×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2016/11/17/12
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2016/11/17/12
Ispis
Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2016

{gallery}2016/11/17/12{/gallery} Brojne Vukovarke i Vukovarci tradicionalno uvečer uoči 18. studenoga – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. okupili su se oko spomen obilježja u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana gdje je predvođena molitva i upaljene svijeće.

Uz delegaciju Grada Vukovara predvođenu gradonačelnikom Ivanom Penavom, molitvi je nazočio državni vrh te mnoga izaslanstva gradova, općina i županija Lijepe naše.

Molitvu je predvodio Varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak, a prigodni program izvela je klapa „Sveti Juraj" - Hrvatske ratne mornarice i mladi Vukovara, a na kraju programa u zrak je pušteno stotinu upaljenih lampiona.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je Vukovar danas ujedinjen u emocijama. „Svi osjećamo isto, izgubljeni smo u pogledu i zamišljeni. Svaka jesen kod Vukovaraca budi sjećanja na teške dane i izgubljene heroje, na nepravdu, ali istodobno budi i osjećaj velikog ponosa jer je upravo ovdje prije 25 godina obranjen Vukovar, i obranjena je Republika Hrvatska te je velikosrpskom agresoru polomljena kralježnica, a od toga se nikada nije uspio oporaviti i nastaviti djelovati prema drugim mjestima i gradovima u Hrvatskoj", zaključio je gradonačelnik Penava.

Prema službenim podacima Vukovarske bolnice u 90 dana patnje i tragedije primljeno je 3740 ranjenika i provedeno 2500 operacija. Dnevno je primano i po 90 ranjenika svih nacionalnosti te su tretirani po jednakim uvjetima. Na dječjem odjelu u vrijeme okupacije rođeno je 16 djece koja
su skupa s ostalim ranjenicima trpila istu sudbinu.

Pred sam kraj u podrumu bolnice bilo je smješteno 450 ranjenika i 300 članova njihovih obitelji, a na bolnicu je padalo i po 1000 granata dnevno iako je znak crvenog križa bio istaknut na ulazu i na krovu
bolnice. Zadnjih dana nedostajalo je osnovnih potrepština - nije bilo vode, hrane i lijekova.

Na koji je način funkcionirala ratna bolnica može se vidjeti u autentičnom muzejskom postavu koji se nalazi u podrumu bolnice, a godišnje ga posjeti oko 75 000 ljudi iz cijeloga svijeta.

Nakon pada grada prije 25 godine iz vukovarske bolnice odvedeno je 260 ranjenika, branitelji i medicinsko osoblje, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok je sudbina njih 60-tak odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznata.

 

Svetu molitvu predvodio je Varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak