Održana je 27. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara na kojoj je prisutno bilo 18 vijećnika. Započela je odavanjem počasti minutom šutnje preminulom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, zatočeniku srpskih koncentracijskih logora, umirovljenom brigadiru Hrvatske vojske, bivšem ministru hrvatskih branitelja, zastupniku u Hrvatskom saboru i u Europskom parlamentu, Vukovarcu Predragu Fredu Matiću.

Potom su na inicijativu predsjednika Gradskoga vijeća Grada Vukovara Željka Sabe uručene zahvalnice za rad i doprinos u radu Gradskoga vijeća bivšim vijećnicima Davidu Vlajčiću i Vedranu Vuleti. Zahvale su upućene i vijećniku Igoru Gavriću koji se ispričao zbog odsutnosti.

Uslijedio je aktualni sat gradonačelnika na kojemu je pitanja postavilo 11 vijećnika među kojima je bio i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara.

Prvo pitanje gradonačelniku uputio je vijećnik Dejan Drakulić (SDSS), a odnosilo se na, kako kaže, preorani dio parka kod spomen-obilježja Dudik. Upitao je o čemu se radi, tko je takvo što napravio i je li Grad Vukovar za to izdao dozvolu. Gradonačelnik Penava vijećniku Drakuliću odgovorio je kako nema informaciju o navedenome te kako će nadležni odjel provjeriti o čemu se radi te mu javiti povratnu informaciju.

Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) ponovio je pitanje s prošle sjednice Gradskoga vijeća, a odnosilo se na prenamjenu zgrade u kojoj je do preseljenja u Županijsku ulicu djelovala Ekonomska škola Vukovar. Komentirao je kako mu je zamjenik gradonačelnika Filip Sušac na prošloj sjednici odgovorio kako su dvije inicijative za prostorom – jedna Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“, a druga Gimnastičkog kluba „Vukovar“. Pitanje je glasilo zašto je predviđena točka dnevnoga reda raspisivanje natječaja za dodjelu prostora, ako je već jedna od inicijativa u pripremama za preseljenje? Gradonačelnik Penava odgovorio je kako se priča nastavlja na spomenutom tragu, a natječaj je standardna procedura. „Sukladno Zakonu povjerenstvo će donijeti odluku, a prijaviti se mogu svi, pa tako i udruga i sportski klub koji su već iskazali inicijativu“, rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Nemanja Savanović (HS) upitao je kada će započeti sanacija Ulice Matije Gupca u Sotinu. Odgovor je ponudio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te je rekao kako su mještani Sotina već uputili dopise nadležnom odjelu te kako je nalog izdan. „Očekivani početak radova je već možda i ovoga tjedna“, rekao je zamjenik.

Vijećnik Stjepan Mađarević (HDZ) gradonačelniku je ukazao na pritužbe građana Olajnice, Rupa i dijela Ulice 204. vukovarske brigade. Naime, istaknuo je kako građani pozdravljaju izgradnju obaloutvrde Vuke, no postoji jedan sporni dio.
„Na prostoru gradilišta Ekonomske škole istovara se i deponira tucani kamen veličine odbojkaških lopti. Kamioni nosivosti 20 tona istovare, njih 7-8, obavljaju od ponoći do četiri sata ujutro. Takvo što stvara ogromnu buku. Molim vas, u ime građana, ukoliko možete intervenirati da se istovar regulira u normalno vrijeme“, rekao je Mađarević. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je kako je Grad upoznat s problemom, no do njega trenutno dolazi zbog velikih gužvi na graničnim prijelazima, s obzirom na to da kamen dolazi iz susjedne Bosne i Hercegovine. „Nadamo se da će po završetku turističke sezone gužve prestati i da će kamioni dolaziti u normalno vrijeme na istovar. Svakako ćemo ponovno reagirati prema izvođaču radova, Hrvatskim vodama“, pojasnio je pročelnik Čulig na što je Mađarević rekao kako se nada rješenju s obzirom na predviđeno vrijeme trajanja radova od oko tri godine.

