Kategorija: Ured gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je najoštrije osudio objavu kolumne novinara N1 televizije, Borisa Dežulovića, a čiji sadržaj vrijeđa i omalovažava žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Penava, prije samog početka, uputio je ispriku svim građanima Banovine i Zagreba koji, pogođeni razornim potresom, doživljaju drugu zimu bez krovova nad glavom. „Oni zaslužuju svu pozornost našega društva. Pažnju nikako ne zaslužuju teme koje u suštini zabavljaju hrvatsku javnost i koje nemaju ni približno veliko značenje kao što je to krov nad glavom jedne obitelji.“, rekao je Penava.

„Franjo Tuđman porazio je velikosrpsku politiku u Domovinskom ratu zajedno s hrvatskim narodom, građanima i hrvatskim braniteljima u vremenu od 1991. do 1995. godine, a aktualna Vlada tu velikosrpsku politiku polako vraća u igru.“, rekao je u uvodnom dijelu Penava.

„Notorna je činjenica da je u Hrvatskoj hrvatski narod birao političare iskrivljenih liberalnih vrijednosti gdje je sve dozvoljeno i gdje nitko za ništa ne odgovara. Živimo u vremenu neodgovornosti i pranja ruku. Vrlo često se ovih dana koristi sintagma „bura u čaši vode“, a tako će biti i s ovim aktualnim događajima oko Vukovara. Priča će trajati dva dana i što će se poslije dogoditi, apsolutno ništa.“, nastavio je Penava te poseban fokus stavio na činjenicu kako vlast u Republici Hrvatskoj s jedne strane proglasi Vukovar mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a s druge strane okreće glavu i štiti najodgovornije ratne zločince za razaranje Vukovara i smrt tisuće ljudi. „Dakle, imamo s jedne strane vlast koja proglašava zakon i osjeća poseban pijetet prema Vukovaru, s druge strane u neposrednoj blizini štiti mauzolej četničkom vojvodi. Imamo vlast u Zagrebu koja se „ubija“ od pijeteta prema Vukovaru, a paralelno financira podizanje zvijezde petokrake po neboderima u Hrvatskoj – zvijezde koja je sravnila Vukovar sa zemljom. Imamo vlast gdje medije u Republici Hrvatskoj preuzima Beograd na što predsjednik Vlade kaže da je stvar slobodnog tržišnog natjecanja. Imamo pravomoćne presude, a naša vlast kaže „mi nismo ti“. To je otprilike kao da danas pogazite čovjeka na pješačkom prijelazu i sutra kažete „ja nisam taj, ja sam danas drugi čovjek.“, pojašnjava gradonačelnik Penava.

„Novinar N1 televizije se na jedan grub način obruši na vrijednosti Domovinskog rata, a odgovorni urednici i vlasnici poruče da oni nisu odgovorni. Tko je odgovoran u ovoj državi? Odgovara li itko za išta u Republici Hrvatskoj? Nema sankcija, nema posljedica, samo truli politički kompromis na račun hrvatskih vrijednosti.“, dao je zaključiti Penava.

U zaključnom dijelu konferencije za medije gradonačelnik Penava poručio je hrvatskome narodu i građanima kako se ne trebaju čuditi na vulgarne i prostačke uvrede Borisa Dežulovića, jer kako navodi – „Boris Dežulović je kolumnist srpskih, Pupovčevih „Novosti“ koje su financirane od strane Vlade Republike Hrvatske. Ironije li, Vlada je to koja gaji poseban domovinski pijetet prema gradu Vukovaru.“

„Kažu kako je povijest učiteljica života. Nastavite griješiti mišlju, djelom, riječju i propustom i potaknuti ćete negativnu i opasnu karakteristiku te povijesti, a to je da se ona voli ponavljati.“, poruka je gradonačelnika Penave svim građanima Republike Hrvatske.