{gallery}2015/11/19/01{/gallery} U Vukovaru je organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije 16. studenog 2015. godine, a u sklopu obilježavanja na Dane sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2015., otvorena izložba dječjih radova „Djeca – naše nasljeđe".

Projekt je to koji Udruga provodi u partnerstvu s Dječjim vrtićom Vukovar 1, a koji je započet u rujnu edukativnim izletima 220 djece starijih skupina. Izlet se provodio četiri dana, te su djeca tada obišla brojna mjesta sjećanja i spomenike u Vukovaru: Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata Vukovar, Spomen dom Ovčara, spomen-obilježje mjesta masovne grobnice Ovčara, vodotoranj, muzej Domovinskog rata u vojarni, te Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. Nakon održanih izleta, svoje dojmove o viđenom i Domovinskom ratu prenijeli su kroz stvaranje brojnih likovno-kreativnih radova, a čiji dio smo izložili na ovoj izložbi.

Izložbu su otvorili dječji zbor Vukovarsko golubići, nakon čega se nazočnima obratila dopredsjednica Udruge i voditeljica projekta, Sandra Milić. Istaknula je da nam je želja da kroz ovaj projekt educiramo najmlađe o povijesti stvaranja slobodne Republike Hrvatske, o hrabrosti i zasluzi svih hrvatskih branitelja i civila, među kojima su nerijetko i njihovi djedovi. Potrebno je istinu o Domovinskom ratu prenositi postupno na mlađe generacije, kako bi ju oni jednog dana mogli prenositi budućim generacijama, te kako se žrtva svih znanih i neznanih heroja i heroina Domovinskog rata nikada ne bi zaboravila.

Nazočnima se obratila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 1, gospođa Mirjana Kulić, koja je naglasila da je nužno djecu učiti o okruženju u kojem žive – sve još kreće od osnovnih stvari u njihovoj najužoj okolini, kuća, susjedstvo, kasnije i vrtić. Kroz ovaj projekt oni uče o svome gradu, o njegovoj prošlosti i svima koju su zaslužni za bolju budućnost svih građana Republike Hrvatske.

Nakon ravnateljice Kulić, obratila se i predstavnica Grada Vukovara, gospođa Ana Živanović, koja je pohvalila ovakav projekt, pogotovo jer su njime obuhvaćeni najmlađi stanovnici herojskog grada Vukovara, s nadom da će se isti nastaviti provoditi i u budućnosti.

Prigodno obraćanje zatvorili su Vukovarsko golubići sa pjesmom Voljeni Vukovar, nakon čega su svi nazočni mogli pogledati izložene radove djece. Posebno raduje što je nazočan bio veliki broj djece i odgojiteljica,kao i njihovih obitelji, koji su obuhvaćeni ovim projektom.

Ovim putem se zahvaljujemo svima, koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj projekt realizira: Ministarstvo branitelja, Grad Vukovar, Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Hrvatski dom Vukovar, te se posebno zahvaljujemo i Vukovarskim golubićima koji su svojim nastupom uveličali svečanost otvaranja ove izložbe.

Izložbu će svi zainteresirani moći vidjeti u Hrvatskom domu Vukovar do 21.11.2015.