Načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Vukovara Marijan Pavliček održao je redovnu konferenciju za medije putem koje je izvijestio javnost kako je trenutačna situacija u Vukovaru po pitanju suzbijanja epidemije koronavirusa iznimno dobra te imamo još samo jednu zaraženu osobu.

„Imamo dvije ozdravljene osobe i to nas izuzetno raduje. Vjerujem kako ćemo uskoro moći reći kako nemamo niti jednog zaraženog. Iskreno se nadam kako idemo u tome smjeru i normalizaciji života,“ rekao je načelnik Pavliček ističući kako je u samoizolaciji trenutno 51 osoba i taj broj konstantno opada. Osobe u samoizolaciji su građani koji se vraćaju iz inozemstva pa moraju dva tjedna provesti u samoizolaciji poštujući propisane mjere suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

Što se tiče dojava o kršenju samoizolacije, imamo jednu do dvije dojave dnevno, a policija svakodnevno obilazi i vrši provjere pridržavaju li se osobe kojima je propisana samoizolacija tih mjera.  

Načelnik Pavliček napomenuo je kako od ponedjeljka, 11. svibnja 2020. godine, prestaje djelovati SOS telefon Crvenog križa jer je u zadnjih nekoliko dana drastično opao broj poziva te imaju 2-3 intervencije dnevno budući da je opet dozvoljeno kretanje gradskim prijevozom. Također, ovom je prilikom uputio čestitku volonterima Crvenog križa povodom Dana Crvenog križa i zahvalio im na nesebičnom pomaganju i humanom djelovanju u zajednici u kojoj žive.

Dom zdravlja Vukovar i dalje u izdvojenoj ambulanti u Borovu naselju provodi testiranja na koronavirus te dnevno uzimaju 10-15 uzoraka. Radi se prvenstveno o djelatnicima domova za starije i nemoćne koji rade s kritičnom populacijom i radi se o osobama koje imaju simptome sličnima onima prilikom zaraze koronavirusom.

Od ponedjeljka, 11. svibnja 2020. kreće treća faza popuštanja mjera te s radom počinju trgovački centri i ugostiteljski objekti. Načelnik Pavliček objasnio je kako će raditi ugostiteljski objekti i s terasama i s bez terasa, ali pod uvjetima držanja socijalne distance. Točne upute o tome očekuju se tijekom vikenda.

Načelnik Pavliček ovim se putem osvrnuo na upit gradskog vijećnika Živog zida Pavla Josića kojega je zanimalo pitanje naknada, dnevnica i službenih putovanja članova Stožera civilne zaštite Grada Vukovara.

„Od 20. ožujka 2020. godine aktivirano je 24/7 dežurstvo Stožera civilne zaštite Grada Vukovara te su njegovi članovi stavili sve svoje snage i sposobnosti na raspolaganje svim građanima grada Vukovara, a na dobrobit cjelokupne zajednice. Stožeru civilne zaštite Grada Vukovara kao dijelu operativnih snaga civilne zaštite Grada Vukovara na ime dnevnica, putnih troškova, naknada ili prekovremenih sati, od dana aktiviranja do danas isplaćeno je 0 kuna. Smatramo da, iako članovi Stožera, sukladno zakonu imaju pravo na naknadu, dnevnice, putne troškove i drugo, nije vrijeme i da bi bila jako loša poruka kada bi itko koristio ovo zakonsko pravo. Smatram kako smo izabrani ispred građana da radimo za našu zajednicu i damo svoj maksimum koliko znamo i umijemo. Stožer je odradio dobro svoj posao u proteklih mjesec i pol dana i naravno da pri tome nije uzeo niti jedne kune ni lipe niti će u budućnosti,“ rekao je načelnik Pavliček.