U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara.

U okviru aktualnog sata gradonačelnika od 18 nazočnih vijećnika pitanje je postavilo njih 14.

Vijećnik Stjepan Mađarac (HDZ) pitao je planira li Grad Vukovar isplatiti uskrsnice za umirovljenike.  Detaljan odgovor je dao pročelnik UO za društvene djelatnosti Josip Paloš koji je rekao kako uoči blagdana Uskrsa s provedbom kreće mjera „Grad koji brine“ koja je uvedena 2021. godine, a putem koje se umirovljenicima isplaćuje jednokratna naknada. „Ove godine ponovno smo povećali cenzus koji je temelj za ostvarenje prava i s time smo se svrstali u sami vrh, pa će naknadu uoči Uskrsa dobiti svi umirovljenici s mirovinom do 500 eura. Naknada je u visini od 40 eura, s isplatom će se krenuti prije blagdana Uskrsa, a u proračunu je osigurano 140.000,00 eura.“.

Vijećnicu Majdu Jakša (HDZ) zanimalo je je li poznato odakle dolazi neugodan miris koji se gradom širim u jutarnjim satima. Na pitanje je odgovorio pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig koji je pojasnio je kako je utvrđeno da neugodan miris dolazi s farme Jakobovac, s Ovčare. „Komunalno redarstvo je reagiralo i stupilo u kontakt s voditeljem farme. Riječ je o prirodnom procesu gnojenja zemljišta, a Grad Vukovar u ovom slučaju ne raspolaže zakonskom osnovom koja može spriječiti ovakve situacije.“, pojašnjava pročelnik Čulig.  

Vijećnik Robert Rapan (HS) navodi kako je Vukovarski vodotoranj politički poligon Domovinskog pokreta te pitao zašto je to dozvoljeno ističući kako je tijekom ovotjednog emitiranja emisije „Bujica“ Z1 televizije te gostovanja koje je bilo upriličeno iz memorijalne sobe Vukovarskog vodotornja omalovažena vrijednost Domovinskog rata te kako su u emisiji prozivani članovi Hrvatskih suverenista koji su dio vukovarske vlasti posljednjih 13 godina.  „Na takvim mjestima nema mjesta za politiku, a posebno me žalosti da se sve to odvilo na dan posljednjeg ispraćaja legende Domovinskog rata pokojnog Ive Leutara.“ Na pitanje je odgovorila direktorica Vukovarskog vodotornja Mirela Janković koja je rekla kako na Vukovarskom vodotornju ne bi trebalo biti politiziranja. „Osim teme emisije, nisam znala koja pitanja i odgovori će biti postavljani te ovom prilikom iskazujem svoje žaljenje.“

Vijećnik Domagoj Bilić (DP) istaknuo je kako je u Vukovaru u posljednjih mjesec dana posađen veliki broj stabala te je zamolio za detalje o projektu. Na pitanje je odgovorio pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnivši kako je u tijeku sadnja 2800 sadnica drveća u cijelom gradu. „Sadimo drveće na području cijeloga grada te posebno na svim površinama dječjih igrališta gdje nema hlada. Trenutno je posađeno više od 800 sadnica, a u budućem razdoblju se nastavlja sadnja. Sadnice su u poodmakloj dobi sa zaštitom te je novitet da postavljamo vreće za navodnjavanje što će pospješiti rast drveća. Projekt je vrijedan nekadašnjih 3,5 milijuna kuna te sufinanciran 80% sredstvima FZOEU.“

