Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2016

{gallery}2016/11/20/01{/gallery} Odana je počast žrtvama Veleprometa, najvećega koncentracijskoga logora nakon Drugog svjetskog rata gdje je bilo zatočeno više od 10.000 građana, a ubijeno je njih 724, a nekolicina ih se još uvijek smatra nestalima.

Vijenac su podno spomen ploče na zgradi u dvorištvu Veleprometa položili i svijeću upalili logoraši Ana Martinović i Josip Čondić, koji su preživjeli strahote Veleprometa.

Okupljenima se obratio predsjednik vukovarskoga ogranka Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Dragutin Guzovski, a predsjednik društva Danijel Rehak rekao je kako su im poznata imena zapovjednika logora i ekzekutora te kako postoje i video zapisi, no nitko za te zločine u Veleprometu nije optužen.

U jednom od hangara, u kojima su logoraši bili smješteni, postavljena je izložba fotografija Zdravka Komšića koje usporedno pokazuju razrušeni, ratni Vukovar, i Vukovar danas.

Svetu misu je predvodio velečasni Dejan Čaplar, župnik župe Kraljice Mučenika, a komemoraciji je nazočila i delegacija Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom.