Kategorija: Obrazovanje

U četvrtak, 14. prosinca 2017. godine održano je javno predstavljanje projekta VolON - Pojačaj volontiranje u Gimnaziji Vukovar, Šamac 2.
Projekt provode udruga SKAC Palma iz Zagreba u partnerstvu s udrugom SKAC St iz Splita, Svjetskim savezom mladih Hrvatska te pet srednjih škola i učeničkim domom iz Zagreba, Dugog Sela, Vukovara i Splita u trajanju od dvije školske godine.
Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta i iznos EU potpore je 848.143, 05 HRK.

Cilj je projekta razviti i provesti kvalitetne i održive programe školskog volontiranja i odgoja za volontiranje u partnerskim odgojno - obrazovnim institucijama putem osnivanja školskih volonterskih klubova te osnažiti partnerske udruge i institucije, organizatore volontiranja, za učinkovit menadžment volontera! Izraženo u brojkama: projektom VolON ćemo u četiri hrvatska grada okupiti 120 učenika volontera, 15 školskih koordinatora volontera, 32 volontera mentora, 29 partnerskih i suradničkih organizacija i ostvariti 7200 volonterskih sati!

Predstavljanje je održano u Gimnaziji Vukovar. Okupljene učenike, kolege nastavnike, psihologe i druge goste, uvodno je pozdravio ravnatelj Gimnazije, g. Davor Šijanović. Kristina Bakula, predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatska predstavila je udrugu partnera te je izrazila zadovoljstvo početkom projekta i ostvarenom suradnjom s partnerskim udrugama i odgojno – obrazovnim institucijama.

Mia Mitrović, regionalna koordinatorica projekta, ukratko je predstavila glavne ciljeve projekta i aktivnosti koji slijede u ovoj i sljedećoj školskoj godini. Također, zahvalila je partnerima na aktivnoj suradnji od samog početka projekta.

Profesorica Anđelka Savić, koja je jedna od školskih koordinatora, predstavila je neke od prijašnjih volonterskih akcija Gimnazije te ispričala zašto se uključila u projekt. Psihologinja Dunja Vidaković najavila je osnivanje školskog volonterskog kluba Gimnazije Vukovar u sklopu projekta s početkom proljetnog polugodišta te pozvala učenike i kolege da se aktivno uključe u njegov rad. Na kraju predstavljanja profesorica Kata Lenđel, koja je 2015. proglašena najboljom volonterkom Grada Vukovara, predstavila je projekte koje je ona vodila u sklopu Gimnazije, pozvala je učenike na aktivno sudjelovanje u projektu, te je prikladnim motivacijskim i ohrabrujućim primjerima zaključila javno predstavljanje projekta.