Kategorija: Obrazovanje

Svake godine početkom veljače obilježava se Dan sigurnijeg interneta u više od 90 zemalja svijeta. Ustanovljen je 2004. u okviru projekta Europske unije „Sigurne granice". Ovogodišnja tema su on-line prava i odgovornosti, a Dan se obilježava pod sloganom „ Connect with respect! ili u prijevodu Povezivanje uz uvažavanje". Poticaj i usmjeravanje svima pruža mreža Insafe, promovirajući sigurnije i odgovornije korištenje online tehnologija i mobilnog interneta, naročito među djecom i mladima.

I ove godine Gimnazija Vukovar obilježila je Dan sigurnog interneta nizom predavanja I predstavljanja učeničkih radova pod mentorstvom Sanje Pavlović Šijanović, prof. informatike u suradnji sa Karolinom Dvojković, prof. fizike te predavanjem policijske službenice Odjela za prevenciju kriminaliteta PU Vukovarsko-srijemske gđe. Marine Bukal što predstavlja nastavak hvalevrijedne suradnje Gimnazije Vukovar i Policijske uprave.

Ravnatelj Gimnazije Vukovar Josip Prpa, prof. prepoznao je važnost ovakvog načina educiranja učenika I roditelja jer svi mi koji se bavimo odgojnom I obrazovnom djelatnošću vjerujemo da nam je važno djecu upoznati s prednostima i nedostacima interneta te im tako pružiti više mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija

Učenice Vinka-Ivna Maganić I Anamarija Knežević, maturantice opće gimnazije, predstavile su rezultate ankete "Roditelji, djeca I internet" . Anketa je provedena na razini škole, a uzorak su bili roditelji učenika od 1. do 4. razreda Gimnazije Vukovar.Anketu je provodio razrednik svog razrednog odjela na roditeljskom sastanku. Cilj je otkriti svrhu korištenja Interneta djece i roditelja te saznati koliko su upoznati s mjerama sigurnosti u svrhu sigurnog korištenja Interneta.

Učenici Benjamin Cikoja i Anamarija Crnac, maturanti prirodoslovno-matematičke gimnazije predstavili su prezentaciju „Sigurno korištenje Interneta" u kojoj je bilo riječi o tome što roditelji mogu učiniti i na koje načine, kako bi svome djetetu osigurali sigurno korištenje interneta i smanjili opasnosti s kojima se ono na internetu može susresti.

Matej Kolarić i Antonio Mileta, učenici 3. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije predstavili su programe za filtriranje nepoželjeljnih web stranica poput SINI-sigurni na Internetu, NetNanny Home Suite, K9 web protection, Sentry PC i drugi.

Marina Bukal, policijska službenica Odjela za prevenciju kriminaliteta PU Vukovarsko-srijemske u prezentaciji „Zaštita prije svega" govorila je o privatnosti I sigurnosti na internetu te istaknula kako se sigurnost sastoji od tehničke i kadrovske mjere, kako bi se osigurala privatnost I sigurnost podataka te kako spriječiti pristup neovlaštenim osobama. Sigurnost je usko povezana s privatnošću podataka jer ako sigurnost zakaže, gubi se privatnost dok je povjerljivost obećanje da podaci koji su prikupljeni na ovlašten način neće biti dijeljeni na neovlašten način. Ujedno je upoznala učenike I sa zakonskim okvirima vezanim za korištenje Interneta.

Predavanja su obuhvatila mogućnosti komunikacije korištenjem interneta, zaštitu osobnih podataka, nasilje preko interneta, moguće opasnosti i zamke društvenih mreža te načine na koje u takvim situacijama možemo zaštititi dijete i cijelu obitelj.

Posebna pozornost predavanja usmjerena je na primjereno, odgovorno i sigurno korištenje interneta te na niz korisnih savjeta I iskustava djeci I odraslima radi lakšeg, kvalitetnijeg I nadasve sigurnijeg snalaženja u svijetu suvremenih tehnologija.

Ovim predavanjima opskrbili smo roditelje, nastavnike i učenike, znanjem i instrumentima potrebnim za osiguravanje sigurnosti na Internetu. Sve ostalo ostaje na nama samima.....

{gallery}2013/02/18/02{/gallery}