Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2019
 
 
U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019., dana 14.studenoga 2019. godine s početkom u 17:00 sati  predstavljena je knjiga OTETI OD ZABORAVA 91 HEROJ DOMOVINSKOGA RATA mlade autorice Roberte Kljenak u Vukovaru. Bila je ovo sedma  promocija od kako je knjiga uoči Oluje 2019. godine izašla iz tiska. 
 
Knjigu su uz autoricu predstavljali:
1. Ivica Krnjak (hrvatski vojni zapovjednik, diverzant i obavještajac, te hrvatski politički emigrant) - koji je za vrijeme obrambenoga Domovinskoga rata bio zapovjednik Uskočke satnije koja je imala za cilj srušiti Batinski most koji se nalazio u neprijateljskome terenu.
2. Danijel Rehak - predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kojeg su neprijatelji samo zato što je bio "sekretar za narodnu obranu" optužili za 7500 njihovih vojnika.
3. Marijan Živković - otac sina Marka koji je bio pilot te je u Osijeku organizirao zrakoplovni vod koji je u nešto manje od dva mjeseca obavio 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar. Poginuo je tijekom obavljanja zadaće 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka kod Vinkovaca, a prema njemu je nazvana Zrakoplovna baza Pleso i sina Nikole koji je ubijen iz zasjede 17. rujna 1991. godine na Mitnici u Vukovaru i njegovo tijelo do danas nije pronađeno. Marijan je čekićem razbio dvojezičnu ploču postavljenu na zgradi policijske postaje u Vukovaru.
4. Tomislav Josić - Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara i vukovarski borac koji je za vrijeme agresije na  Vukovar, zarobljen i odveden u logor. Na promociju je došao u svoje, ali i u ime gradonačelnika Penave.
5. Ivica Jurčan - pripadnik HOS-a koji je nakon HOS-ove Štafete smrti u kojoj su hrabri HOS-ovci spašavali živote naroda, svojim životima, 12 dana  teško ranjen ležao u minskome polju gdje je vršio nuždu po sebi jer se nije mogao pomaknuti, a kad mu je dr.Njavro skinuo čizmu, skinuo mu je i nogu jer mu je istrunilo meso,
6. te preko video prijenosa maloljetni hrvatski dragovoljac Ivan Anušić koji je bio fizički spriječen doći  u Vukovar jer se za vrijeme promocije, za našu Domovinu borio na drugom frontu.
 
Predgovore Knjizi napisali su Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, fra Ante Čavka iz Knina, hodočasnik Branko Čulo, ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang, dragovoljac HOS-a i branitelj Vukovara Damir Markuš, voditelj Kuće susreta Tabor fra.Ivan Matić, ratni načelnik Stožera Specijalne policije MUP-a RH general Željko Sačić i hrvatski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra. 
 
"Ako druge zemlje imaju deklarirane svoje heroje, zašto ih ne bi imala i Hrvatska?  Vrijeme je da se to promijeni.", poručila je autorica čiji je cilj ulazak knjige u školsku lektiru.