Kategorija: Kultura

 I ove godine Požega je središte svjetske kratke filmske forme. Na 21. Hrvatski festival jednominutnih filmova ove je godine ukupno prijavljen 351 film iz 40 zemalja. Festival je počeo 29.5.2013. programom pod nazivom Art kino, u sklopu kojeg je u konferencijskoj dvorani požeške Gimnazije, prikazan norveški dokumentarni film "Natrag na trg". 30.5.2013. je u istom prostoru bio na programu kratki izbor filmova dalekoistočnih zemalja, a službeni program održao se 31.5.2013. u Gradskom kazalištu Požega.

Kao i prethodnih godina prikazano je 60 filmova između kojih je ocjenjivački sud izabrao dobitnike zlatne, srebrne i brončane plakete te Grad Prix festivala, koja osim priznanja uključuje i iznos od 1000 eura. Svoga favorita birala je i publika, a već tradicionalno, dodijeljena je i nagrada UNICA-e.

Zoran Cikovac, predsjednik Fotokluba Vukovar, svojim filmom "Palac gore!" uspio je ući u službeni program 2012. godine a svoj uspjeh je ponovio i ove godine, filmom "Točno u podne". Iako nije ishodio posebnu nagradu, veliki je uspjeh naći se u elitnom izboru od 60 filmova, među 351 filmom iz 40 zemalja svijeta.

Svi filmovi, s prošlogodišnjeg festivala, prikazani su i na reprizi u Ružičkinom domu, u Vukovaru prošle godine, pa će tako i ove godine u jesenskom terminu biti prikazani svi jednominutni filmovi s ovogodišnjeg festivala. Biti će to prilika, da se vukovarci, ljubitelji sedme umjetnosti svih uzrasta, ponovo upoznaju s ovom filmskom formom i daju svoj doprinos na sljedećim festivalima. Film u trajanju od 60 sekundi s kompletnom pričom je puno složenije snimiti nego petominutni film, ali i veći stvaralački izazov za svakog kreativnog amatera.

{gallery}2013/06/04/02{/gallery}