Dana 12. kolovoza 2018. godine u središtu Grada, članovi Savjeta mladih Grada Vukovara obilježili su Međunarodni dan mladih podjelom promotivnih materijala te kroz razgovor s prolaznicima razgovarali o aktualnim pitanjima za mlade, njihovim pravima, potrebama i interesima.
Temeljem preporuke Svjetske konferencije ministara za mlade, održane u Lisabonu od 18. do 20. kolovoza 1998. godine, Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 12. kolovoza Međunarodnim danom mladih. Ovogodišnja je tema obilježavanja „Sigurni prostori za mlade".
U poruci UN-a ističe se kako mladi trebaju sigurne prostore gdje će se okupljati, uključiti u aktivnosti prema svojim raznolikim potrebama i interesima, sudjelovati u procesima odlučivanja i slobodno se izražavati. Javni prostori omogućuju im sudjelovanje u sportskim i drugim aktivnostima slobodnoga vremena, digitalni prostor pomaže im u virtualnom povezivanju i preko granica, a dobro isplanirani fizički prostori mogu pomoći u ostvarivanju potreba i interesa raznovrsnih skupina mladih.
I Republika Hrvatska nastavlja aktivno raditi na poboljšanju položaja mladih u društvu. U pripremi je Nacionalni program za mlade od 2018. do 2024. godine koji će donijeti nove mjere vezano uz obrazovanje, zapošljavanje i poduzetništvo mladih, njihovu socijalnu uključenost i aktivno sudjelovanje, zdravlje, sport i kulturu te mlade u ruralnim područjima.