Gradska knjižnica Vukovar
knjiznica.jpg
Središnja knjižnica:
Trg Republike Hrvatske 1
32000 Vukovar
tel.(centrala): 032/450-352
fax: 032/450-350
e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: www.gkvu.hr

RADNO VRIJEME:
ponedjeljak – petak 8,00 – 19,30 sati
subota 8,00 – 13,00 sati

Ogranci Gradske knjižnice Vukovar:

BOROVO NASELJE
Ulica Domovinskog rata 1
(Tržni centar)
32010 Vukovar
tel. 032/423-207
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme:
pon. – pet. 8,00 – 19,30 sati
sub. 8,00 – 13,00 sati

SOTIN
Ulica dr. F. Tuđmana 20
32232 Sotin
tel.: 032/512-906
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme:
pon. - sri. – pet. 15,00 – 19,00 sati
uto. - čet. 9,00 – 13,00 sati
sub. (1. i 3. u mj.) 9,00 – 13,00 sati

LOVAS
Kralja Tomislava 13
32237 Lovas
tel. 032/525-041

Radno vrijeme:
pon., uto., čet., pet. 16,00 – 19,30 sati
sri. 10,00 – 13,30 sati
sub. (1. i 3. u mj.) 10,00 – 13,00 sati

Rad Gradske knjižnice Vukovar orgainiziran je kroz slijedeće odjele:

Dječji odjel
Odjel za odrasle korisnike
Studijski odjel

 

DJEČJI ODJEL (032/450-355) Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Namijenjen je djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, roditeljima, onima koji rade s djecom, ali i svima koji vole zaviriti u čarobni svijet mašte i razigranog stvaralaštva.

Odjel je podijeljen u tri dijela:

  • kutak za najmlađe
  • kutak za mlade
  • igraonica.


U kutku za najmlađe nalaze se slikovnice i knjige za djecu nižih razreda osnovne škole: lektirni naslovi, pustolovni, zabavni romani i dr.

U kutku za mlade mogu se prelistati njima primjereni časopisi (Modra lasta, Smib, Radost, National Geographic Junior, Drvo znanja i dr.), napraviti plakat ili napisati domaća zadaća i sl. I tu su neizostavni lektirni naslovi, ali i veliki broj zabavno-edukativnog štiva. Euro-Internet kiosk omogućuje našim mladim korisnicima brzo pretraživanje interneta.

Igraonica je namijenjena djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Utorkom i četvrtkom od 16:30 do 18:30 sati igraonica postaje mala kreativna radionica u kojoj se djeca mogu igrati, zabavljati, družiti i stjecati nova znanja. Svi su programi u okviru igraonice besplatni.

Osim knjižne, na Dječjem se odjelu nalazi i neknjižna građa: audiokasete, audioCD-i, DVD-i, CD-romovi i igračke. Na Odjelu su postavljena i dva računala namijenjena pisanju referata, pretraživanju interneta i sl. Na raspolaganju je i referentna građa: enciklopedije, rječnici, gramatike, leksikoni, atlasi i ostala stručna literatura. Pomoć pri odabiru knjiga, pronalaženju izvora znanja, osmišljavanju literarnih i likovnih aktivnosti rado će pružiti knjižničari Dječjeg odjela.

ODJEL ZA ODRASLE KORISNIKE (032/450-357) Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Na Odjelu za odrasle korisnike možete posuditi raznovrsnu knjižnu građu namijenjenu ne samo onima koji čitaju iz potrebe već i onima koji čitaju iz zadovoljstva i razonode:

  • beletristiku (hrvatsku i stranu)
  • SF literaturu
  • popularnu psihologiju
  • popularnu medicinu
  • knjige s tematikom Domovinskog rata
  • knjige o Vukovaru
  • knjige političkih i povijesnih tema
  • informatičke knjige
  • knjige o umjetnosti…

Knjižni fond čini hrvatska književnost, sve strane književnosti prevedene na hrvatski jezik, knjige na stranim jezicima te velik broj stručnih knjiga iz svih područja ljudskog znanja.
Korisnici mogu koristiti sljedeće usluge:
  • računalno pretraživanje fonda - kataloga
  • pretraživanje fonda pomoću abecednog i stručnog kataloga
  • pristup internetu:
    • pola sata/cijeli sat 3,00/5,00 kn (za članove Knjižnice)
    • pola sata/cijeli sat 5,00/10,00 kn (za nečlanove Knjižnice)
Na odjelu se nalazi i čitaonica tiska u koju svakodnevno pristižu novi brojevi dnevnog tiska - Večernji list, Jutarnji list, Glas Slavonije, Vjesnik; tjednici - Globus, Nacional, Gloria, Story; dvotjednik Vukovarske novine te stručni časopisi (Meridijani, Lider, Bug, Mreža, Narodne novine, Hrvatska vodoprivreda, UT i dr.)

Osim knjižne građe na Odjelu za odrasle korisnike nalazi se i neknjižna građa (glazbeni CD-i, VHS kasete i DVD-i).
STUDIJSKI ODJEL (032/450-356) Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Studijski odjel različitim oblicima djelovanja pruža usluge ponajprije srednjoškolcima, studentima, znanstvenicima, ali i ostalim korisnicima svih dobnih i obrazovnih skupina. Ovdje je smještena rijetka i skupa građa (rječnici, enciklopedije, bibliografije, atlasi i druga referentna građa) koja u sebi obuhvaća općeznanstveni fond iz svih područja ljudskog znanja i stvaralaštva. Knjižni se fond Studijskoga odjela u pravilu ne posuđuje izvan Knjižnice, izuzev vikenda (od petka – 18:00 sati do ponedjeljka – 10:00 sati). Posudba vikendom izuzima referentnu građu (rječnike, enciklopedije, atlase, gramatike, leksikone i sl.).

Korisnicima Studijskog odjela na raspolaganju je:

  • fond Zavičajne zbirke: za Zavičajnu zbirku prikupljaju se knjige, ali i ostala građa, objavljena na području grada Vukovara; knjige čiji autori potječu s područja grada Vukovara; knjige koje govore o Vukovaru ili Vukovarcima.
  • fond Zbirke Domovinskog rata posjeduje oko 800 naslova s tematikom Domovinskog rata. Postoji i poseban katalog ovih knjiga koji svaki korisnik može besplatno dobiti.
  • stručna periodika, oko 30 stručnih časopisa (Jezik, Književna smotra, Suvremena lingvistika, Kolo, Učitelj i dr.)
  • fond neknjižne građe na Studijskom odjelu čini multimedijalna (VHS i CD–ROM) građa odgojno–obrazovnog sadržaja tematski vezana za nastavni program. Korisnici je mogu koristiti isključivo na Studijskom odjelu.
Odjel nudi dvadesetak sjedećih mjesta za rad u primjerenim uvjetima. Ujedno, korisnici mogu koristiti osam računala za pripreme maturalnih radnji, seminara i ostalih pisanih dokumenata. Uz pristup internetu, postoji i mogućnost skeniranja, spiralnog uvezivanja, plastificiranja, snimanja informacija s interneta na disketu i CD-ROM te printanja.

Studijski odjel nudi i uslugu međuknjižnične posudbe.

Za sve potrebne informacije, upite i savjete korisnici se mogu obratiti knjižničarima koji im mogu pripremiti građu za određenu temu te ih usmjeriti na odgovarajuću literaturu i izvore informacija.