Vijećnik Srđan Milaković (DSS) osvrnuo se na izgradnju spomenika u Vukovaru s pitanjem „je li dosta spomenika?“. Gradonačelnik Penava istaknuo je kako uvažava svačije mišljenje, pa tako i po pitanju izgradnje spomenika u Vukovaru. „Formirana su tijela koja o tome odlučuju te nemam razloga sumnjati da oni ne daju svoj maksimum u promišljanju kada je riječ o donošenju odluka o izgradnji spomenika. Spomenici čuvaju uspomenu te obilježavaju povijest i oplemenjuju javni prostor stoga smatram da imaju svoju ulogu u modernom društvu.“, rekao je Penava. Pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao je kako su članovi povjerenstva stručne osobe, a osim gradskih pročelnika povjerenstvo se sastoji od  vanjskih suradnika, povjesničara, savjetnice za kulturu Ružice Marić, stradalničke populacije pa tako i gradskih vijećnika. „Povjerenstvo razmatra zahtjeve. Ne prihvaća svaki zahtjev, ali sve do sada donesene odluke su bile jednoglasne. Kako bi sve bilo transparentno, bilo je potrebno dodati stavku u proračunu.“, pojašnjava pročelnik Dimić.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) pitao je u kojoj je fazi obnova Hotela Dunav. Odgovor je dala pročelnica UO za prostorno uređenje i imovinu Marina Vlajčić koja je rekla kako je izrađeno idejno rješenje za izgradnju hotela na mjestu nekadašnjeg Hotela Dunav koje je trenutno u postupku e-konferencije, odnosno utvrđivanja uvjeta javnopravnih tijela nakon čega će se pristupiti izradi glavnog projekta. „Nadamo se da će se do kraja godine krenuti u realizaciju projekta.“, zaključila je.  

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Krešimir Raguž (HDZ) postavio je pitanje vezano za inicijativu Lučke uprave Vukovar za pokretanje postupka izmjene i dopune prostornog plana, a kako bi područje tvornice Borovo koje ona ne koristi postalo lučko područje te upitao planira li Grad pokrenuti izmjene plana u ovome smjeru. Pročelnica UO za prostorno uređenje i imovinu Marina Vlajčić rekla je kako je Grad Vukovar zaprimio izričitu uputu nadležnog ministarstva da je za ovo pitanje nadležan Zavod za prostorno planiranje Vukovarsko – srijemske županije, koji odbija svoju nadležnost. „Nakon odgovora Zavoda za prostorno planiranje VSŽ opet smo uputili zahtjev za mišljenje ministarstvu jer smo dobili kontradiktoran odgovor. Uporno tražimo sastanak s ministarstvom kako ne bismo prekoračili granice naše nadležnosti. Nadamo se uskoro sastanku kako bi se riješila sporna situacija.“, pojasnila je.

Drugo pitanje, u ime kluba bilo je vezano za financijski dio izgradnje izgradnje novog hotela na mjestu nekadašnjeg Hotela Dunav. Pročelnica UO za prostorno uređenje i imovinu Marina Vlajčić pojasnila je kako je samim natječajem predviđeno te da je i ugovoreno da isplata ukupne kupoprodajne cijene ide u roku 8 dana od pravomoćnosti građevinske dozvole.

Vijećnik Zoran Rokvić (SDSS) postavio je pitanje vezano za uređenje Ulice Vile Velebita. Odgovor je dao pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnivši kako je u navedenoj ulici pripremljena podloga za buduće asfaltiranje no, u tijeku su bili radovi na željezničkoj pruzi pa je to devastiralo podlogu. Po završetku projekta na tome dijelu pruge, Grad Vukovar će sukladno financijskim sredstvima u proračunu do kraja ljeta ove godine asfaltirati ulicu.

Vijećnik Sava Manojlović (DP) pitao je kad se očekuje prohodnost ceste Adica - Lužac. Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig odgovorio je kako će do 15. ožujka biti prohodan jedan prometni trak. „To je uvjet koji je Grad Vukovar dao izvođačima radova koji rade za Hrvatske vode. Nažalost, nije postojao drugi način za izvođenje tih radova, a do 15. travnja bi u potpunosti trebala biti prohodna cesta u oba smjera.“, rekao je.

Vijećnik Radivoje Đurić (DP) pitao je razmišlja li Grad Vukovar tražiti tzv. „Samački hotel“ od države, s obzirom da će uskoro u blizini biti smješteno vukovarsko veleučilište. Gradonačelnik Penava rekao je kako objekt po unutarnjem uređenju namjenski odgovara smještaju studentskog tipa. „Dodatni smještaj za studente je nešto što je u planu, pa ćemo kroz budući period težiti tome. Velika je potreba i za dodatnim smještajem treće životne dobi i to su pravci razmišljanja te sam siguran da ćemo i to realizirati u nekom periodu pred nama.“, rekao je Penava.

