Kategorija: Obrazovanje

Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova INOVA MLADI 2021. tim vukovarske gimnazije u sastavu Ema Stankoski Hrgović, Lara Šijanović i Kiara Lemac, osvojio je srebrno odličje!

Osvojena zlatna medalja na INOVA MLADI 2021. dovela je projekt mladih vukovarskih inovatorica ponovno u Zagreb, na INOVA BUDI UZOR, 45. hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem. Ovogodišnja međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova održana je u Kulturnom centru Narodnog Sveučilišta Dubrava u organizaciji Saveza hrvatskih inovatora, Saveza inovatora Zagreba, organizacije TERA Tehnopolis d.o.o. i Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika. Moto ovogodišnje izložbe je „Održivost i zeleni plan za oporavak i otpornost“ („Sustainability green deal recovery & resilience“).

Timu vukovarskih inovatorica, učenicama drugog razreda vukovarske gimnazije Emi Stankoski Hrgović i Lari Šijanović, pridružila se učenica Kiara Lemac, kojoj je izlaganje na svečanom otvorenju izložbe bio prvi javni nastup pred međunarodnim ocjenjivačkim sudom u predstavljanju daljinski upravljanih vozila koja mogu koristiti i djeca s teškoćama u razvoju. INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja se održava od 1971. godine te svjedoči najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. Ona predstavlja prigodu za susret hrvatskih inovatora i poduzetnika s inozemnim kolegama a ovogodišnja INOVA ponudila je brojnim posjetiteljima vrijednu i interesantnu međunarodnu izložbu komercijalnih, inozemnih i inovacija mladih te studentskih poslovnih planova.

Ovogodišnja INOVA spojila je fizičko i online izdanje i na taj je način okupila inovatore iz cijelog svijeta. Kroz fizičko izdanje omogućila je predstavljanje inovacija uz prezentacije izlagača uživo dok je predstavljanjem inovacija putem Internet stranice proširila opseg promidžbe i učinila događanje dostupno svim zainteresiranim bez obzira gdje se nalazili. Čak 420 inovacija iz Hrvatske i 20 zemalja svijeta predstavljene su na izložbi.

Samo ocjenjivanje radova provodio je dvočlani žiri, prepoznatljiv po akreditaciji koji pristupa postavljenom štandu, sluša predstavljanje i potom traži odgovore na stručna pitanja o samom projektu. Uz prepoznatljiv žiri, štand su posjećivali i brojni znatiželjni posjetitelji koji su svojim pitanjima i neformalnom komunikacijom, pokušavali prikupiti što više informacija o projektu, njegovoj realizaciji te svrhovitosti. Kiara i Lara uz podršku svojih mentora Davora Šijanovića i Sanje Pavlović Šijanović, izvrsno su se snašle u predstavljanju projekta pri čemu su se dobro zabavile ali i naučile kako pridobiti i zadržati pažnju slušača.

Uz osvojeno srebrno odličje, djevojke su stekle i zavidnu razinu znanja o praktičnim aspektima poduzetništva, načinima promocije poduzetničkih aktivnosti i izlaska na tržište, koja će zasigurno biti korisna i primjenjiva u budućim planovima i razvoju novih ideja.

Ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko upriličila je svečanu dodjelu medalja nagrađenim učenicama i njihovim mentorima istaknuvši važnost izgradnje poticajnog školskog ozračja u kojemu su učenici, nastavnici i roditelji nositelji i suorganizatori uspješne i prepoznatljive školske cjelokupnosti.