Kategorija: Sjednice gradskog vijeća

5. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara započela je aktualnim satom gradonačelnika na kojem je 14 vijećnika uputilo svoja pitanja gradonačelniku Grada Vukovara Ivanu Penavi.

Vijećnik Domagoj Bilić (DP) postavio je pitanje u ime kluba vijećnika i u osobno ime. Vijećnik Bilić najprije je postavio upit vezan za rezultate popisa stanovništva 2021. godine koji se odnosi na grad Vukovar i pad broja stanovništva. Bilić je gradonačelnika zamolio za komentar na navedenu temu. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako proteklih 10 godina procjena da u gradu Vukovaru živi  između 18 i 22 tisuće ljudi, što se temelji na podatcima gradskih tvrtki, stoga je ugodno iznenađen brojem koji je ovaj popis pokazao. Zna se da je popis stanovništva iz 2011. godine bio netočan. Ove brojke pokazuju da je Grad Vukovar odradio jako dobar posao, jer je broj stanovnika, ako ne povećan, u određenoj mjeri zadržan. Postotak govori da smo 5% bolji u komparaciji s VSŽ, a to govori i da smo puno toga radili -  u vidu pomoći mladim obiteljima kroz razne demografske mjere, ulaganja u gospodarstvo, kadrovskog stambenog zbrinjavanja, inicijativa po pitanju dovođenja gospodarstvenika i velikih tvrtki u Vukovar, ali i Hrvatske vojske, Interventne policije.. sve je to rađeno dugi niz godina kako bi pomaknuli stvari prema naprijed. Nadalje, govoreći s pozicije gradonačelnika, Penava je istaknuo kako niti jedne sekunde bilo kalkuliranja između interesa grada i njegovih građana te strukture koje su na vlasti.  Katastrofalne brojke po pitanju broja stanovnika i Vukovarsko-srijemske županije rezultat su pogrešnih politika, no možemo reći kako je Vukovar dobro prošao, ali se ne trebamo zavaravati jer pitanje je kako ćemo dalje opstajati s obzirom da broj stanovnika u okolnim mjestima opada. U takvim okolnostima teško je pronaći perspektivu za bilo koju jedinicu lokalne samouprave, no ovo je problem koji se rješava na nacionalnoj razini i dok na toj razini ne budu donesene određene mjere, teško je govoriti o napretku ovoga kraja. Gospodarska situacija dovest će do dodatnog iseljavanja i daljnje depresije, no nažalost kvalitetnih odgovora na to nema i dok je tako, Hrvatska će tonuti spiralom iseljavanja i demografske propasti, odgovorio je Penava.

U vidu drugog pitanja, vijećnik Bilić je upitao za cijene plina jer nitko u državi nije poduzetnicima i građanima dao signal što ih može očekivati u siječnju ove godine. Pitanje je, je li država povećala decentralizirana sredstva za školstvo zbog najave povećanja cijena energenaa. Pročelnik UO za sport, obrazovanje i branitelje Darko Dimić rekao je kako su decentalizirana sredstva u odnosu na prošlu godinu povećana za 11 000 kuna. Napravljen je raspored sredstava i predviđeno je povećanje cijene energenata, no ukoliko dođe do nekontroliranog poskupljenja, napraviti će se korekcije u odluci.

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) pohvalio je rekonstrukciju Ulice Cvjetno naselje na Sajmištu, no istaknuo je kako je u Ulici dragovoljaca HOS-a, obzirom na sužavanje ceste potreban parking za stanovnike navedenog naselja te je upitao može li se navedeno izvesti. Gradonačelnik Penava rekao je kako će uzeti u obzir ovaj zahtjev te ukoliko postoji ideja za lokaciju, istu će resorni odjel razmotriti. Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig dodao je kako je cesta na određenim dijelovima čak proširena, a kažnjena su vozila onih osoba koja su svoja osobna vozila ostavljala ispred ulaza u svoje dvorište. No bez obzira na navedeno, moguće je napraviti parking prema zahtjevu.

