Ispis
Kategorija: Najave događanja u gradu

Izgrađujući svoju digitalnu zbirku i iskorak u digitalnu sferu, Gradska knjižnica Vukovar je u prigodi Dana grada Vukovara, 3. svibnja 2021. godine odlučila predstaviti virtualnu izložbu Brane Crlenjak – Vukovarski Srijemac.

Brane Crlenjak (Vukovar, 1930. – Vukovar, 2014.) jedna je od najznačajnijih stvaralačkih osobnosti u cjelokupnoj vukovarskoj kulturi. Zvanjem profesor književnosti, ostao je u neizbrisivoj uspomeni generacijama svojih učenika. Krug njegovih zanimanja bio je širok, a njegovo djelovanje pomicalo je Vukovar s ruba u središte kulturnih zbivanja.

Svoj je dar više od šezdeset godina ulagao u likovnu umjetnost, pokazujući strasnu posvećenost i ostvarujući vrhunske domete u slikarstvu, grafici i kiparstvu. Njegov rad u medaljarstvu, koji ga je doveo među najznačajnije hrvatske stvaraoce ove forme male plastike, bio je zapažen i visoko ocijenjen i u međunarodnim razmjerima. Kao kroničar kulturnog života, likovni i književni kritičar, povjesničar vukovarskog ribarstva, urbanizma i arhitekture ostavio je dragocjene pisane tragove o vukovarskoj prošlosti.

Lik i djelo profesora Crlenjaka važna su sastavnica Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Vukovar. Tu su prikupljene i obrađene njegove autorske knjige, djela koja je priredio ili ilustrirao, njegove grafičke mape, katalozi samostalnih i skupnih likovnih izložbi na kojima je sudjelovao, a zabilježeni su i članci koje je objavio u brojnim periodičnim publikacijama. U hemeroteci su sabrani raznoliki oblici sitnog tiska, novinskih izrezaka i fotografija, građa koja rječito svjedoči o Crlenjakovoj višedesetljetnoj stvaralačkoj aktivnosti.

Uz dopuštenje i uz pomoć obitelji Brane Crlenjaka prikupljena je obimna, dijelom neobjavljena i nepoznata, građa o njegovom životu i radu. Dio sabranog materijala je digitaliziran te je, zahvaljujući suradnji Gradskog muzeja Vukovar kao i potpori Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pretočen u virtualnu izložbu Brane Crlenjak – Vukovarski Srijemac. Ovom izložbom Gradska knjižnica Vukovar, kao jedan od čuvara kulturnog naslijeđa, želi ostaviti trajan podsjetnik na nesvakidašnja umjetnička i intelektualna pregnuća čovjeka koji je već za života postao neraskidiv dio identiteta Vukovara te ostvario opus važan i za nacionalnu kulturu.

Virtualna izložba nastaje na isti način kao što se stvara i „prava", „materijalna" izložba – s tom razlikom što ova virtualna postoji samo kao mrežni proizvod (na internetu) i uz pomoć tehnoloških rješenja i alata koji omogućuju oblikovanje mrežnog proizvoda pa se slobodno može reći kako je ovdje riječ o tehnologiji u službi sadržaja. Kao i kod svake druge izložbe, pričanjem neke priče vrši se posredovanje i interpretacija baštine, sadržaj se vrednuje i uređuje radi korištenja u najrazličitije svrhe (otkrivanje, učenje, zabava) a s obzirom na mrežnu dostupnost virtualne izložbe to bi se u punom smislu moglo nazvati „baštinom u svijet".
Ideju o priređivanju izložbe prihvatila je obitelj profesora Crlenjaka te smo na uvid i upotrebu dobili mnoštvo dokumentarnog materijala – obiteljskih fotografija, dokumenata, fotografija umjetničkih djela i druge dokumentacije o profesorovom životu i stvaralaštvu te najvažnije – dopuštenje za rad na izložbi, na čemu smo iznimno zahvalni. Pouzdan suradnik bio je, kao i uvijek, Gradski muzej Vukovar koji je ustupio na upotrebu dio građe iz svojih bogatih zbirki.

Znatan dio građe, knjiga, kataloga, sitnog tiska i novinskih izrezaka o profesoru Crlenjaku sabran je tijekom vremena u Zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice Vukovar.
Bilo je izazovno i zahtjevno iz nepreglednog mnoštva građe izabrati ono što je najreprezentativnije i najrelevantnije te bi se moglo reći kako je, obzirom na sadržaj, ovo tek jedan od mogućih pregleda profesorovih umjetničkih ostvarenja.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odmah se odazvala našem prijedlogu za izradu nove izložbe i spremno omogućila tehničku podlogu te pomoć u izradi izložbe te svoj mrežni prostor.
Sva odabrana građa potom je digitalizirana.

Izložba se sastoji od 99 objava ili – govoreći u kategorijama klasične izložbe – panoa i sadrži 570 digitaliziranih priloga. Važno je naglasiti kako su poštivane odredbe o autorskim pravima.

Glavne točke života i rada profesora Crlenjaka predstavljene su na vodoravnoj vremenskoj crti, dok su uspravno, u padajućim izbornicima, okupljena glavna područja njegovog umjetničkog i intelektualnog rada. Slikovne priloge prate prigodni tekstovi među kojima su Crlenjakovi citati te kritički prikazi koji govore o njegovom radu i stvaralaštvu.

Ono što je posebna kvaliteta virtualne izložbe kao medija jest činjenica da je riječ o otvorenom projektu koji se može mijenjati, preoblikovati i dorađivati te već postoje planovi o njenom proširenju.

Virtualna izložba dostupna je na poveznici: http://virtualna.nsk.hr/brane-crlenjak.