Treća sjednica Vijeća za prevenciju u Gradu Vukovaru održana je 24. siječnja 2011. godine u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara pod vodstvom gradonačelnika Željka Saboa, istodobno i predsjednika Vijeća za prevenciju u Gradu Vukovaru i načelnika Policijske postaje Vukovar Željka Šimundića, zamjenika predsjednika Vijeća za prevenciju u Gradu Vukovaru.
U radu proširene sjednice sudjelovali su članovi/ce Vijeća za prevenciju, članovi/ce stručnih skupina i ravnatelji/ce osnovnih i srednjih škola s područja grada Vukovara.
Sjednici su nazočili i Dejan Drakulić, zamjenik gradonačelnika, Dragica Holoker Radumilo, pročelnica UO za društvene djelatnosti i Siniša Mitrović, viši referent za razvoj civilnog društva, rad s mladima i nacionalnim manjinama.
Gradonačelnik Željko Sabo - predsjednik Vijeća, otvorio je uvodnu raspravu o trenutačnoj situaciji kada je u pitanju sigurnost u gradu Vukovaru posebno se osvrnuvši na rad s učenicima osnovnih i srednjih škola. Naglasio je kako su upornost i preventivno djelovanje ključ svega.
Načelnik policijske postaje Željko Šimundić – zamjenik predsjednika Vijeća istaknuo je rezultate koji ukazuju kako je Vukovar najsigurniji grad u Republici Hrvatskoj u zadnjih pet godina ako gledamo kaznena djela i prekršaje, ali da još trebamo raditi kako bi naša zajednica bila što ugodnije mjesto za život. Posebno je istaknuo kako je prošle godine uspješno riješeno čak 72% kaznenih djela te kako su za 20% smanjeni prekršaji protiv javnog reda i mira. Najboljim je ocijenio stanje sigurnosti u cestovnom prometu,jer je prošle godine zabilježeno samo dva slučaja sa smrtnim posljedicama.
Također, za naglasiti je kako nas sve mora zabrinuti blagi porast prekršajnih i kaznenih djela počinjenih od strane mlađih osoba između 15 i 20 godina. Nazočni članovi Vijeća za prevenciju razmotrili su i radnje kako bi se spriječili navedeni počinitelji, odnosno na koji način prevenirati i raditi s ovom populacijom. Iz ovog razloga policija je u prioritete u svog rada i djelovanja stavila upravo pitanje nasilja u zonama odgojno obrazovnih ustanova, osobito ona potaknuta nacionalnim, vjerskim i rasnim motivima.
Zaključeno je da se u roku dva tjedna održati sastanak ravnatelja osnovnih i srednjih škola na kojem će ravnatelji prezentirati programe, planove i hodograme rada s učenicima vezano za nasilje u školama.
Gradonačelnik je, među ostalim, iskoristio prigodu i prezentirao dosadašnje rezultate rada Vijeća za prevenciju u periodu listopad, studeni i prosinac:
25.10. Otvoreno igralište fitness na gradskoj plaži kroz projekt „Sigurno mjesto za sve“ (Grad Vukovar uz donatore UNDP)
13.12. Održana Tribina „Odgovorno roditeljstvo“ u OŠ Antuna Bauera
14.12. Obilježen mjesec borbe protiv ovisnosti u Tehničkoj školi Nikole Tesle – predavanje Dr. Nikole Drobnjaka na temu ovisnosti (Mirovna grupa mladih Dunav i Grad Vukovar)
14.12. istraživanje o ovisnostima među mladima grada Vukovara (Mirovna grupa mladih Dunav i Grad Vukovar)
Rad Vijeća na „Kalendaru prevencije za 2011. Godinu“

{gallery}vijesti/2011-01-24/01{/gallery}