Vijećnik Sava Manojlović (DP) rekao je kako je Grad Vukovar od preuzimanja osnivačkih prava na vrhu liste 10 gradova Republike Hrvatske koji su istaknuti po izdvajanjima za obrazovanje. Pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić je rekao kako je Grad Vukovar ponosan na ostvareni rezultat, a tome su doprinjele razne mjere poput produženog boravka, besplatne prehrane, pomoćnika u nastavi, stipendiranje učenika i studenata, bespalatan prijevoz učenika i studenata, besplatne bilježnice, radne bilježnice, likovni pribor, atlasi te preobuka.

Vijećnik Radivoje Đurić (DP) upitao je ima li Grad Vukovar u vidu potpore za poduzetnike s obzirom na poskupljenje energenata. Pročelnica UO za gospodarstvo Kristina Bilić rekla je kako je Grad Vukovar osigurao sredstva za potporu poduzetnicima i poljoprivrednicima,. Natječaj je planiran za prvi kvartal ove godine, a osim sredstava Grada Vukovara i sredstva FORGV-a će biti usmjerena na poduzetnike.

Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) također se osvrnuo na poskupljenje energenata i tvrtku Tehnostan d.o.o. koja nije na vrijeme osigurala energente po pristupačnijim cijenama te upitao što je razlog smjene direktora Tehnostana d.o.o. Gradonačelnik Penava u svom odgovoru ističe kako posljednjih dana 70% medijskog prostora zauzima tema grijanja u gradu Zagrebu s obzirom na porast cijene plina kao i izmjenjivanje optužbi gradonačelnika Tomaševića i resornog ministra, člana Hrvatske demokratske zajednice, a koji ističe kako je sve to odgovornost lokalne uprave, direktora, koji su propustili priliku osigurati niže cijene, i država se ne planira uplitati u to, čime vijećnik Mažar sam demantira ministra iste stranke. Kako nadalje ističe Penava, u prošlosti, sve osobe koje su smijenjene, bez obzira na pripadnost stranci, smijenjene su jer njihove odluke nisu donesene u interesu građana Vukovara. „Direktor Tehnostana na svoje mjesto došao je isključivo zbog svoje profesionalnosti jer čak nije ni bio član niti jedne stranke. Na drugoj točki dnevnog reda ove sjednice raspravljat će se o kreditu tvrtke Tehnostan, koja zbog navedene krive odluke treba podići kredit u iznosu od 5 milijuna kuna. To je 5 milijuna razloga koji daju odgovor na pitanje vijećnika Mažara.“, pojašnjava Penava. Nadalje, ističe Penava, Uredbom Vlade o dopuni zakona o tržištu toplinske energije s 31. ožujkom 2021. godine prestale su važiti odredbe ove uredbe, a danas svi koji žive u kućama plaćaju plin jeftinije od tvrtki koje opskrbljuju tisuće stanova toplinskom energijom. Lokalna vlast je u dijelu svoje odgovornosti doprinijela navedenom problemu te je iz toga razloga došlo do smjene. U svemu tome i nacionalna vlast ima dio odgovornosti, no od toga okreće glavu. Gradonačelnik Penava zaključuje kako se u tvrtki Tehnostan dogodila nelogičnost koja se iz aspekta odgovornog i savjesnog poslovanja ne može razumjeti. „U travnju prošle godine istekao je ugovor koji se ticao opskrbe plinom. Bivši direktor po pitanju transportnih kapaciteta potpisao je ugovor i produljio ga na godinu dana, no nije se odlučio zakupiti plin, a cijena je danas 10x veća. Unatoč dobroj i kvalitetnoj suradnji, ovo su propusti koji vode ka trenutnom ishodu.“, rekao je za kraj Penava.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo (nezavisan) direktora Tehnostana Ivana Krajnovića je pitao koliko u poslovanju tvrtke Tehnostan u energetskom smislu i u kolikom postotku je koji energent zastupljen.  Direktor Krajnović rekao je kako je tvrtka Tehnostan prešla na lož ulje gotovo u potpunosti, 0.03% se plin koristi za potrebe grijanja, a sve upravo zbog rasta cijene energenata.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća David Vlajčić (DP) rekao je kako je uz novoizgrađenu zgradu Hitne medicine u Vukovaru postoji problem parkirališnih mjesta. Podsjetio je kako je Zavodu za hitnu medicinu Grad Vukovar darovao zemljište za izgradnju zgrade Hitne medicine te se početak rada može očekivati do kraja mjeseca ili do sredine ožujka. Gradonačelnik Penava rekao je kako je ovaj projekt izrazito bitan te je realiziran zaslugom upravo g. Vlajčića. Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljsvo Dražen Čulig rekao je kako je parcela pod nadležnosti Konzervatorskog odjela, no u kontaktu s istima i iznošenjem problema, vjeruje kako će imati razumijevanja i kako će se problem riješiti.