Vijećnik Stjepan Mađarević (HDZ) upitao je je li se nešto poduzelo po pitanju problema potpornih zidova u Vukovaru, ističući kako je FORGV financirao projektiranje izgradnje potpornih zidova u visini od 5 milijuna kuna. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je netočna informacija da je FORGV  financirao projektiranje te pozvao članove HDZ-a koji su u članovi Upravnog vijeća FORGV-a, a ima ih 4, da iniciraju projekt u tom smjeru te je rekao kako će ga on u tom slučaju podržati.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo (nezavisni) rekao je da je u vukovarskoj bolnici izgrađen centar za fizioterapiju u vrijednosti 25 milijuna eura koji još nije otvoren. Gradonačelnik Penava rekao je kako je upoznat s tim problemom te kako je očito da nedostaje strateški pristup. „Imati takvu investiciju zatvorenu je nerazumljivo, a najveća tragedija će biti ukoliko nastavi propadati pa ću pozvati i aktualnu vlast da iskoristi predizborno vrijeme. Neka zaposle ljude i dođu u Vukovar prerezati vrpcu i otvoriti objekt.“, rekao je Penava.  

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) postavio je pitanje vezano za Petrovačku dolu - kada će ona biti u punoj funkciji i kada će okolne općine ponovno moći odlagati otpad. Na pitanje je odgovorio pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig koji je pojasnio kako je 20. veljače ove godine izdana građevinska dozvola za proširenje plohe D na Petrovačkoj doli. „Pokrenut je postupak nabave za izgradnju. Trenutno ne možemo dati točan odgovor vezano za pitanje kada će okolne općine moći odlagati otpad jer ne znamo koliko će trajati postupak nabave i radovi, a tu je i pitanje traženja nestalih osoba no, dat ćemo si truda da to bude u što skorije vrijeme.“, zaključio je pročelnik Čulig.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća David Vlajčić (DP) postavio je dva pitanja, jedno u osobno ime, a drugo u ime kluba vijećnika.  

Prvo pitanje se odnosilo na nedavno provedeno javno savjetovanje o novoj cijeni vodnih usluga koje je provela gradska tvrtka Vodovod. Gradonačelnik Penava u odgovoru na pitanje pojasnio je kako su radovi na pročišćivaču otpadnih voda privedeni kraju te kako će se njegovo korištenje morati reflektirati, u najmanjoj mogućoj mjeri, i na iznos koji građani dobiju na svojim računima. Direktor Vodovoda Dario Tišov rekao je kako je 6. prosinca zaključen probni rad UPOV-a te je održan i tehnički pregled, a uporabna dozvola je postala pravomoćna u siječnju ove godine. „Ugovorene su i određene obveze, a to je održavanje uređaja i upravljanje njime. Po okončanju tih postupaka pokrenuli smo savjetovanje, procijenili smo troškove probnog rada. Stavka pročišćavanje otpadnih voda sastoji se od dva dijela, fiksni dio od 0,89 centi i varijabilni dio koji se veže na potrošnju od 0,40 centa. Kućanstvu koje u prosjeku troši od 10 do 12 kubika će se račun u prosjeku povećati za 5 do 6 eura.“, između ostaloga je pojasnio direktor Tišov te dodao kako je kroz projekt 2000 kućanstava besplatno spojeno na sustav odvodnje, a novim projektom je planirano i spajanje preostalih 1000 kućanstava.   

Drugo pitanje vijećnika Vlajčića odnosilo se na rad kuhinja u osnovnim školama što je dovelo do smanjenja iznosa na računima za ručak u produženom dnevnom boravku te pitao je li to trajna mjera i hoće li se zadržati? Pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao je kako su računi prepolovljeni te ta mjera ostaje trajno. „Opremanjem kuhinje u svim OŠ smo gledali što je potrebno kupiti i nadomjestiti da bi učenici mogli imati kuhani obrok u produženom boravku. Obroci se kuhaju u školi, obrok je svjež te spreman za pripremu pa je tako smanjena cijena, ali i povećana kvaliteta posluženih obroka.“

