Kategorija: Obrazovanje

Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u kojem je glavna značajka muzejske i druge izložbene prostore otvoriti što većem broju posjetitelja. Učenici Gimnazije Vukovar, tako su se ove godine odlučili za virtualni posjet muzejima i odabrali su dva muzeja u United States of America (USA).
Prvi muzej koji smo posjetili bio je: Fossil Butte National Monument, poznat još pod nazivom America's Aquarium in Stone (Američki akvarij u kamenu), muzej koji sadrži neke od najbolje očuvanih fosila koje se nalaze u ravni jugozapadne pustinje Wyoming-a. Nacionalni spomenik fosila Butte mjesto je koje promiče zaštitu ove paleontološke baštine svjetske klase.
Učenicima je omogućen virtualni obilazak muzeja koji raspolaže sa više od 300 izloženih fosila ( fosilizirane ribe, kukci, biljke, gmazovi, ptice i sisavci) koji su zadivljujuće očuvani a upravo ta raznolikost fosila priča interesantnu priču o tamošnjem prošlom ekosustavu i drevnom životu u suptropskom krajoliku. Kroz virtualni obilazak proveo nas je pravi Fossil Butte Ranger što je učinilo obilazak dodatno interesantnijim te nam pojasnio kako svakim danom dolaze do otkrića novih fosilnih vrsta iz starih jezerskih sedimenata te time nastavljaju širiti razumijevanje paleoekosustava.
Druga destinacija bio nam je: Wyoming State Museum. Tijekom virtualnog putovanja pod nazivom „Wyoming and the West", učenike je u istraživanje izložaka u muzeju proveo Nathan Doerr, koji se bavi tumačenjem prirodne i kulturne povijesti u Nacionalnom parku Grand Teton i Jacksonu, WY te muzejskim obrazovanjem u dva Wyoming muzeja. Državni muzej Wyoming služi kao obrazovna, povijesna i kulturna institucija čiji je cilj prikupljanje, čuvanje i tumačenje artefakata koji odražavaju ljudsku i prirodnu povijest Wyominga i Rocky Mountain Westa. Virtualnim obilaskom učenici su otkrili neke od sadržaja vezanih za prošlost i sadašnjost Wyominga - od Indijanaca i planinskih ljudi do vojnika graničara, rančeva i prirodnih resursa. Učeći o bitnim temama u ranoj povijesti Wyominga, učenici su spoznali kako neke stvari koje su se dogodile prije stotinu ili čak milijunima godina ranije, imaju utjecaj na današnji razvoj ne samo na lokalno već i na globalno okruženje.
Zahvaljujući dosezima suvremene tehnologije mnoge svjetske kulturne institucije nude virtualni obilazak svojih prostora i to uz stručno vodstvo, te smo se povodom ovog događanja odlučili za obilazak svjetski poznatih muzeja i to uz pomoć Microsoftove zajednice edukatora -Microsoft Education, koja putem online zajednice Skypea u učionici (Skype in the Classroom) omogućuje transformativno učenja putem Skypea. Bilo je ovo za nas jedno neprocjenjivo iskustvo, koje ćemo zasigurno ponoviti ali sa nekim novim destinacijama!