Vijećnik Vedran Vuleta (HS) u ime kluba vijećnika upitao je što je i koliko je od 2014. godine učinjeno po pitanju sigurnosti u pogledu izljevanja Dunava, prisjećajući se na katastrofu koja je zadesila područje Cvelferije te godine, a kada je zbog izrazito visokog vodostaja postojala i opasnost izljevanja Dunava u Vukovaru. Gradonačelnik Penava rekao je kako je pitanje sigurnosti od poplava na vrlo visokoj razini te je rekao kako Dunav nije prijetnja. Zahvaljujući velikom ulaganju Hrvatskih voda nakon poplave u Vukovaru 60-ih godina, Vukovar više nema takvih problema te uživa nadstandard u komparaciji s ostatkom RH, pojasnio je Penava.

U svoje osobno ime vijećnik Vuleta je upitao zna li se trenutno u kojem se postotku očekuje povećanje cijene plina u Vukovaru od strane tvrtke Tehnosan. Gradonačelnik Penava je rekao kako su gradske tvrtke koje se bave distribucijom toplinske energije Vladi uputile dopis da im se izvrši korekcija cijena. „Ta prijepiska traje dugo, čeka se da prođe sezona grijanja, a Vlada spušta teret poskupljenja isključivo na lokalne samouprave. Grad Vukovar će iznaći način apsorbirati to poskupljenje. Gradska tvrtka Tehnostan će pretrpjeti velike gubitke, no oni se neće preliti na teret građana. Nažalost, cijene rastu za sve proizvode i usluge, ali mi ćemo sukladno svojim mogućnostima amortizirati taj udar.“, rekao je Penava.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) upitao je za transparentnost te što Grad Vukovar planira i što je poduzeo po pitanju uvođenja transparentnosti proračuna. Pročelnica UO za financije i nabavu Vlasta Šibalić rekla je kako je novim Zakonom o proračunu rečeno kako će Ministarstvo financija objaviti pravilnik, temeljem kojeg će Grad Vukovar i postupiti.

Vijećnica Majda Jakša (HDZ) upitala je koja su to sredstva u postotcima koja se za produženi boravak izdvajaju iz Proračuna Grada Vukovara, iz decentraliziranih sredstava te iz EU fondova. Pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao je kako produženi boravak Grad Vukovar financira s 1.600.000 kuna iz decentraliziranih sredstava koja su dio Proračuna Grada Vukovara. Ideja je u budućnosti da se ta sredstva povlače iz EU fondova, kako to sada čini OŠ Dragutina Tadijanovića.

