Kategorija: Obrazovanje

Vukovarski gimnazijalci dokazali da Pametni grad zlata vrijedi osvojivši zlatnu medalju i Plaketu za najboljeg gosta iz RH na događanju INOVA MLADI 2019.

4. svibnja 2019. vukovarski gimnazijalci sudjelovali su na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. Naime, INOVA-MLADI, 19. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Organizator ovog prestižnog događanja je Savez inovatora Zagreba uz suorganizatore Fakultet strojarstva i brodogradnje i Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Izložba i predstavljanje radova i ideja održano je u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje gdje je i vukovarski gimnazijalac Marko Macura u ime projektnog tima, putem prezentacije, plakata, makete i usmenog izlaganja, izvrsno predstavio projekt „Vukovar – Our view of smart living". Ocjenjivanje radova bilo je zanimljivo osmišljeno i to na način, da dvočlani žiri, prepoznatljiv po akreditaciji, pristupi postavljenom štandu, odsluša predstavljanje i potom zatraži odgovore na stručna pitanja o samom projektu, međutim, postojao je i žiri bez službene akreditacije, koji je izgledao poput znatiželjnih posjetitelja koji su svojim pitanjima i neformalnom komunikacijom, pokušavali prikupiti što više informacija o projektu, njegovoj realizaciji te svrhovitosti. Marko, u potpunosti usmjeren na projekt, sa strpljenjem je odgovarao na pitanja kako žirija tako i svih znatiželjnih posjetitelja, od onih najmlađih pa do najstarijih te je oduševio žiri kako strpljenjem i vedrinom tako i osebujnim stilom prezentiranja i demonstracije projekta.

Za svoj nastup, projektni tim u sastavu: Marko Macura, Ivan Kolar, Matko Gašparić i Matija Hardi, predvođeni svojim mentorom Davorom Šijanovićem i mentoricom (ujedno i razrednicom) Sanjom Pavlović Šijanović, uz riječi pohvale dobio je i priznanje za sudjelovanje, a time je porasla nada i vjera u mogućnost da 24. svibnja, na objavi rezultata i proglašenju pobjednika, stručno povjerenstvo na svečanoj promociji uruči odličje i timu vukovarske gimnazije.

Kako je stigao poziv za sudjelovanje na svečanoj dodjeli odličja, 24. svibnja, tako je i sama nada u mogućnost osvajanja jedne od medalja porasla te se s nestrpljenjem iščekivao dan a potom i trenutak kada će stručno povjerenstvo proglasiti pobjednike. Naravno, postojala je i mogućnost povratka kući bez osvojene nagrade, bilo bi to tužno iskustvo ali koje bi zasigurno trajalo vrlo kratko, vjerojatno do povratka u Vukovar, kada bi spoznaja da se kroz susrete ovakve vrste stječu zavidne razine znanja o praktičnim aspektima poduzetništva, načinima promocije poduzetničkih aktivnosti i izlaska na tržište a još važnije i vrjednije od svega, pružaju se jedinstvene prilike u kojima se mogu odslušati i pogledati prezentacije uspješnih primjera iz prakse, produbljuju se stara i uspostavljaju nova poznanstva, što postaje nova i još jača motivacija, a samim time i pokretač u budućim planovima u razvoju novih ideja.

Točno u podne, započelo je događanje, a stručno povjerenstvo otvorilo je svečanost i prozvalo projektni tim Gimnazije Vukovar da za projekt Pametni grad Vukovar preuzme zlatnu medalju! Najveća izložba inovacija mladih u ovom dijelu Europe na kojoj je sudjelovalo čak 440 izlagača sa 218 projekata, otvorena je izlaskom vukovarskih gimnazijalaca na podij.

Bio je to trenutak kojem su se gimnazijalci potajno nadali ali nisu imali dovoljno hrabrosti i smjelosti izgovoriti naglas. Iako Pametni grad u svojoj kolekciji ima zapažena priznanja i nagrade, ovo mu je prva medalja i još k tome zlatna. Uz medalju, ekipi vukovarskih Smogovaca uručena je i plaketa za najboljeg gosta iz Republike Hrvatske na izložbi! Na samoj izložbi predstavljeno je preko 200 radova u 5 kategorija: osnovne škole, srednje škole – software, srednje škole – maturalni radovi, srednje škole i fakulteti. Pametni grad Vukovar, zlatnu je medalju osvojio u kategoriji srednje škole. Ovim uspjehom, vukovarski gimnazijalci osigurali su sudjelovanje na međunarodnoj smotri inovacija INOVA – BUDI UZOR 2019, koja će se održati u studenom u Zagrebu. Biti u društvu najboljih autora radova, iskustvo je koje vrijedi zlata ali nositi oko vrata zlatnu medalju i biti proglašen najboljim gostom iz Republike Hrvatske, zaista je jedinstven osjećaj.

Sretni i ponosni na ostvareni uspjeh, Smogovci će reći da je iza njihova uspjeha puno uloženog truda, nebrojenih sati, dana i mjeseci odricanja i napornog rada ali da je svaki pokušaj i svaka pogreška bio poticaj za korak naprijed.

Što donosi budućnost, ne znaju....Ali znaju da se ponosno vraćaju u svoj grad, koji ne samo da je pametan već i zlata vrijedi!