Vijećnica Majda Jakša (HDZ) ukazala je na to da neke ulice i naselja nemaju nogostupe ili ih imaju samo s jedne strane. Primjerice, Splitska ulica i Sotinsko naselje na Mitnici uopće nemaju nogostupa. Upitala je gradonačelnika postoji li plan ili strategija kojom je obuhvaćena izgradnja nogostupa u određenim gradskim ulicama. Pročelnik Dražen Čulig odgovorio je kako strategija postoji, no problem predstavljaju podzemne instalacije i optički kabeli.
„Trenutno se radi nogostup na Lijevoj bari, a isto tako radit ćemo i u Sotinskoj ulici. Ono što tamo stvara problem je parkiralište. Višestambeni su objekti bez parkirališta i morat će se odlučiti između nogostupa i parkirnih mjesta. No, svakako jedan dio te ulice riješit ćemo već do kraja ove godine“, pojasnio je Čulig.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) upitao je gradonačelnika hoće li iskoristiti svoj utjecaj, s obzirom na to da je sada dio vladajuće većine na državnoj razini, kako bi se u Vukovaru izgradila poslovna zona ili nešto slično, poput zone koja se izgradila u Nemetinu kraj Osijeka. Bučko je istaknuo kako pozdravlja izgradnju trgovačkih centara u gradu i svako povećanje ratinga Vukovara u stopi razvijenosti, no naglasio je kako smatra da Vukovar zaslužuje još više s obzirom na demografsku sliku. Upitao je konkretno ima li naznaka da se takvo što aktualizira. Gradonačelnik Penava istaknuo je kako je iz nove pozicije puno lakše raditi, a uzimajući u obzir činjenicu da je u ovom sazivu Hrvatskoga sabora povećan i broj zastupnika iz Vukovara. „Ovo je dobro vrijeme za ostvariti velike iskorake za Vukovar. Toliko za sada, pustit ću neka djela govore“, rekao je gradonačelnik, a vijećnik Bučko izrazio je zadovoljstvo odgovorom te poručio kako se nada da će se efekti vidjeti.

Vijećnik Srđan Milaković (DSS) uputio je gradonačelniku pitanje vezano uz ovogodišnju Uredbu o prodajnoj cijeni državnih stanova prema kojoj su cijene znatno nepovoljnije za građane. Naveo je za primjer da je stan od 60 kvadrata, građen kasnih 80-ih godina, po staroj Uredbi koštao oko 7000 eura, a po novoj 17000 eura i to uz sve popuste. Ukazao je na to da će građani koji do sada nisu otkupili stanove biti oštećeni. „Taj novac ide u gradski proračun, no smatram da je važniji interese građana“, rekao je Milaković te upitao može li se što učiniti da se to promijeni i da se cijene vrate u povoljnije okvire. Gradonačelnik Penava rekao je kako je upoznat s problematikom i kako će dati sve od sebe, u suradnji sa saborskim zastupnikom i vijećnikom Nikolom Mažarom te državnim tajnikom u resornom ministarstvu Davidom Vlajčićem, kako bi se riješila ta problematika i kako bi cijena bila što povoljnija za građane Vukovara.

Vijećnik Zoran Rokvić (SDSS) upitao je gradonačelnika do kuda je stigla ideja o naplati parkinga u Borovu naselju, s obzirom na činjenicu da su građani te gradske četvrti zbog toga pisali i peticiju. Gradonačelnik Penava rekao je kako peticiju nije vidio, no osobno je stava da naplatu parkinga u Borovu naselju treba implementirati kako ne bi bilo povlaštenih kategorija. „Sredstva od komunalne naknade za razvoj infrastrukture izdvajaju svi, i oni koji imaju vozila i oni koji nemaju. Svi građani trebaju uživati isti standard i trudimo se da to tako bude. Primjerice, građani Rupa, Olajnice i Županijske ulice sami su zahtijevali da im se naplaćuje parking.  Mislim da nije pošteno da svi plaćaju parking osim mještana gradske četvrti Borovo naselje. Ako želimo lijep i uredan grad onda u njega moramo i ulagati. To je moj osobni stav, a o svemu će odluku donijeti većina na Gradskome vijeću kada to bude točka dnevnoga reda“, rekao je gradonačelnik.

Vijećnica Ana Njavro (HS) upitala je u kojoj je fazi priprema Pravilnika za sufinanciranje zemljišta mladim obiteljima. Zamjenik Sušac odgovorio je kako je Pravilnik trenutno na javnom savjetovanju i očekuje se kako će već na sljedećoj sjednici prijedlog materijala biti dostavljen na Gradsko vijeće. „Nekoliko puta morali smo mijenjati i kut gledanja kako bi se uskladili s državnim zakonima. Ovim putem zahvaljujem pročelnici Vlajčić i pročelniku Palošu na trudu i radu kako bi Pravilnik bio legalan i povoljan za sve građane“, pojasnio je Sušac.

Pitanje je postavio i predsjednik Gradskoga vijeća Željko Sabo koji je izvijestio kako mu se prije nekoliko tjedana obratio prof. Branko Grčić s informacijom o tome da grad Vukovar više ne dobiva potpore vezane uz smanjenu razvijenost u odnosu na ostale dijelove Hrvatske jer je, kako kaže, izračunat indeks koji pokazuje drugačije. Upitao je gradonačelnika može li tu informaciju provjeriti. Gradonačelnik je rekao da ga veseli što je Vukovar napredovao te je obećao do odgovora doći u suradnji s državnom tajnicom u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Kristinom Bilić te u koordinaciji s Ministarstvom financija.

