Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog domovinskog pijeteta 2020

Večer uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara pred Nacionalnom memorijalnom bolnicom Vukovar u okupili su se Vukovarci na molitvu za žrtve Domovinskog rata.

S ovoga je mjesta nakon pada grada prije 29 godina odvedeno 260 ranjenika, branitelja i medicinskog osoblja, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok su sudbine nekih odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznate.

Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, župnik župe sv. Filipa i Jakova, uz nastup klape „Sveti Juraj" - Hrvatske ratne mornarice.

Prema službenim podacima vukovarske bolnice u 90 dana patnje i tragedije primljeno je 3740 ranjenika i provedeno 2500 operacija. Dnevno je primano i po 90 ranjenika svih nacionalnosti te su tretirani po jednakim uvjetima. Na dječjem odjelu u vrijeme okupacije rođeno je 16 djece koja su skupa s ostalim ranjenicima trpila istu sudbinu. Pred sam kraj u podrumu bolnice bilo je smješteno 450 ranjenika i 300 članova njihovih obitelji, a na bolnicu je padalo i po 1000 granata dnevno iako je znak crvenog križa bio istaknut na ulazu i na krovu bolnice. Zadnjih dana nedostajalo je osnovinih potrepština - nije bilo vode, hrane i lijekova.

Na koji je način funkcionirala ratna bolnica može se vidjeti u autentičnom muzejskom postavu koji se nalazi u podrumu bolnice, a godišnje ga posjeti oko 75 000 ljudi iz cijeloga svijeta.

Uz delegaciju Grada Vukovara predvođenu zamjenicom gradonačelnika Ivanom Mujkić, počast su odali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, Marijana Balić, zastupnica u Hrvatskom saboru - izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar i ravnateljica ratne bolnice Vesna Bosanac.