Uslijedilo su točke dnevnog reda:  

  1. Izvješće o radu gradonačelnika Grada Vukovara za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2023.
  2. Odlučivanje o inicijativi za izmjenu prostorno-planske dokumentacije upućene od Jurice Gorupa, J.J. Strossmayera 110, Osijek, a koja se odnosi na omogućavanje izgradnje postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije u funkciji proizvodnje električne energije (solarne elektrane) (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)
  3. Odlučivanje o inicijativi za izmjenu prostorno-planske dokumentacije upućene od HEP ODS d.o.o. Kralja Zvonimira 96, Vinkovci, a koja se odnosi na unošenje novih trasa 20 kv I 35 kv podzemnog kabela elektroenergetske mreže u prostorne planove Grada Vukovara (usvojeno jednoglasno)
  4. Odlučivanje o inicijativi za izmjenu prostorno-planske dokumentacije upućene od UO za prostorno uređenje i imovinu, a koja se odnosi na ukidanje planiranog izdvojenog građevinskog područja izvan naselja – gospodarske namjene i proširenje granica građevinskog područja grada Vukovara (usvojeno jednoglasno)
  5. Odlučivanje o inicijativi za izmjenu prostorno-planske dokumentacije upućene od UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, a koja se odnosi na promjenu namjene planirane prometnice (usvojeno jednoglasno)
  6. Odlučivanje o inicijativi za izmjenu prostorno-planske dokumentacije upućene od UO za društvene djelatnosti, a koja se odnosi na izmjenu namjene k.č. br. 6050 k.o. Vukovar (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)
  7. Odlučivanje o inicijativi za izmjenu prostorno-planske dokumentacije upućene od UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, a koja se odnosi na ukidanje dijelova trase planirane nerazvrstane ceste oko grada Vukovara (usvojeno jednoglasno)
  8. Odlučivanje o inicijativi za izmjenu prostorno-planske dokumentacije upućene od HNK VUKOVAR 1991, Rudolfa Perišina 8, Vukovar, a koja se odnosi na korekciju koridora planirane prometnice te promjenu namjene dijela k.č. br. 17 k.o. Vukovar (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)
  9. Donošenje Odluke o usvajanju Izvješća o provedbi Plana upravljanja i raspolaganja nekretninama u vlasništvu Grada Vukovara za 2023. (usvojeno jednoglasno)
  10. Donošenje izmjena i dopuna Programa građenja komunalne infrastrukture Grada Vukovara za 2024. (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)
  11. Donošenje izmjena i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture Grada Vukovara za 2024. (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)
  12. Donošenje Odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na k.č. br. 864/6 k.o. Vukovar (usvojeno jednoglasno)
  13. Donošenje Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Vukovara za 2024. (usvojeno jednoglasno)
  14. Donošenje Programa izmjene i dopune Programa javnih potreba iz područja branitelja i stradalnika na području grada Vukovara u 2024. (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)
  15. Donošenje Programa izmjena i dopuna Programa javnih potreba iz područja obrazovanja Grada Vukovara u 2024. (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)
  16. Donošenje Programa javnih potreba u sportu Grada Vukovara za 2024. (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)
  17. Donošenje Odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja Javne vatrogasne postrojbe Vukovar u 2024. (usvojeno jednoglasno)
  18. Donošenje Programa izmjena i dopuna Programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti Grada Vukovara za 2024. (usvojeno jednoglasno)
  19. Donošenje Programa izmjena i dopuna Programa javnih potreba iz područja kulture i tehničke kulture Grada Vukovara za 2024. (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)
  20. Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proračunu Grada Vukovara za 2024. (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)
  21. Donošenje Odluke o davanju suglasnosti za sklapanje Sporazuma o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. za podršku provedbi funkcija Posredničkog tijela za odabir operacija (usvojeno jednoglasno)
  22. Donošenje Odluke o davanju suglasnosti na sklapanje Sporazuma o suradnji između Grada Vukovara i HNK Vukovar 1991. (usvojeno većinom glasova nazočnih vijećnika)

Zvučni zapis 24. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a nakon dostave popunjenog Zahtjeva.