Posljednje pitanje uputila je vijećnica Jasmina Jukić (HS) koju je zanimalo ima li grad u planu pristupiti rješavanju prikupa otpada u vikend naselju Vučedol. Zamjenik Sušac odgovorio je kako je Grad upoznat s temom te kako konačno rješenje još ne postoji, no ideja je rješavanje problema s podzemnim kontejnerom. Zamjenik je pozvao građane da upute inicijativu te je rekao da ako bude dovoljan broj zainteresiranih, u suradnji s gradskom tvrtkom Komunalac, pronaći će lokacija kontejnera. Vijećnica Jukić zahvalila je na odgovoru te je istaknula kako je broj građana velik te da predlaže da se otvori Javni poziv.


Uslijedile su točke dnevnoga reda:

  1. Donošenje Zaključka o početku obnašanja dužnosti zamjenice vijećnika u Gradskom vijeću Grada Vukovara

(Izvjestiteljica: A. Njavro)

  1. Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Odbora za izbor i imenovanja

(Izvjestitelj: I. Naletilić)

  1. Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Odbora za statut, poslovnik i normativnu djelatnost

(Izvjestitelj: I. Naletilić)

  1. Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju člana za dodjelu javnih priznanja grada Vukovara

(Izvjestitelj: I. Naletilić)

  1. Izvješće o radu gradonačelnika Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024.

(Izvjestitelj: gradonačelnik)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva Hrvatski radio Vukovar d.o.o. iz Vukovara za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i R. Rac)

Prve četiri točke dnevnoga reda izglasane su jednoglasno, za petu točku se nije glasovalo, dok je šesta točka izglasana s većinom vijećničkih glasova.

Nakon 6. točke dnevnoga reda sjednica je prekinuta iz protokolarnih razloga te je nastavak zakazan za četvrtak, 29. kolovoza 2024. godine u 7:30 sati.

NASTAVAK 27. SJEDNICE GRADSKOGA VIJEĆA GRADA VUKOVARA

27. sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara nastavljena je u četvrtak, 29. kolovoza 2024. godine s početkom u 7:30 sati. Prisutno je bilo 14 vijećnika.

Uslijedile su preostale točke dnevnoga reda:

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o stanju i poslovanju Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva d.o.o. za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i M. Janković)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o radu i financijskog izvješća Gradskog muzeja Vukovar za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i A. Filipović)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o radu i financijskog izvješća Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i I. Miličić)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o radu i financijskog izvješća Gradske knjižnice Vukovar za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i A. Baier Jakovac)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva VURA d.o.o. iz Vukovara za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i D. Zeko)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o poslovanju trgovačkog društva Vukovarska gospodarska zona d.o.o. iz Vukovara za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i M. Mudri)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva Komunalac d.o.o. iz Vukovara za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i B. Marinović)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva Vodovod grada Vukovara d.o.o. iz Vukovara za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i D. Tišov)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju trgovačkog društva Tehnostan d.o.o. Vukovar za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i I. Krajnović)

  1. Donošenje Izvješća o izvršenju Programa javnih potreba u turizmu na području grada Vukovara za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i M. Prepunić)

  1. Donošenje Izvješća o izvršenju Programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti Grada Vukovara u 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i J. Paloš)

  1. Donošenje Izvješća o izvršenju Programa javnih potreba iz područja kulture i tehničke kulture Grada Vukovara u 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i J. Paloš)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa građenja komunalne infrastrukture za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i D. Čulig)

  1. Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i D. Čulig)

  1. Donošenje Odluke o usvajanju godišnjeg obračuna proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023.

(Izvjestitelji: J. Jukić i V. Šibalić)

  1. Donošenje Odluke o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu prostora u vlasništvu Grada Vukovara na korištenje

(Izvjestitelji: A. Njavro i J. Paloš)

  1. Donošenje Pravilnika o nagrađivanju učenika i mentora osnovnih škola, učenika srednjih škola i studenata Grada Vukovara

(Izvjestitelji: A. Njavro i D. Dimić)

  1. Donošenje 3. Programa izmjena Programa javnih potreba u sportu Grada Vukovara za 2024.

(Izvjestitelji: J. Jukić i D. Dimić)

  1. Donošenje Odluke o uvjetima i načinu provedbe javnog arhitektonskog natječaja za odabir idejnog urbanističkog rješenja prostora desne obale Dunava u Vukovara

(Izvjestitelji: A. Njavro i M. Vlajčić)

  1. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka koje imaju članove u Gradskom vijeću Grada Vukovara i nezavisnih vijećnika

(Izvjestitelji: J. Jukić i S. Tokić)

  1. Prijedlozi i informacije

Jednoglasno su izglasane točke 8, 9, 10, 13, 14, 16, 24 i 26, dok su ostale točke izglasane većinom vijećničkih glasova.

Zvučni zapis 27. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a nakon dostave popunjenog Zahtjeva.