Kategorija: Koronavirus

Načelnik stožera civilne zaštite Grada Vukovara Marijan Pavliček i zamjenica načelnika Sanja Tokić održali su konferenciju za novinare kako bi javnost upoznali sa stanjem u gradu Vukovaru po pitanju pandemije koronavirusa.

Gotovo svakodnevno stožer civilne zaštite Grada Vukovara održava sastanke elektronskim putem i prati stanje na terenu. Načelnik stožera Marijan Pavliček ističe kako na području grada Vukovara i dalje ima jedna zaražena osoba, koja se pridržavala mjere samoizolacije te nitko drugi od naših sugrađana nije ugrožen i zaražen koronavirusom. „Osoba je pristigla iz inozemstva i ima blage simptome te mu želim brzo ozdravljenje.“, rekao je Pavliček te dodao kako su na području Vukovara 194 osobe pod mjerom samoizolacije, od toga 180 hrvatskih državljana. „U posljednja 24 sata zaprimili smo 3 dojave o kršenju mjera samoizolacije, a jedna se pokazala istinitom. Riječ je o stranom državljaninu koji će već danas biti upućen u matičnu državu“.

Važno je istaknuti kako je Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana potpuno spremna i provodi sve protuepidemijske mjere. Osobe koje dolaze u bolnicu moraju proći kroz trijažnu ambulantu nakon čega se upućuju na odjele, a na Odjelu  za internu medicinu formiran je poseban odsjek za oboljele od koronavirusa, koji za sada ima 15 postelja, a u slučaju potrebe, isti se može proširiti i na 30 postelja.  Za teško oboljele osobe sa našeg područja, kojih za sada nemamo, zadužen je Respiracijski centar u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a vukovarska  bolnica raspolaže s 4 respiratora namijenjenih pacijentima oboljelim od koronavirusa.

Pavliček ističe i kako je na području Vukovara uspostavljena i dežurna ambulanta u Borovu naselju, Ulica Blage Zadre 3 za potencijalne bolesnike s COVIDom-19 u kojoj je na raspolaganju liječnički tim kroz sva 24 sata u danu.

„Zahvaljujem svim službama, cijelom Stožeru civilne zaštite, MUP-u, vatrogascima, centru 112 te volonterima Crvenog križa koji danonoćno rade po ovom pitanju“, rekao je Pavliček i posebno se zahvalio volonterima Crvenog križa kojih je na terenu 70 i skrbe za oko stotinjak naših sugrađana kojima je potrebno obaviti kupovinu namirnica, higijenskih potrepština i lijekova. „Pozivam sve naše starije sugrađane da se za pomoć obrate Crvenom križu na telefon 099/833-4019“, rekao je Pavliček.

Komunalni redari Grada Vukovara svakodnevno obilaze trgovine i ugostiteljske objekte koji su zatvoreni, ali i one koji rade i kontroliraju drže li se svi propisanih mjera od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite te na području našeg grada nisu zabilježena veća kršenja naputaka.

Zamjenica načelnika Sanja Tokić osvrnula se na izdavanje propusnica. „Od 24.ožujka Stožer civilne zaštite Grada Vukovara izdaje propusnice kojih je do današnjeg dana izdano oko 700, a od jučer je započelo i izdavanje e-Propusnica“, rekla je Tokić te pojasnila na koji način se zahtjevi za e-Propusnice podnose. „Propusnicu je potrebno zatražiti preko sustava e-Građani te će svoju propusnicu, ukoliko je odobrena dobiti izravno na e-mail adresu. Svi naši sugrađani koji nisu u mogućnosti zatražiti propusnicu na takav način i dalje će moći poslati zahtjev elektronskim putem na pisarnicu Grada Vukovara ili ručno popuniti obrazac zahtjeva i dostaviti ga u pisarnicu te će iste moći podići sukladno dosadašnjoj praksi, od 13 sati na porti Grada Vukovara ukoliko je zahtjev predan toga dana do 10 sati, odnosno idući radni dan ukoliko je zahtjev predan nakon 10 sati“.

Osobe koje su do sada podnijele zahtjev te im je Stožer civilne zaštite Grada Vukovara isti odobrio i propusnica je još uvijek na snazi, mogu je zamijeniti za e-propusnice na porti Gradske uprave Grada Vukovara od ponedjeljka 6. travnja 2020. godine u vremenu od 7-15 sati.