Kategorija: Ostale vijesti

Održan je treći susret između predstavnika Luke Vukovar i rumunjske Luke Constantza pod nazivom Port of Constantza meets Port of Vukovar kako bi predstavili napredak i postignute ciljeve od zadnjeg susreta koji se dogodio 2018. godine. Ujedno je na susretu proslavljena i 60. godišnjica postojanja i djelovanja Luke Vukovar.

"S Lukom Constantza smo 2015. godine potpisali memorandum o razumijevanju. Ta je luka naš bitan i najveći partner na Dunavu. Sa sobom su poveli i partnere iz njihovog lučkog područja tako da i mi i naši gospodarstvenici iz okruženja i Slavonije možemo iz prve ruke doznati o novim pravcima, novim industrijama i robi koja našem gospodarstvu može unaprijediti poslovanje i dati neke nove prilike. Naime zbog COVIDA-19, niskoga vodostaja i ruske agresije na Ukrajinu došlo je do velikih poremećaja u opskrbi pa je ovaj susret i prilika čuti što se sve novo nudi." naglasio je direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak.

Istaknuo je i da ulazak Hrvatske u schengenski prostor znači puno za vukovarsku luku.

"Zadnjih par tjedana odvijaju se pregovori da Luka Vukovar, što se tiče turističkih brodova bude ulazna luka za schengenski prostor, a s našom lučkom upravom razgovaramo i oko gradnje infrastrukture tako da teretnim brodovima koji dolaze u schengenski prostor Luka Vukovar bude prva luka ulaza što je dosad bio mađarski Mohač." – istaknuo je Kuprešak, dodajući i da razmišljaju o proširenju kapaciteta. U zadnjih 10 godina Luka Vukovar godišnje pretovari oko 350 tisuća tona razčličitih vrsta roba.

Susretu je nazočio i komercijalni direktor Luke Constantza George Visan koji se istaknuo zadovoljstvo suradnjom s Lukom Vukovar. "Tražimo načine kako proširiti suradnju, posebice u dijelu koji se tiče povećanja prometa između naših dviju luke." naglasio je Visan.

Pročelnica Upravnoga odjela za gospodarstvo Grada Vukovara Kristina Bilić ocijenila je ovaj susret i suradnju iznimno važnima. "Luka Vukovar je naša najveća riječna luka i iznimno bitna za gospodarski razvoj ne samo Vukovara nego i Slavonije te Hrvatske, posebice sada kada smo ušli u schengenski prostor. Vjerujem da ćemo se s našim rumunjskim partnerima još više povezati i da će te veze doprinjeti gospodarskom boljitku." naglasila je pročelnica Bilić.