×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2015/11/17/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/11/17/03

{gallery}2015/11/17/03{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na Trgu Republike Hrvatske otvorio je izložbu koja na 25 panoa prikazuje fotografije Vukovara prije i poslije obnove.

Izložba je nastala na inicijativu Grada Vukovara u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar te Konzervatorskim odjelom, a njome se željelo zahvaliti županijama Hrvatske koje su kroz Donatorski program sufinancirale obnovu zgrada u Vukovaru.

„Jako sam zadovoljna i zahvaljujem se Gradskom muzeju Vukovar, gđi. Ruži Marić i gđi Zdenki Predrijevac iz Konzervatorskog odjela kao i našem fotografu Miroslavu Šlafhauzeru koji su uložili velike napore kako bi ova izložba uspjela. Izložbom smo htjeli ukazati na štetu koja je učinjena našem gradu posebno nad kulturnim objektima i društvenim ustanovama," istaknula je pročelnica Marina Sekulić, začetnica ideje izložbe.

„Ova izložba priča posebnu priču o Vukovaru. Javnosti je dobro poznati podaci o ljudskim žrtvama koje je Vukovar podnio, no malo se govori o tome da je agresija izvršena nad Vukovarom bila i kulturocid. Sustavnim uništavanjem kulture, arhitekture i spomeničke baštine zatirao se čitav nacionalni identitet koji su Hrvati živjeli i stvarali u srednjoeuropskom duhu," objasnio je gradonačelnik Penava ističući kako je krajnja svrha srpske agresije na Vukovar bila ne samo vojno osvojiti grad i njegovo šire područje kako bi se ostvarili politički velikosrpski nacionalni ciljevi, ali i nasilno ukloniti sva obilježja hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta grada.
„Stoga nije bilo važno obnoviti samo kuće i domove, gospodarstvo i prometnice, nego obnoviti sve što je stoljećima prije potvrđivalo i učvršćivalo hrvatski i srednjoeuropski identitet grada. To je bila naša obveza prema onima koji su ginuli braneći grad, njegove ljude i kulturu, ali i prema onima koji se danas rađaju i odrastaju u hrvatskoj kulturnoj metropoli na Dunavu, a ova izložba postavljena je kako bismo svima predočili koliko smo uspješni u tim nastojanjima," zaključio je Penava.