Vijećnik Robert Rapan (HS) upitao je što je s dječjim igralištem na Mitnici koje je trebalo biti gotovo prije 6 mjeseci. Gradonačelnik Penava rekao je kako se problem pojavio jer se nitko nije javljao na 2 natječaja javne nabave, no Grad će i dalje nastojati realizirati navedeni projekt te se ispričava stanovnicima gradske četvrti Mitnica. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac dodao je kako se na realizaciji ovog projekta konstantno radi. „Uvjeti dobavljača nisu bili ispunjeni i dosadašnji natječaji su morali biti poništeni, no u pripremi je novi Javni poziv te se nadamo kako će ponude biti valjane.“, rekao je Sušac. Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je da nije jednostavno dobiti reprezentativno igralište kao i da nije rješenje postaviti bilo kakvo igralište na kojemu će se morati sanirati nedostaci. Postupak nabave je bio zahtjevan, a ove godine je postupak predviđen u planu nabave te se nada kako će do travnja imati ugovor o izvođenju radova.

Vijećnik Igor Naletilić (DP) pohvalio je projekt Adica čija realizacija počinje uskoro. Kako navodi, sugrađane zabrinjava hoće li doći do narušavanja ekološkog sustava i hoće li doći do sječe drveća. Gradonačelnik Penava rekao je kako će projekt Adica Vukovaru donijeti dodatnu atraktivnost, posjećenost, radna mjesta i dodatne prihode. Upravo zbog zahvata koji su prvotno bili previđeni u prostoru park-šume Adica odustali smo zbog realizacije određenih sadržaja, a za realizaciju navedenih sadržaja za što su potpisani ugovori vrijednosti 30 milijuna kuna, zahvati će biti minimalni.

Vijećnik Stjepan Mađarac (HDZ) upitao je gradonačelnika za promjene u sufinanciranju javnog prijevoza umirovljenika, koji od veljače odvajaju 10 kuna za isti, dok ostalo sufinancira Grad Vukovar. Gradonačelnik je pojasnio kako će navedena mjera dovesti do znatnih ušteda, ali i do veće transparentnosti. Pročelnik UO za društvene djelatnosti Josip Paloš pojasnio je kako se navedenoj promjeni pristupilo zbog usklađivanja Zakona o proračunu i Zakona o fiskalnoj odgovornosti te kako bi se uveli određeni kontrolni mehanizmi u sustav, a u svrhu racionalnog korištenja proračunskih sredstava Grada Vukovara.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) upitao je o naknadi za opremanje za novorođenu djecu. Zanima ga slaže li se gradonačelnik s tim i treba li se roditeljima koji su posvojili djecu također omogućiti ova naknada.  Gradonačelnik Penava rekao je kako će se promisliti o uvjetima te će g. Ragužu odgovoriti pismeno. Grad Vukovar je otvoren prema navedenom prijedlogu i činiti će sve što je razumno kako bi se navedeno usvojilo.

Uslijedilo je 11 točaka dnevnog reda, kako slijedi:

  1. Izbor potpredsjednika Gradskog vijeća
  2. Donošenje odluke o davanju jamstva trgovačkom društvu Tehnostan d.o.o. Vukovar za dugoročno zaduženje
  3. Donošenje Odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi
  4. Donošenje Odluke o pokretanju postupka izrade Strategije razvoja Urbanog područja Vukovar
  5. Donošenje Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Vukovara za 2022. godinu
  6. Donošenje Odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja Javne vatrogasne postrojbe Vukovar u 2022. godini
  7. Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Vukovara za 2022.
  8. Donošenje Odluke o izvanrednoj mjeri osiguranja obavljanja javne usluge prijevoza putnika na području grada Vukovara
  9. Donošenje Analize stanja sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara za 2021.
  10. Donošenje Plana razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara za 2022.
  11. Donošenje Smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara za period od 2022. do 2025. godine

Sve su točke jednoglasno usvojene.

 Zvučni zapis 5. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a nakon dostave popunjenog Zahtjeva koji možete pronaći pod kategorijom „Obrasci“ na službenoj stranici Grada Vukovara.