×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2013/05/06/06
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2013/05/06/06
Ispis
Kategorija: Obrazovanje

Učenici i djelatnici Gimnazije Vukovar u sklopu Projektnog dana „Prehrambene navike i zdravlje" imali su priliku nazočiti nizu edukativnih predavanja i dvijema izložbama kojima se uz širenje informacija o zdravlju, poseban naglasak postavio i na aktivni proces učenja kroz iskustva jer zdravstveni odgoj predstavlja proces učenja, planirani oblik stjecanja pozitivnih stavova i navika, a ne samo znanje o zdravom načinu života. I sam cilj zdravstvenog odgoja je stjecanje temeljnih znanja o očuvanju i unapređenju zdravlja te primjena tih znanja i vještina u svakodnevnom životu.

Cjelokupan školski projekt organizirale su Karolina Dvojković, prof. i Sanja Pavlović Šijanović, prof., ujedno i razrednice a time i voditeljice učenika u procesu rasta,razvoja i napredovanja učenika te njihove pripreme za svakidašnji život, uz podršku ravnatelja Josipa Prpe,prof. koji uvijek ističe da su svrha i ciljevi školstva usmjereni na kontinuirani razvoj učenika kao duhovnog, tjelesnog, moralnog, intelektualnog i društvenog bića u skladu s njegovim sposobnostima i sklonostima.

Osnovna namjena projekta je povezivanje i dostupnost znanstveno utemeljenih informacija o namirnicama, edukacijom o pravilnoj prehrani preventivno djelovanje na populaciju od 14 do 18 godina te popularizacija znanosti i zanimanja kroz susrete sa sveučilišnim profesorima, znanstvenicima, liječnicima,...

Program projektnog dana upriličen je zanimljivim i nadasve poučnim temama:

„Pravilna prehrana", dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, izv.prof.,

(Zavod za ispitivanje hrane i prehrane, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku)

„Arheologijom do prapovijesnog stola", Mirela Hutinec, dipl. arheolog,

(Kustos i voditelj Arheološke zbirke, Gradski muzej Vukovar)

„Oplemenjivanjem pšenice do kruha", dr. sc. Krešimir Dvojković, znan. savjetnik,

(Odjel za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica, Poljoprivredni institut Osijek)

„Hrana kao izvor života i kao lijek", dr. sc. Ljiljana Gehrecke

(Europski dom Vukovar)

„Pčelinji proizvodi i zdravlje", Borislav Grbić, dipl. ing.

(Koncern Agrokor – Vupik d.d., Vukovar, Udruga pčelara Vukovar)

Uz predavanja učenici i djelatnici mogli su pogledati i dvije izložbe:

„Arheologijom do prapovijesnog stola", Mirela Hutinec , dipl. arheolog, kustos i voditelj Arheološke zbirke, Gradski muzej Vukovar

„Varijeteti pšenice", dr. sc. Krešimir Dvojković, znan. savjetnik, Odjel za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica, Poljoprivredni institut Osijek.

Zadani ciljevi projekta bili su: ukazivanje na važnost pravilne prehrane,edukacija učenika o važnosti pravilnih prehrambenih navika i njihovom utjecaju na zdravlje, upoznavanje učenika sa prehrambenim navikama i namirnicama kroz povijest, s naglaskom na Vučedolsku kulturu, upoznavanje učenika s razvojem pojedinih biljnih vrsta važnih za prehranu čovječanstva-pšenica, kao i prehrambenih proizvoda pčelinjeg podrijetla-med, propolis,...ukazivanje na važnost preuzimanja odgovornosti za vlastito zdravlje, predlaganje mjera za unapređenje zdravlja –održiva prehrana te popularizacija znanosti i zanimanja.

Ciljevi ovog školskog projekta su u potpunosti ostvareni na zadovoljstvo svih sudionika, te nam ne preostaje ništa drugo nego nastaviti i u narednim školskim godinama sa ovako hvalevrijednim projektima.

{gallery}2013/05/06/06{/gallery}