Kategorija: Sjednice gradskog vijeća

6. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara započela je aktualnim satom gradonačelnika na kojem je 14 vijećnika uputilo svoja pitanja gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi.

Vijećnik Vedran Vuleta (HS) upitao je gradi li se na prostoru stare tržnice parking te ima li Grad Vukovar plan proširenja parkirnih mjesta. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac pojasnio je kako Grad Vukovar u suradnji s gradskom tvrtkom Komunalac planira izgradnju parkirališta na području bivše gradske tržnice, a što ujedno znači i sanaciju trenutne pristupne ceste. Planirana je izgradnja 70-tak parkirnih mjesta koja će biti dio prve zone naplate. Početak i završetak radova očekuje se tijekom ljetnih mjeseci. Kako nadalje pojašnjava zamjenik Sušac, razmišlja se o proširenju naplata parkirnih mjesta od područja Bećarskog križa do Luke Vukovar što će obuhvatiti sva parkirna mjesta kojih ima više od 5 u cjelini.

Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) osvrnuo se na trenutnu situaciju te upitao kakvo je stanje sa skloništima na području grada Vukovara. Gradonačelnik Penava rekao je kako je rađena analiza sustava zbrinjavanja stanovništva u slučaju svih vrsta ugroza. Po tom pitanju, gradonačelnik Penava ocijenio je  situaciju kao relativno dobrom – skloništa na području grada su pretežito locirana u Borovu naselju, no ona su daleko od stanja u kakvim su bila 90-tih godina. U Vukovaru je situacija nešto lošija, jedino moderno sklonište većeg kapaciteta je bilo ono na Olajnici, no bilo ga je nužno ukloniti zbog statičkih struktura. Kako nadalje navodi gradonačelnik, zakonska regulativa u tom pogledu je gotovo nepostojeća - jedino se u jednom članku spominje da skolništima upravljaju lokalne samouprave, dok o tipizaciji objekata ne postoji zakonska regulativa. Povratkom u grad Vukovar i obnovom ti objekti su ostali zanemareni. Grad Vukovar donijeti će odluku u vidu da skloništa dovedemo u stanje da mogu pružiti prihvate, dao je zaključiti Penava.  

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) pitao je planira li se nastavak izgradnje Ekonomske škole. Gradonačelnik Penava pojasnio je kako je previđen nastavak izgradnje Ekonomske škole, no s obzirom na poremećaje na tržištu tijek projekta suočava se s problemima. Financijska konstrukcija ne nailazi na probleme, no činjenica je da cijena troškova raste.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) postavio je pitanje vezano za pružanje mogućnosti poljoprivrednicima na području bivše Općine Vukovar da svoje proizvode plasiraju na područje osnovnih škola i vrtića. Gradonačelnik Penava složio se s tezom vijećnika te istaknuo kako je to jedan od ciljeva Grada Vukovara. Grad Vukovar je to pokrenuo davno u vidu medara, a kroz Zadrugu vrhunsko vukovarsko plasiramo proizvode mnogih poljoprivrednih proizvođača. Pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić dodatno je pojasnio kako se Grad Vukovar suočava i s problemom da dio lokalnih proizvođača nije zainteresiran za takav oblik suradnje, no ta mogućnost nikome nije isključena.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća, vijećnik David Vlajčić (DP) pohvalio je model Grada Vukovara kojim se uvažava mišljenje građana kada je u pitanju provođenje mjera štednje. Gradonačelnik Penava rekao je kako su promišljanja Grada Vukovara plod kretanja na tržištu i pokušavanja osvješćivanja problema da smo ušli u novu eru gdje se narušava društveni mir i razvoj. Po pitanju ankete koju je Grad Vukovar pokrenuo prema građanima, rekao je kako je Grad Vukovar ponudio dva modela uštede. Do sada su rezultati temeljem ankete takvi da se velika većina građana izjašnjava za štedljivo ponašanje u pogledu redukcije javne rasvjete. „Ukoliko ne bi provodili određene mjere, Grad bi se susreo s višemilijunskim gubicima te si to nećemo dozvoliti. Naš fokus je zaštiti životni standard, nastaviti osiguravati zajamčena prava te socijalne mjere koje pružamo našim građanima. Činit ćemo usklađenja na način da svi sustavi podnesu jednak teret. Grad Vukovar u prijašnjem razdoblju radio je i na zelenim i obnovljivim izvorima energije što nam sada donosi dobro. Građani mogu očekivati da će Grad Vukovar nastaviti činiti najbolje što je u njegovoj moći u danom trenutku.“, dao je zaključiti gradonačelnik Penava.

Vijećnik Zoran Rokvić (SDSS) postavio je pitanje vezano za uštede električne energije te upitao odnosi li se štednja na sve objekte u vlasništvu Grada Vukovara i kada građani mogu očekivati restrikcije, ali i planira li se rebalans proračuna. Gradonačelnik Penava rekao je kako se štednja odnosi na sve gradske tvrtke i ustanove te objekte koji su u vlasništvu Grada Vukovara, ali i kako će Grad Vukovar uskoro ići u rebalans proračuna.

