Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2019

Obljetnice stradanja Vukovara tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu dostojanstveno se obilježavaju ne samo u Vukovaru već i diljem Lijepe naše, ali i izvan samih njezinih granica.

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 28. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu predstavljena je monografija i izložba „1991“ Zorana Filipovića u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar, Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihove obitelji.

Obilježena je 28. godišnjica masakra na Ovčari gdje su srpski agresori pogubili najmanje 200 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila izvedenih iz vukovarske bolnice, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara okupila su se djeca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, položili vijence i zapalili svijeće nakon čega je započeo 12. mimohod "Vi ste naš ponos - mi smo Vaša snaga" od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do mjesta masovne grobnice na Ovčari.

Komemorativnim je programom u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora odana počast žrtvama Veleprometa, najvećega koncentracijskoga logora nakon Drugog svjetskog rata gdje je bilo zatočeno više od 10.000 građana, a ubijeno je njih 724 od kojih se neki još uvijek smatraju nestalima.

U utorak, 19. studenoga 2019. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar održan je 15. novinarsko-književnički susret "Grad - to ste Vi".

U Borovu Naselju je obilježena 28. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti tijekom velikosrpske agresije na Vukovar u Domovinskom ratu 1991. godine.

Mirno i dostojanstveno obilježena je 28. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Iako je 18. studeni središnji dan obilježavanja, službeni je program obilježavanja započeo već 08. studenoga.

Čitanjem potresnih brojki od 2717 ubijenih, 3200 logoraša i 22 000 prognanih, u punoj dvorani Hrvatskoga doma Vukovar održana je 6. Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara u organizaciji Nacionalnog sindikata Policije MUP-a RH.

Večer uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, oko spomen-obilježja, u molitvi i s upaljenim svijećama skupilo se mnoštvo Vukovarki i Vukovaraca.