Kategorija: Obrazovanje

Događaj koji zauzima posebno mjesto u edukaciji i stručnom uvršavanju nastavnika naše škole, zasigurno je CARNetova korisnička konferencija. Za CUC se pripremamo i s nestrpljenjem ga iščekujemo iz godine u godinu. Zahvaljujući pilot projektu e-Škole, već treću godinu zaredom aktivni smo sudionici i svake godine sve nas je više. Ravnatelj Gimnazije Vukovar, Davor Šijanović, prof. prepoznao je značaj i dobrobiti ovakvog vida usavršavanja, stjecanja i razmjene iskustva, te smo se ove godine upustili u izazove 19. CUC-a - najveće konferencije o obrazovanju u Republici Hrvatskoj, u peteročlanom sastavu: Suzana Osička, Ivan Menđušić, Kristina Kristek, Karolina Dvojković i Sanja Pavlović Šijanović.
Bio je to put sa krajnjeg istoka Republike Hrvataske, grada Vukovara do grada na južnom dijelu hrvatske obale, Dubrovnika, udaljenosti više od 500 km i prijateljstva koje datira još iz vremena Domovinskog rata. U utorak u ranim jutarnjim satima krenuli smo put Dubrovnika, te u predvečernjim satima, stigli na svoje odredište, hotele Valamar Lacroma i President smještenim na poluotoku Babin kuk. Ubacili smo putne torbe u sobe s prekrasnim pogledom na more i uputili se na večeru, registraciju i druženje. Kao i u uvijek, CARNet-ovci su se potrudili dočekati nas s punom vrećicom darova, vedrog duha i dobrog raspoloženja. Susreti i druženje sa kolegama iz cijele Hrvatske obilježili su naše prvo veče.
Srijeda je bila obilježena nizom aktivnosti, radionica, predavanja i otvaranjem CUC-a. Kako je bilo iznimno puno interesantnih događanja, morali smo se podijeliti i svatko od nas je pohodio određena događanja kako bismo stekli što više znanja i iskustva. Poslušali smo interaktivna izlaganja: Tehnologija mijenja život, prezentaciju projekta e-Škole - najvećeg projekta u području obrazovanja u državi, vrijednog 307 milijuna kuna i sufinanciranog EU sredstvima, sudjelovali u radionici Moderna učionica po mjeri učenika, odslušali predstavljenje stručnih radova i sudjelovali na svečanom otvaranju konfrencije. Večernje druženje iskoristili smo za stara i nova poznanstva i druženje uz razmjenu dojmova.
Četvrtak smo posvetili predavanju: 10 godina portala za škole, s kojim surađujemo niz godina i bez kojeg ne možemo zamisliti niti jedan radni dan i e-Škole predavanju Znanstveno istraživanje učinaka projekta e-Škole: što je i kako ispitano do sada? Vrijeme odmora bilo je rezervirano za obilazak grada Dubrovnika i opuštanje uz kavu, prije našeg prvog izlaganja. Kako se bližio termin izlaganja, tako je i trema rasla, a s njom i želja da predstavimo aktivnosti koje provodimo u školi najbolje što možemo. Sva sreća pa smo u poslijepodnevnom terminu bili prvi i morali smo tremu staviti pod kontrolu već samim ulaskom u dvoranu Elafiti. Predstavili smo stručni rad pod nazivom: „Svijet kodova na drugačiji način" - Sanja Pavlović Šijanović, Karolina Dvojković i Davor Šijanović, kojim smo pokazali provedene aktivnosti u svrhu popularizacije programiranja. Nakon izlaganja, sve je izgledalo lakše. Večernjim druženjem u dobrom društvu priveli smo dan kraju.
Petak je donio ponovno tremu u naš tim. Ovoga puta trebalo je predstaviti dva stručna rada: „Izgubljeni u prostoru"- Suzana Osička i „Hokus pokus"- Karolina Dvojković i Sanja Pavlović Šijanović. Radom „Izgubljeni u prostoru" predstavljena je uporaba sustava za e-učenje Moodle u području matematike dok je radom „Hokus pokus" predstavljena pimjena IKTa u istraživačkoj nastavi fizike kroz primjere određivanja ubrzanja slobodnog pada i određivanja frekvencije nekih tonova glazbene ljestvice. Izlaganja su prošla uspješno, u dobrom raspoloženju i pozitivnim osvrtima sudionika.
Svjesni činjenice da nam najmanje 10 sati putovanja neće uspjeti skratiti ni Hokus pokus, niti Kodiranje na drugačiji način te da nam ne pomaže niti to što nismo Izgubljeni u prostoru, primoralo nas je da donesemo odluku o ranijem odlasku, što je značilo naš izostanak sa Svečanog zatvaranja konferencije. Fotografija za sjećanje, pogled na more i krenuli smo put Vukovara.
Putem nas je zatekla i prekrasna vijest, da je Međunarodni Programski odbor za najbolji stručni rad konferencije na ovogodišnjem CUC-u odabrao rad "Hokus Pokus" autorica Karoline Dvojković i Sanje Pavlović Šijanović.
Za Gimnaziju Vukovar to je iznimno priznanje i dokaz da smo kao e-Škola na pravom putu i stoga ćemo sva novostečena znanja i iskustva utkati u našu školu, naš radni kolektiv i generacije naših učenika i time postati još kvalitetniji u svom radu a time i prepoznatljivi u području odgoja i obrazovanja. Neke ideje su se već pojavile tijekom putovanja, ali to neka ostane iznenađenje do sljedećeg jubilarnog 20. CUC-a!