{gallery}2015/11/17/03{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na Trgu Republike Hrvatske otvorio je izložbu koja na 25 panoa prikazuje fotografije Vukovara prije i poslije obnove.

Izložba je nastala na inicijativu Grada Vukovara u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar te Konzervatorskim odjelom, a njome se željelo zahvaliti županijama Hrvatske koje su kroz Donatorski program sufinancirale obnovu zgrada u Vukovaru.

„Jako sam zadovoljna i zahvaljujem se Gradskom muzeju Vukovar, gđi. Ruži Marić i gđi Zdenki Predrijevac iz Konzervatorskog odjela kao i našem fotografu Miroslavu Šlafhauzeru koji su uložili velike napore kako bi ova izložba uspjela. Izložbom smo htjeli ukazati na štetu koja je učinjena našem gradu posebno nad kulturnim objektima i društvenim ustanovama," istaknula je pročelnica Marina Sekulić, začetnica ideje izložbe.

„Ova izložba priča posebnu priču o Vukovaru. Javnosti je dobro poznati podaci o ljudskim žrtvama koje je Vukovar podnio, no malo se govori o tome da je agresija izvršena nad Vukovarom bila i kulturocid. Sustavnim uništavanjem kulture, arhitekture i spomeničke baštine zatirao se čitav nacionalni identitet koji su Hrvati živjeli i stvarali u srednjoeuropskom duhu," objasnio je gradonačelnik Penava ističući kako je krajnja svrha srpske agresije na Vukovar bila ne samo vojno osvojiti grad i njegovo šire područje kako bi se ostvarili politički velikosrpski nacionalni ciljevi, ali i nasilno ukloniti sva obilježja hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta grada.
„Stoga nije bilo važno obnoviti samo kuće i domove, gospodarstvo i prometnice, nego obnoviti sve što je stoljećima prije potvrđivalo i učvršćivalo hrvatski i srednjoeuropski identitet grada. To je bila naša obveza prema onima koji su ginuli braneći grad, njegove ljude i kulturu, ali i prema onima koji se danas rađaju i odrastaju u hrvatskoj kulturnoj metropoli na Dunavu, a ova izložba postavljena je kako bismo svima predočili koliko smo uspješni u tim nastojanjima," zaključio je Penava.