Kategorija: Ured gradonačelnika

02. svibnja 1991. godine u Borovu Selu pripadnici srpskih paravojnih postrojbi iz zasjede su ubili 12 hrvatskih policajaca, a 21 policajac je ranjen uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega koji su zarobljeni u noći s 01. na 02. svibnja 1991. tijekom redovite policijske ophodnje.

Danas, 31 godinu poslije, prisjećamo se pripadnika tadašnje Specijalne jedinice MUP-a i odajemo počast njihovoj hrabrosti i žrtvi koji su utkali u temelje naše domovine.

U spomen na ubijene redarstvenike počast je odana mimohodom od ulaza u Borovo Selo do Spomen obilježja poginulih hrvatskih redarstvenika gdje je delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vukovara Željkom Sabom položila vijenac i upalila svijeću.

 „Dok je svirala himna imao sam samo jednu misao. Pobjednici smo u priči Domovinskog rata i stvaranja države jer da tome nije tako mi danas ne bi bili ovdje. Danas ne bi svirala hrvatska himna i ne bi se vijorio hrvatski stijeg. Ovih 12 mladih života je bilo zalog tome. Stoga, moramo se pitati zašto zapovjednik postrojbi koje su nam nanijele toliko zlo koje je odnijelo ovih 12 života, ima svoj spomenik danas u Republici Hrvatskoj, u ovome mjestu i zašto nitko nije odgovarao za smrt 12 hrvatskih redarstvenika? Moramo se pitati i do kada će nas voditi ljudi koji nisu u stanju zadovoljiti pravdu i istinu i na taj način se iskreno i dostojanstveno odužiti ljudima koji su dali sebe da bi mi danas bili ovdje.“, dao je zaključiti gradonačelnik Penava.

Vijence su položile i brojne druge delegacije, nakon čega je uslijedila molitva i prigodan program, dok je sveta misa služena u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.