božje, obnovljena je i Kapelica sv. Marije u gradskoj četvrti Mitnica, u Ulici Bana Josipa Jelačića.

Saniranu kapelicu obišao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik Filip Sušac, a ovom prilikom posvetio ju je fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova.

Kako ističe gradonačelnik Penava, sakralna baština je dio kulturne baštine Vukovara te važan dio njegove povijesti i tradicije. „S osobitim zadovoljstvom uz blagoslov kapelice sv. Marije obilježavamo završetak njene sanacije, a koja je obuhvatila obnovu pročelja kapele, limenog krova, ograde te restauraciju vrata. Dio je to projekta sanacije javnih raspela, kapelica i sakralne baštine u koji je Grad Vukovar u prethodne dvije godine uložio 891.612,35 kuna s PDV-om.“, rekao je gradonačelnik Penava.

Ukupna vrijednost izvedenih radova na kapelici sv. Marije je 44.020,62 kuna s PDV-om, a radove je izvela tvrtka D.K.B. d.o.o. iz Vukovara.

Kapelica Sv. Marije, pravog naziva „Kapelica svevidećeg Božjeg oka“ ili „Kapelica BDM Dobrog savjeta“ sagrađena je 1916. godine u živopisnom stilu historicizma. Sagradili su je bračni par Terezija i Karl Seidl u znak zahvalnosti za povratak iz sibirskog zatočeništva. Obnovom kapelice, zaslugom Franjevačkog samostana, u kapelicu se 16. travnja 2006. godine unosi slika Blažene Djevice Marije Dobrog savjeta čime postaje i Kapelica BDM Dobrog savjeta. Radove je izveo restaurator Gyorgy Kiss 2008. godine.

„Kapelica se nalazi u vrlo prometnom dijelu našega grada, gdje se vjernici, građani Vukovara često zaustavljaju i svoje molitve upućuju Blaženoj Djevici Mariji.“, istaknuo je fra Ivica Jagodić.