Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2017

Održan je osmi susret ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije.
Ovom je prilikom održana skupština na kojoj je glavna tema bila presnimavanje ratnih materijala Hrvatske televizije i radija na suvremene medije kako bi ih se sačuvalo od oštećenja i nestajanja.
Predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar istaknuo je kako je većina materijala već u lošem stanju te da se mora hitno djelovati jer je riiječ o najvećoj vrijednosti hrvatske povijesti Domovinskog rata.
„Samo je mali dio uređene arhivske građe u uporabi, a ostalo je i dalje negdje po prisavskim labirintima i postupno propada," istaknuo je Ćavar.
Okupljene je ratne izvjestitelje kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske pozdravio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je ratnim izvjestiteljima zahvalio na vjernome prenošenju istine o brutalnosti i bestijalnosti ultimativnog zla kakav je rat koji je pogodio Vukovar te na svemu što i danas čine kako bi se očuvale vrijednosti Domovinskog rata.

"Danas je ono što smo nekada zvali specijalnim ratom postao dominantni oblik ratovanja. Medijski rat vodi se svuda oko nas i zato nam je jako važno što je Vukovar dobio svoje dopisništvo HRT-a. Još do nedavno Vukovar je u medijima prikazivan kao nesiguran i kao grad slučaj, no ta se slika sada mijenja. Hrvatska može vidjeti Vukovar kao živi grad kakav i jest," rekao je gradonačelnik Penava.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako je su ratni izvjestitelji braća po istini hrvatskim braniteljima jer da je neprijatelj u Domovinskome ratu htio ubiti istinu, no ratni su izvjestitelji širili su istinu i time rastvarali velikosrpsku ideju što je pomoglo u obrani Hrvatske. Zbog toga su doprinosa uvršteni u Zakon o hrvatskim braniteljima kao sudionici rata.
Okupljeni su izvjestitelji obišli i poznata mjesta stradanja u Vukovaru na kojima su položili vijence i odali počast žrtvama.