Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2019

  Obilježena je 28. obljetnica stradanja civila i branitelja Bogdanovaca, a polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, počast poginulim braniteljima i civilima u obrani Bogdanovaca odalo je i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno zamjenikom gradonačelnika Grada Vukovara, Marijanom Pavličekom.

Jedina veza Vukovara s ostatkom Hrvatske bilo je upravo ovo mjesto, i to preko takozvanog kukuruznog puta. 10. studenog 1991. otpor branitelja Bogdanovaca je slomljen, čime je neizbježan bio i pad grada Vukovara.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček istaknuo je važnost Bogdanovaca u samom uvodu u ratna događanja. „Obranu Vukovara i Bogdanovaca moramo gledati zajednički jer su Bogdanovci bili jedina veza, jedini cjeloviti obrambeni prostor u posljednjim trenutcima, čijim padom su nažalost i Vukovarci izgubili posljednju šansu i nadu da će se Vukovar moći obraniti. Bogdanovci su uistinu dali veliki obol na istočno slavonskom bojištu, a ovdje je čak 133 osoba izgubilo svoj život, od toga 89 samih mještana Bogdanovaca“ kazao je Pavliček.

Načelnik Općine Bogdanovci, Marko Barun, istaknuo je kako je nakon 3 mjeseca otpora i 45 dana potpunoga okruženja na današnji dan slomljena obrana Bogdanovaca. „Veliki su to dani koje ne smijemo zaboraviti, kojih se moramo sjećati i prenositi na naše najmlađe. Bogdanovci broje 133 žrtve, od toga 89 svojih mještana, a prema službenim podacima za njih 14 se još uvijek traga“ rekao je načelnik Barun.

Hrvatsku je 1991. godine branilo i 2579 dragovoljaca Albanaca, a samo u Bogdanovcima njih 9 je izgubilo život. U spomen na njih, u Bogdanovcima se obilježava i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu koji su te 1991. godine svoje živote stavili na raspolaganje.