{gallery}2015/11/14/04{/gallery} U Vukovaru je održana promocija dokumentarnog filma „Mjesto sjećanja - Vukovar" redatelja Veljka Bulajića. Film je posvećen svim znanim i neznanim herojima obrane Vukovara, civilnim žrtvama, zarobljenim, poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata.

Film je snimljen s namjerom prikazivanja veličine tragedije grada Vukovara koji je na svojim ruševinama ostvario hrvatski san o slobodi i neovisnosti. Unatoč tome što je grad pao, JNA je bila razorena moralnom snagom branitelja i naroda. Iza te armije i njenih paravojnih formacija ostali su brutalni zločini i uništenje svega što je značilo identitet jednog naroda.

Moral stečen u obrani Vukovara prenio se u nastavku Domovinskog rata na cijelu Hrvatsku, a film „Mjesto sjećanja - Vukovar" je istodobno na simboličkoj razini i film o nastanku Republike Hrvatske.

Nakon projekcije filma gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava zahvalio se svima koji su na neki način sudjelovali u stvaranju ovoga filma naglasivši kako je u obrani Vukovara te stvaranju države postojalo zajedništvo koje nas je držalo kroz sve teške dane. „Trebamo se sjetiti što je Vukovar tada značio za cijelu Hrvatsku jer se to značenje nije održalo. Danas nema puno razumijevanja za nas Vukovarce i ako mi ne budemo održavali i prenosili ono što je Vukovar doživio, nitko drugi neće. Na nama je da se borimo da ovdje ostanu generacije kojima ćemo moći prenijeti naše doživljaje," rekao je gradonačelnik Penava.

U fazi priprema za realizaciju filma produkcija je organizirala prikupljanje i pregled filmskog i televizijskog arhivskog materijala koji je snimljen tijekom prvih ratnih dana, sve do dana konačnih borbi za obranu Vukovara. Uvid u događanja tijekom dramatičnih dana obrane Vukovara omogućili su autentični arhivski materijali HTV-a, TV Slovenije, snimatelja JNA, TV Srbije, TV Novi Sad, RAI-a, UNPROFOR-a, TV BiH i dr. U definitivnoj verziji filma upotrijebljeno je oko 30 minuta arhivskog materijala.