Kategorija: Obrazovanje

Volonterska akcija vukovarskih gimnazijalaca u Domu za starije i nemoćne Vukovar nagrađena za najbolji inovativni model razvoja volonterstva u Republici Hrvatskoj u 2017. godini
Petak, 1. prosinca 2017.
35 učenika Gimnazije Vukovar iz 2.a, 2.b, 2.c, 3.a i 4.c razreda sudjelovalo je 13. I 14. rujna 2017. godine u dvodnevnoj volonterskoj akciji u Domu za stare i nemoćne osobe u Vukovaru. Akciju čišćenja i bojanja metalnih ograda dogovorile su ravnateljica Doma, gđa. Željka Krešić Rajković i profesorica Kata Lenđel, a riječ je o nastavku višegodišnje suradnje između Doma i Gimnazije Vukovar. Na radost korisnika i djelatnika Doma, učenici su pokazali velik interes i visoku razinu
motiviranosti. Vještine nije manjkalo, čemu svjedoči preko dvije stotine metara raznih metalnih pregrada i ograda koje su zasjale u novom ruhu. Domaćini su učenike počastili primjerenom okrijepom, a učenici su dovršili on što su obećali i započeli, ali tu ovoj prekrasnoj priči nije kraj. U vrijeme dok su učenici bojali ograde Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva raspisala je natječaj za prijavu inovativnih modela motiviranja i angažiranja učenika za volonterski rad i društveni angažman u školi ili lokalnoj zajednici za koji nismo niti znali da se provodi već 10 godina. Odlučili smo prijaviti se na natječaj smatrajući kako nemamo što izgubiti jer sve što smo do sada radili bilo je uvijek iz ljubavi i traženja bilo što zauzvrat. Ovako smo razmišljali:
NE TREBAŠ HODATI PO VODI, NE MORAŠ BITI
BOLJI OD DRUGIH, NEMAŠ NIŠTA VIŠE OD
ONOGA ŠTO SVI OSTALI IMAJU, ALI ONO ŠTO
ČINI RAZLIKU, DJELA SU KOJIMA KOD DRUGIH
OSTAVLJAŠ SVOJ TRAG......OTISAK SRCA

I tako smo čekali dok u školu nije stigla obavijest kako je upravo naša škola odabrana za jednu od nagrada u kojoj ćemo osim plakete „Otisak srca" dobiti i novčanu nagradu od 10.000,00 kuna.
Temeljem rezultata raspisanog natječaja, koji raspisuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, ove godine dodijeljeno je 15 nagrada u iznosu od po 10.000,00 kuna školama koje svoje volonterske inicijative i modele razvijaju u osnovnim i srednjim školama na području RH. Dodijeli nagrada nazočili su izaslanica premijera državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Daniel Glunčić, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade Dražen Vikić-Topić, članica Upravnog odbora Višnja Fortuna, predsjednik Upravnog odbora Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj Enrique Aguada Asenja i upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić.
Istaknuvši važnost širenja svijesti prema volontiranju koje doprinosi boljitku svih lokalnih zajednica, gđa. Burić je naglasila kako u osviješćivanju cijeloga društva o važnosti volontiranja trebamo biti solidarni i empatični, što nagrađeni učenici i škole jesu. Dobro je pomagati onima kojima pomoć najviše treba", naglasila je Majda Burić. "Princip solidarnosti nije samo jedan od temelja funkcioniranja lokalnih zajednica, već je to princip na kojem moramo raditi svi zajedno na svim razinama", kazala je Burić čestitavši svim nagrađenima na njihovu trudu i rezultatima.
Podsjetivši kako Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva nagrade "Otisak srca"dodjeljuje već deset godina, Vikić-Topić rekao je da su u tom razdoblju nagradili učenike volontere 79 osnovnih i 53 srednje škole, pri čemu se u njihov projekat volontiranja uključilo više od 8500 učenika. "Svi ti programi potiču kvalitetu života u zemlji, ali i razvijaju ljude da idu u dobrom smjeru. Nitko od nas nije otok i dobro je činiti dobro", istaknuo je.
Upaviteljica zaklade, Cvjetana Plavša-Matić naglasila je kako Nacionalna zaklada potiče građane na volontiranje, te kako na taj način ljudi obogaćuju sebe i osjećaju se veselo i zadovoljno. "Želim da i dalje prenosite dobrotu, jer dobrota nema granice. Ona gradi mostove, prijateljstva i nove prilike za dobro", istaknula je.
Na svečanoj dodjeli nagrada "Otisak srca" u Sveučilišnoj i nacionalnoj knjižnici u Zagrebu nazočilo je 14 učenika Gimnazije Vukovar koji su sudjelovali u akciji bojanja vanjskih ograda u Domu za strarije i nemoćne u Vukovaru, njihova mentorica Kata Lenđel, prof. i ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović. Osim ove akcije bojanja u rujnu 2017.godine učenici vole se družiti sa štićenicima na razne načine. S njima surađuju u organizaciji božićnih priredbi, izrađivanja božićnih i uskrsnih čestitki, kao i one za Valentinovo, šeću s njima i razgovaraju, a kad vremenske prilike to ne dopuste onda su s njima unutra, te se druže igrajući društvene igre – istaknula je prof. Lenđel. Ravnatelj Davor Šijanović kasnije je pozvan na javljanje uživo iz Sveučilišne i nacionalne knjižnice za emisiju "Dobar dan Hrvatska" koja se emitirala na 1. Programu Hrvatske radio Televizije, te se tom prigodom zahvalio u ime svih nagrađenih, u ime Gimnazije Vukovar i u svoje osbno ime, te istaknuo kako su ponosni što je njihov rad prepoznat od ovako ugledne institucije kao što je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Isto tako, naglasio je kao klub mladih volontera Gimnazije Vukovar djeluje već više od 10 godina kojega je utemeljila profesorica Kata Lenđel, a ovo je prvi puta da smo se javili na natječaj Zaklade. Kao završnu misao za Dobar Dan Hrvatska, ravnatelj Šijanović izrekao je poruku: "Dobro je činiti dobro".
Nagradom "OTISAK SRCA" u kategoriji OSNOVNIH ŠKOLA nagrađena je:
• OŠ "Dore Pejačević" iz Našica,
• Katolička osnovna škola "Josip Pavlišić" iz Rijeke,
• OŠ "Gvozd" iz Gvozda,
• OŠ "Sikirevci" iz Sikirevaca,
• OŠ "Tomaša Goričanca" iz Male Subotice,
• OŠ "Draškovec" iz Draškovca,
• OŠ "Veliko Trojstvo" iz Velikog Trojstva,
• OŠ "Banova Jaruga" iz Banove Jaruge,
• OŠ "Pavleka Miškine" iz Zagreba te
• OŠ "Švarča" iz Švarče.
U kategoriji SREDNJIH ŠKOLA nagrađeni su:
• Gimnazija "Tituša Brezovačkog" iz Zagreba,
• Gimnazija "Vukovar" iz Vukovara,
• Osječka Medicinska škola,
• Varaždinska Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola te
• Srednja škola "Viktorovac" iz Siska.