{gallery}2014/11/12/05{/gallery}Predstavljanjem knjige ratnog reportera Hrvatske televizije Žarka Plevnika „Crveni fićo" u Gradskoj knjižnici u Vukovaru počeli su ovogodišnji Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2014. Uz autora o knjizi su govorili prof. dr. sc. emerritus Stanislav Marijanović i prof. dr. sc. Dražen Živić. Odabrane ulomke iz knjige čitala je dramska umjetnica Vlasta Ramljak, uz gitarističku pratnju kantautora Darija Plevnika.

Pozdravnu riječ nazočnima uputili su ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Vlatka Surma Szabo i predsjednica Ogranka Matice hrvatske Vukovar Lidija Miletić. Uz Gradsku knjižnicu i OMH Vukovar organizator promocije bio je i Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru.

Knjiga Žarka Plevnika „Crveni fićo" dragocjena je zbirka ratnih zapisa i svjedočanstava iz prvih dana i mjeseci rata s područja Vukovara, Osijeka, Aljmaša, Dalja, Erduta... Riječ je o izvješćima koja značajno upotpunjuju naše spoznaje o agresiji i svim njezinim posljedicama i na taj način pridonose cjelovitoj povijesnoj istini o Hrvatskom domovinskom i obrambenom ratu, što je posebno važno danas kada su sve glasniji pokušaji da se ta istina prikrije, preoblikuje, izobliči, krivotvori pa i potpuno istisne iz kolektivnog sjećanja. Autor je sav prihod od prodaje knjige namijenio Hrvatskom centru za razminiranje.