Održana je 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Na početku sjednice bilo je nazočno 17 članova Gradskog vijeća koji su mogli postavljati pitanja zamjeniku gradonačelnika Filipu Sušcu.

Ustvrdivši kako je sjednicu neprimjereno održavati uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te da se predložene točke dnevnog reda mogu donijeti i krajem mjeseca studenog kada obilježavanje završi, kao i zbog službene odsutnosti gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji nije nazočio 21. sjednici Gradskog vijeća, vijećnici HDZ-a (potpredsjednik Gradskog vijeća Krešimir Raguž, vijećnik Stjepan Mađarac te vijećnica Majda Jakša) napustili su sjednicu.  

Nakon toga, na sjednici je nazočilo 14 vijećnika od kojih je njih 7 tijekom aktualnog sata postavilo pitanje.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) upitao je zamjenika gradonačelnika Sušca zašto je gradonačelnik odsutan, zbog čega napušta sjednice Gradskog vijeća nakon održanog aktualnog sata te funkcionira li gradska uprava kako bi trebala. Zamjenik Sušac pojasnio je kako je gradonačelnik Penava odsutan zbog obveza u Hrvatskom saboru te ne vidi problem u njegovoj odsutnosti. „Sve što radimo radimo u koordinaciji i zajednički te surađujemo dobro.“, zaključak je zamjenika Sušca. Vijećnik Nenad Bučko zamolio je pisani odgovor zašto gradonačelnik napušta sjednice Gradskog vijeća, a na što je zamjenik gradonačelnika Sušac dodatno pojasnio kako je na svakoj sjednici nakon aktualnog sata jasno tko su izvjestitelji točaka dnevnog reda te kada izvjestitelj nije gradonačelnik ili njegov zamjenik ne vidi grešku u tome da dužnosnik, kada ima drugih službenih obveza, ne bude prisutan tijekom ostatka sjednice.

Vijećnik Srđan Milaković (DSS) pitao je hoće li Grad Vukovar mijenjati stopu poreza na dohodak jer, sukladno tome ovise i prihodi građana. Zamjenik gradonačelnika Sušac rekao je da do sada Grad Vukovar nije imao prirez stoga ga ne može ni ukinuti te se ne planiraju mijenjati stope poreza.

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) postavio je pitanje vezano za Ulicu Vijeća Europe gdje smatra da je potrebna dodatna sanacija. Na pitanje je odgovorio pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnivši kako će idući tjedan ulica u dijelu gdje to potrebno nakon prethodnih radova tvrtke Komunalac, biti sanirana.

Vijećnik Zoran Rokvić (SDSS) pitao je postoji li mogućnost postavljanja mobilnih toaleta na autobusnu stanicu u Borovu naselju s obzirom na veliku frekvenciju ljudi koji tamo prolaze. Zamjenik Sušac rekao je kako će Grad Vukovar razmisliti o prijedlogu te će razmotriti kolika je suštinska potreba i sukladno tome reagirati.

Vijećnik Nemanja Savanović (HS) pitao je je li usvojena inicijativa predsjednika Kluba vijećnika HS-a Vedrana Vulete koja se odnosi na vraćanje Adventa u centar grada. Zamjenik Sušac je rekao kako je inicijativa usvojena te će javnost biti o samom programu Adventa i njegovoj lokaciji biti obaviještena na vrijeme. Kako navodi, Advent će imati pregršt zanimljivih sadržaja, biti će postavljeno klizalište čije će korištenje biti besplatno, a najavljen je već i koncert za doček Nove godine.

Vijećnik Vedran Vuleta (HS) postavio je prvo pitanje u ime Kluba vijećnika a ono je bilo vezano za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Zamjenik gradonačelnika Sušac pojasnio je kako Grad Vukovar ima jednaki odnos prema svih svojim sugrađanima, živjeli oni u obiteljskoj kući ili višestambenom prostoru te se Grad Vukovar stoga odlučio za novu mjeru – a to je sufinanciranje projektno-tehničkih dokumentacija za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Drugo pitanje koje je Vuleta postavio u svoje osobno ime odnosilo se na postavljanje novih polupodzemnih kontejnera za otpad. Zamjenik Sušac rekao je kako Grad Vukovar u suradnji s tvrtkom Komunalac sustavno provodi aktivnu politiku unaprjeđenja komunalne infrastrukture na području grada pa je tako osigurano 55 novih polupodzemnih spremnika za biootpad. Njihova vrijednost bila je 133 tisuća eura za što su većim dijelom apliciranjem na natječaje osigurana sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Do sada je ugrađeno 52 spremnika, što znači da je projekt pri kraju. Zamjenik Sušac poručio je svim građanima koji žive u višestambenim zgrada da ključ koji posjeduju za spremnike za miješani otpad mogu koristiti i za spremnike za biootpad. U cilju smanjenja mješovitog otpada i u vidu zelene tranzicije našeg grada mi danas imamo 145 polupodzemna kontejnera. „Za primjer uzmimo jedan veliki grad poput Splita koji ima 400 polupozemnih kontejnera - jasno je da je Grad Vukovar sa 145 spremnika na visokom nivou.“, zaključio je Sušac te apelirao na građane da savjesno odlažu otpad i na taj način čuvaju naš grad.

Vijećnica Jasmina Jukić (HS) pitala je što je u planu za vukovarske umirovljenike u povodu nadolazećih božićnih blagdana. Zamjenik gradonačelnika Sušac pojasnio je kako se početkom prosinca očekuje početak isplate božićnice za umirovljenike i korisnike naknade za troškove stanovanja, a ukupan iznos koji je ove godine osiguran za tu namjenu je nešto povećan. Sjećamo se kako je kroz mjeru „Grad koji brine“ došlo do promjene i pravo na naknadu su mogli ostvariti umirovljenici koji primaju mirovine do 400 eura. Taj povećani cenzus će se odnositi i na isplatu božićnica.

Uslijedilo je usvajanje točaka dnevnog reda:

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva VURA d.o.o. za 2022. (većinom glasova nazočnih vijećnika)
  2. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva Vukovarska gospodarska zona d.o.o. za 2022. (većinom glasova nazočnih vijećnika) 
  3. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva Hrvatski radio Vukovar d.o.o. za 2022.(većinom glasova nazočnih vijećnika) 
  4. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva Komunalac d.o.o. za 2022. (većinom glasova nazočnih vijećnika) 
  5. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva Vodovod grada Vukovara d.o.o. za 2022. (većinom glasova nazočnih vijećnika) 
  6. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva Tehnostan d.o.o. za 2022. (većinom glasova nazočnih vijećnika) 
  7. Donošenje Odluke o davanju suglasnosti za sklapanje Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. (većinom glasova nazočnih vijećnika) 
  8. Donošenje Odluke za raspisivanje Javnog poziva za dodjelu sredstava Grada Vukovara u sufinanciranju Programa – Energetska obnova višestambenih zgrada u gradu Vukovaru za 2023. (jednoglasno)
  9. Donošenje Odluke o usvajanju Obračuna proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. (većinom glasova nazočnih vijećnika) 
  10. Donošenje Odluke o izradi V. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Vukovara (jednoglasno)
  11. Donošenje Odluke o sklapanju Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Grada Vukovara (Republika Hrvatska) i Grada Čapljine (Bosna i Hercegovina) (većinom glasova nazočnih vijećnika) 
  12. Donošenje Odluke o izmjenama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Vukovara (jednoglasno)
  13. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika (većinom glasova nazočnih vijećnika) 

Zvučni zapis 21. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a nakon dostave popunjenog Zahtjeva.