Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2017

  Obilježena je 26. godišnjica masakra na Ovčari gdje su srpski agresori pogubili najmanje 200 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila izvedenih iz vukovarske bolnice, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici. Njih 61 još uvijek se smatra nestalim.

Obilježavanje je započelo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara gdje su se okupila djeca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu iz svih krajeva Republike Hrvatske. Hodočasnici su položili vijence i zapalili svijeće, a potom su se uputili na mimohod do masovne grobnice na Ovčari.

Mimohod "Vi ste naš ponos - mi smo Vaša snaga" pokrenula su djeca poginulih i nestalih branitelja Vukovara 2008. Godine, a ove godine mimohodu se priključilo oko 1000 hodočasnika iz cijele Hrvatske.

Kod spomen obilježja na Ovčari uz predstavnike Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Vukovarskih majki, 204. vukovarske brigade, Udruge maloljetnih dragovoljaca Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara vijence su položila i izaslanstva i izaslanstva Opeće i županijske bolnice Vukovar, Zajednica žena Katarina Zrinski Vukovarsko-srijemske županije te mještani Škabrnje i HVIDR-a Tuzla koji su se došli pokloniti ubijenim žrtvama na ovome mjestu. 

Nakon polaganja vijenaca i prigodnog komemorativnog programa pročitana su imena 264 žrtve, a molitvu su zajednički vodili svećenici triju vukovarskih župa.