Kategorija: Obrazovanje

Povodom Dana sigurnijeg interneta #DSI2018, Gimnazija Vukovar i Industrijska strojarska škola organizirale webinar na temu „Poštuj, stvaraj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom" i virtualno ugostile 60 škola sa 500 učenika.

Drugi utorak u mjesecu velječi, već tradicionalno, rezerviran je za zanimljiva i uvijek nova događanja povodom sigurnog korištenja interneta. Razlozi tome leže u činjenici kojom su moderne tehnologije postale nezaobilaznim dijelom suvremenog života svih dobnih skupina i njihova uporaba uvelike olakšava komunikaciju i kolaboraciju, međutim one sve češće postaju i instrument iskorištavanja u negativne svrhe.
S obzirom da aktivno podržavamo inicijativu pokrenutu u okviru Programa za sigurniji Internet Europske komisije, odlučili smo ove godine u suradnji sa Industrijsko strojarskom školom u Zagrebu i njihovom profesoricom Kristinkom Lemaić, upustiti se u organizaciju webinara koji će okupiti sve zainteresirane škole i učenike diljem Republike Hrvatske u jednu zajedničku vitrualnu učionicu i putem interaktivnog sudjelovanja svih uključenih, nizom kvizova, video uradaka i primjera, podići razinu osviještenosti djece i mladih, o mogućnostima korištenja Interneta za istraživanje i učenje, negativnim i pozitivnim stranama korištenja Interneta te osposobiti djecu za korištenje Interneta na primjeren, odgovoran i siguran način.
Kroz webinar pod nazivom: „Dan sigurnijeg Internet 2018. Poštuj, stvaraj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom" čiji je temeljni cilj promicanje osviještenosti o problemima koje sa sobom donosi uporaba Interneta, dinamično i poučno nas je vodila moderatorica profesorica Kristinka Lemaić, dok je čitav niz uzbudljivih tema i aktivnosti, iz Gimnazije Vukovare koordinirala profesorica informatike Sanja Pavlović Šijanović uz gošće iz Policijske uprave vukovarsko- srijemske županijske, policijske službenice za prevenciju Marinu Bukal i Mirnu Marić, koje svake godine na ovaj dan, odvoje vrijeme i posvete ga vukovarskim gimnazijalcima kako bi odgovorile na učenička pitanja povodom sigurnijeg korištenja interneta.
Webinar je pratilo preko 60 škola i 500 učenika koji su imali priliku čuti, uključiti se i dati svoj osvrt na niz raznolikih tema vezanih za prednosti i nedostatke interneta, mogućnosti komunikacije korištenjem interneta, zaštiti osobnih podataka, internetske prijevare, nasilje preko interneta, moguće opasnosti i zamke društvenih mreža te načini zaštite vlastite privatnosti.
Dan sigurnijeg interneta obilježava se u cijelom svijetu, u veljači svake godine, sa ciljem promicanja sigurne i pozitivne uporabe digitalne tehnologije od strane djece i mladih. Činjenica da djeca i mladi kroz internet tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila, pitanje njihove sigurnosti obvezuje nas na aktivnosti kojima ćemo učenike upoznavati s prednostima i nedostatcima interneta te im neprestano pružati sigurne mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija. Sigurni smo da smo ovim webinarom uspjeli ohrabriti i osnažiti učenike u razvoju kritičkog mišljenja o tome kako na pravilan i siguran način koristiti informacijsko-komunikacijske tehnologije u realnom i virtualnom okruženju.
A što učenici misle i znaju o sigurnom korištenju interneta, možete pogledati u brošurama koje su izradili:
https://www.flipsnack.com/koulibaly/tom-jerry-sigurnost-na-internetu.html

https://www.flipsnack.com/cilaganitram/sharing-safely-on-social-media.html

https://www.flipsnack.com/lucka02/new-flipbook.html?0=lucka02

https://www.flipsnack.com/DoraCikanovic/dan-sigurnijeg-interneta.html

i video porukama koje su postavili na video zid – Flipgrid, Bolji Internet počinje s tobom:

https://flipgrid.com/acc7f9