Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog domovinskog pijeteta 2021

Obilježavanje 30. godišnjice tragične pogibije general bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a nastavljeno je svetom misom zadušnicom u crkvi Gospe Fatimske i komemorativnim skupom kod spomen -biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti.

Inače, 16. listopada 1991. piše se crnim slovima jer su toga dana živote izgubila trojica heroja obrane grada Vukovara. Uz Blagu Zadru i Alfreda Hilla, život je izgubio i Zvonko Mlinarić koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici.

Uz članove obitelji generala Zadre te pukovnika Hilla, vijence su položile brojne delegacije, među kojima i delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vukovara Željkom Sabom.

„Drago mi je vidjeti da i nakon dugih 30 godina u svima nama živi uspomena i sjećanje na junake Domovinskog rata koji su nas zadužili svojim likom i djelom. Tome u prilog najbolje govori veliki broj ljudi koji im svake godine, iz svih krajeva Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, dolazi iskazati svoju zahvalnost.“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao – „O odnosu prema vrijednostima Domovinskog rata i tome gdje je naša država nakon 30 godina moglo bi se puno reći, no današnji dan treba proteći u odavanju poštovanja i sjećanju na hrabra djela heroja Domovinskog rata, kako to i zaslužuju.“

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, Tomislav Josić istaknuo je kako je pogibija Blage Zadre bila početak kraja. „Danas je posebno tužan dan. Prisjećamo se trenutka kada smo izgubili velikog čovjeka i istinskog zapovjednika koji nije sjedio u pozadini i zapovijedao, nego je srcem vodio svoju vojsku. U to vrijeme, ništa nas nije potreslo kao njegova pogibija. Kad gledamo 30 godina u nazad, mogu reći da smo razočarali sve ljude koji su dali svoje živote za Domovinu jer smo dopustili da Hrvatska bude onakva za kakvu se nitko od njih nije borio.“, zaključio je Josić.

U znak sjećanja na herojstvo general bojnika Blage Zadre održan je prigodan program „Heroj Trpinjske ceste“ u sklopu kojega je bojniku Goranu Mikulecu uručeno priznanje - Plaketa Grada Vukovara kao najboljem polazniku 29. naraštaja Zapovjedno stožerne škole „Blago Zadro“, a za ostvarene izuzetne rezultate tijekom vojne izobrazbe te razvijanje zapovijednih i organizacijskih sposobnosti. Priznanje je u ime Grada Vukovara, bojniku Mikulecu uručila supruga Blage Zadre, Kata Zadro.

„Iznimna mi je čast i zadovoljstvo primiti Plaketu Grada Vukovara. Osobito sam ponosan što sam ovo priznanje primio danas kada obilježavamo godišnjicu pogibije istinskog heroja Domovinskog rata. Svi polaznici zapovjedno stožerne škole Blago Zadro s posebnim pijetetom ističu njegovo ime, prisjećajući se istinskog junaštva i hrabrosti.“, rekao je bojnik Mikulec kojemu se uz Plaketu Grada Vukovara isplaćuje i novčana nagrada u visini 5.000,00 kuna, a koju je odlučio donirati vukovarskoj šesteročlanoj obitelji Redl.

Obilježavanje je završilo mimohodom do mjesta pogibije general bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici gdje je upaljeno 30 svijeća za proteklih 30 godina.