Vijećnik Igor Naletilić (DP) pitao je je li Grad Vukovar zaprimio odgovor nadležnog Ministarstva vezano za smještaj izbjeglica u tzv. Samačkom hotelu i planira li Grad još kakve mjere u tom pogledu. Gradonačelnik Penava rekao je kako Grad Vukovar nije zaprimio odgovor te dodao kako Vukovar još nije pod velikim pritiskom, no biti će na raspolaganju i u pripremom stanju kada je u pitanju priljev izbjeglica. U ovom trenutku je nužno ono što činimo, a to je da smo u stalnoj koordinaciji sa Službom za civilnu zaštitu i Crvenim križem te ostalim žurnim službama.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća, vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) postavio je upit vezano za poskupljenje električne energije. Pohvalio je uvođenje LED rasvjete na područje grada te upitao mogu li se u najavljenom rebalansu proračuna sredstva prenamijeniti za LED rasvjetu. Gradonačelnik Penava odgovorio je kako je Grad Vukovar otvoren za sve prijedloge kada je u pitanju rebalans proračuna. Po pitanju javne rasvjete, projicirana je velika ušteda velikom zamjenom rasvjetnih tijela. Projekt je pokrenut i on je put uštede i modernizacije kojim se Grad Vukovar želi kretati, no on je još uvijek u postupku javne nabave.

Vijećnica Jasmina Jukić (HS) upitala je zna li se je li Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo nabavu za opremanje Osnovne škole Nikole Andrića, budući je upravo to sljedeća faza obnove škole i zna li se kada će to biti realizirano. Zamjenik Sušac rekao je kako je nadležno ministarstvo raspisalo nabavu, procijenjena vrijednost je 4,5 milijuna kuna te se nada kako će početkom školske godine djeca krenuti u obnovljenu školu.

Vijećnik Srđan Milaković (DSS) upitao je gradonačelnika postoji li plan usklađivanja broja zaposlenih gradske uprave s potrebnim postotkom zaposlenih pripadnika srpske nacionalne manjine. Gradonačelnik Penava odgovorio je kako je Grad Vukovar zaposlio značajan broj pripadnika nacionalne manjine. Kako nadalje ističe, stvar se sagleda kroz sve sustave Grada Vukovara te postotak mora uvažavati realnost zakonske odredbe. To su procesi koji ovise i o prirodnim priljevima i odljevima. Kako smatra, taj udio je u korektnoj razini te treba voditi računa o ravnopravnom položaju srpske nacionalne manjine, a kao primjer tome naveo je broj uposlenih u Dječjem vrtiću Vukovar II.

Vijećnik Radivoj Đurić (DP) pohvalio je rad Hrvatskog radija Vukovar koji je najslušaniji radio na području četiri slavonske županije.

Vijećnik Igor Gavrić (HDZ) postavio je 2 pitanja. Prvo je vezano za sanaciju Radničkog doma gdje je upitao obuhvaća li projekt i unutarnje uređenje. Gradonačelnik Penava rekao je kako opremanje nije dio projekta koji provodi Grad Vukovar u okviru Intervencijskog plana. Zatim je vijećnik Gavrić upitao koliko je Grad Vukovar pomogao gospodarskim subjektima u posljednjih 6 mjeseci. Gradonačelnik Penava rekao je kako je teško govoriti o šestomjesečnom razdoblju, no prethodne godine je u gospodarstvo plasirano 4,6 milijuna kuna. Ove godine  osigurano je 1,5 milijuna kuna u proračunu, uz dodatnih 7 milijuna kuna Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Vijećnik Robert Rapan (HS) pitao je kakva je situacija s izgradnjom ugostiteljskog objekta na šetnici uz Dunav. Zamjenik Sušac pojasnio je kako se krajem mjeseca, nakon 3. potpisanog aneksa, očekuje završetak radova. Grad Vukovar naplatiti će ugovornu kaznu izvođaču radova, a završetkom tehničkog pregleda raspisati će se natječaj i objekt će se staviti u funkciju.

Vijećnik Domagoj Bilić (DP) uputio je vijećnike u situaciju nepoštivanja odredbi Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma od strane županijske turističke zajednice, a koja se tiče toga da sjedište regionalne turističke zajednice bi trebalo biti u mjestu sjedišta županije. Statutom TZ VSŽ određeno je kako je njezino sjedište u Vinkovcima, a ne Vukovaru koje je sjedište Vukovarsko-srijemske županije. U tom pogledu, vijećnik Bilić upitao je je li Grad Vukovar poduzeo nešto po tom pitanju. Gradonačelnik Penava rekao je kako je Grad Vukovar u rujnu 2021. uputio dopis TZ VSŽ gdje je ukazano na zakonske odredbe, no do danas nije zaprimljen odgovor. Nadalje, u studenom je upućen dopis Ministarstvu turizma i sporta gdje su u roku od mjesec dana odgovorili kako će ministarstvo provesti izvide i postupiti u skladu s nadležnostima. Kako ističe Penava, radi se o nepoštivanju zakonskih odredbi nauštrb grada Vukovara te nepoštivanju upravnog i administrativnog središta županije. Takva politika zapostavlja razvoj i interese grada Vukovara i njegovih građana, zaključuje Penava.

Uslijedile su 3 točke dnevnog reda kako slijedi:

1. Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2021.
2. Donošenje Odluke o imenovanju Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području grada Vukovara
3. Donošenje Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području grada Vukovara

Točke su usvojene većinom glasova gradskih vijećnika.

Zvučni zapis 6. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a nakon dostave popunjenog Zahtjeva koji možete pronaći pod kategorijom „Obrasci“ na službenoj stranici Grada Vukovara.