Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2018

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018.
Ovom je prilikom istaknuo kako je organizator središnjeg događaja Grad Vukovar, a tradicionalno ga u tome prate i podupiru udruge proistekle iz Domovinskog rata te javne ustanove koje djeluju u gradu Vukovaru.
„Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., odlučio je da se i ove godine obljetnica održi pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta". Središnji događaj 18. studenog je Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara za Domovinu te i ove godine ide iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana starom trasom, odnosno Županijskom ulicom, prolazi kroz centar grada Vukovara preko mosta Jean Michel-Nicolier te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata," rekao je gradonačelnik Penava najavljujući kako se 19. studenog počast odaje žrtvama Borova naselja za Domovinu, a 20. studenog se s pijetetom sjećamo žrtava srpskih koncentracijskih logora i žrtava Ovčare.
„Za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovar nikada ne šaljemo posebne pozivnice jer smatramo kako su za 18. studeni svi građani Republike Hrvatske koji je doživljavaju svojom domovinom dužni doći u Vukovar. Vukovar je otvoren svim hrvatskim građanima i svima onima koji cijene i vole Hrvatsku," te pozvao na dostojanstvo i zajedništvo koje smo pokazali proteklih godina te da okupljanje protekne u miru i pijetetu prema žrtvama.
U tome je smislu gradonačelnik Penava posebno apelirao na ugostitelje, ali i sve posjetitelje da se suzdrže od bilokakvih proslava i pjesama.
„Razumijemo kako je pjesma običaj prilikom radosti okupljanja i druženja, no u svakome trenutku trebamo imati na umu razloge dolaska u Vukovar tih dana," naglasio je gradonačelnik Penava napominjući i novost u organizaciji jer ove godine neće biti gradskih autobusa koji će sudionike vraćati s Memorijalnoga groblja u centar grada budući da su protekle godine pokazale kako je ta praksa neučinkovita jer autobusi ne mogu proći od kolone koja još uvijek dolazi pa se velika većina ljudi ionako uputi pješice nazad u centar grada.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić rekao je kako je kako će i ove godine Kolonu sjećanja predvoditi hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja grada Vukovara.

„Pozivam sve hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, posebice one koji nisu iz Vukovara da se 18. studenoga u 8 sati okupe na Gradskom stadionu u Vukovaru, gdje ćemo im poslužiti okrjepu, a odakle ćemo organizirano krenuti ka OŽB Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, kako bi lakše u grupi prošli kroz sigurnosne i redarske službe koje će osiguravati ovaj skup," poručio je Josić.