Kategorija: Obrazovanje

Prvi puta u Republici Hrvatskoj organiziran je najveći obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva, pod pokroviteljstvom Make Community organizacije (USA) i to zahvaljujući Hrvatskoj udruzi FabLab, koja već nekoliko godina aktivno sudjeluje u Maker Faire događanjima širom EU te je ove godine sva ta iskustva uspjela dovesti u Zagreb. Organizatori i domaćini ovog velikog događanja su znanstvenici i popularizatori znanosti Roberto Vdović i Krešimir Čanić.

Originalni Maker Faire je održan u San Mateu, California, dok su domaćini svjetskih Maker Faire događaja Kansas City, Atlanta, Milwaukee, Orlando, Pittsburgh, San Diego, Silver Spring, Ottawa, Lisabon, Pariz, Rim, Berlin, Newcastle, Hanover, Oslo, Trondheim, Seul, Singapur, Taipei, Tokio i Shenzhen.

Gimnaziju Vukovar predstavljali su učenici Matko Gašparić i Matija Karaula sa svojim mentorima Sanjom Pavlović Šijanović i Davorom Šijanović koji su na ovom festivalu izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva predstavili dva projekta: Pametni grad Vukovar i Seizmograf – detektor potresa. Svoju priliku za predstavljanjem projekata, vukovarski gimnazijalci zaslužili su zbog brojnih nagrada, plaketa, medalja i priznanja koja su osvojili tijekom svojih natjecateljskih nastupa na međunarodnim i državnim natjecanjima, smotrama i izložbama. Vukovarska gimnazija pozvana je i na Sajam inovacija Maker Faire Rim, Italija, koji će se održati u periodu 18. - 20. listopada 2019. godine.

Maker Faire Zagreb održao se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, 12 i 13. listopada 2019. okupivši preko 200 zaljubljenika u tehnologiju svih godišta, zvanja i zanimanja, od nastavnika, majstora, hobista, pripadnika znanstvene zajednice, inženjera, znanstvenih klubova, umjetnika, studenata, učenika do komercijalnih izlagača. Svoje projekte predstavili su makeri ne samo iz Hrvatske već i iz Slovenije, Austrije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine. Brojni posjetitelji imali su priliku vidjeti preko 70 projekata koje su izradili znatiželjnici koji uživaju u učenju i nesebičnom dijeljenju znanja sa ciljem podizanja svijesti o makers kulturi i željom motiviranja što većeg broja zainteresiranih za nove lude ideje. Iako je Maker Faire primarno orijentiran na tehnologije budućnosti, mogle su se vidjeti inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva.

Pored projekata i atrakcija, održan je i velik broj radionica iz STE(A)M područja namijenjenih djeci i mladima o mogućim kreativnim i inovativnim načinima uporabe tehnologije, elektronike, softvera, 3D pisača i drugih tehnologija digitalne izrade poput izrade osobnih odjevnih elektroničkih predmeta.

Iznimno smo počašćeni što smo bili aktivni sudionici Prvog Maker Faire Zagreb koji je ujedno i prvi istaknuti Maker Faire u Hrvatskoj i bližoj regiji. Osim što smo predstavili svoje projekte i primili pozitivne, konstruktivne i hvalevrijedne povratne informacije, razmijenili smo razmišljanja o dobrobitima inventivnosti i kreativnosti sa Albertom Gajšakom, kreatorom poznatog MAKERbuina te vidjeli raznolike projekte i ogromnu količinu inspiracije i kreativnosti kod djece i odraslih. Posebno nam se dojmio izložbeni prostor Industrijsko obrtničke škole Zagreb, na kojem su učenici predvođeni svojom profesoricom Kristinkom Lemaić predstavljali Vacuum forming uređaj za izradu kalupa za odljevak. Izvrstan je osjećaj prošetati kroz inspirativni izložbeni prostor i razgovarati s izlagačima na štandovima, posebice učenicima iz osnovnih i srednjih škola koji su predstavljali svoje prve projekte baš poput nas.

Zasigurno možemo reći da smo na Maker Faire Zagreb proveli ugodno vrijeme u druženju s kreativcima svih vrsta, razmijenili svekolika iskustva i znanja pa čak dobili i inspiraciju za nove projekte…ali to ćemo ostaviti za slijedeći Maker Faire Zagreb!