Održana je 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara koja je započela aktualnim satom gradonačelnika.

Od 15 nazočnih vijećnika na početku sjednice 10 vijećnika postavilo je pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi.
Nikola Mažar u ime Kluba HDZ-a postavio je gradonačelniku pitanje vezano uz projekt izgradnje Ekonomske škole. Pojasnio je kako je jedna od točaka dnevnoga reda nalaz Državnog ureda za reviziju kojim se konstatira da nakon raskida ugovora s izvršiteljem radova iz svibnja 2022. godine do revizije koja je rađena u veljači 2024. godine nisu poduzete aktivnosti. S obzirom na to da su utrošena značajna sredstva Grada Vukovara, Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, ali i europska sredstva putem Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, vijećnika Mažara zanimalo je je li grad već poduzeo korake po tom pitanju i što građani mogu očekivati? Dodao je i kako i sama revizija nalaže da se napravi plan te da se osiguraju izvori financiranja kako bi se objekt završio i priveo planiranoj namjeni.
Gradonačelnik Penava odgovorio je kako je revizija ušla u djelokrug iznad svojih ingerencija i kako su iznenadili svojim postupkom.
„Revizija bi trebala provjeravati poštuju li se zakonske regulative, a oni su se miješali u projekt do pretjerane mjere i još dodatno su zatražili dinamiku izvođenja. To je stvar izvršne vlasti, a ne revizije kojoj smo jasno dali do znanja da shvaćamo eventualne pritiske, ali da to nije dobro te smo ih zamolili da to ne rade. Nismo dobili odgovor, a to je jasan znak da se u to pitanje upliće politika. Unatoč tome, što smo počeli to ćemo i završiti, ali potrebno nam je još neko vrijeme da kandidiramo nove izvore financiranja. Otvorili su nam se novi horizonti koji će olakšati izvršenje projekta, a nadam se kako će Ekonomska škola svjetlo dana ugledati što prije na zadovoljstvo svih nas, a poglavito učenika“, odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Nikola Mažar pitao je i što će biti s prostorom stare zgrade Ekonomske škole koja je sada prazna, s obzirom na to da se škola preselila u Županijsku ulicu u bivšu zgradu vukovarskog veleučilišta.
Odgovor je dao zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te je pojasnio kako postoje dvije inicijative, jedna je od udruge koja se bavi djecom s poteškoćama u razvoju, a druga je inicijativa Gimnastičkog kluba Vukovar za ulazak u dvoranu škole. Zamjenik Sušac rekao je kako još ništa nije službeno potpisano s obzirom da je Grad Vukovar ključeve preuzeo tek prošlo tjedan te da slijedi vrijeme razgovora i analiza inicijativa nakon čega će se, prema opravdanosti pojedine, odlučiti tko će useliti u zgradu. Ono što je sigurno, kaže, neće dugo biti prazna.

Vijećnik Robert Rapan (Hrvatski suverenisti) gradonačelniku je postavio pitanje vezano uz tzv. „baštu“ ispred Radničkog doma, sadašnjeg veleučilišta, u Borovu naselju. Upitao je tko je vlasnik terase te hoće li se ona obnoviti. Gradonačelnik je odgovorio kako je vlasnik tvrtka Borovo, a terasa je u višegodišnjem najmu jedne fizičke osobe.
„Prema mojim saznanjima, terasa bi trebala biti u funkciji što prije. Ne znam kakvi su operativni problemi, ali očekujem da će uskoro proraditi. Koliko znam, najam je produžen do rujna ove godine, tako da smatram da je pitanje dana kada će otvoriti svoja vrata. U sklopu ponude trebalo bi biti i hrane i pića, što smatram vrlo dobrom opcijom“, rekao je gradonačelnik Penava.

Jasmina Jukić (Hrvatski suverenisti) gradonačelniku je postavila pitanje vezano uz parkiralište u sklopu Športsko-rekreacijskog centra Lijeva Bara. Zanimalo ju je, naime, hoće li se parkiralište proširivati ili sanirati, s obzirom na to da, kako se osvrnula, predstavlja opasnost za djecu i automobile. Ispred Kluba vijećnika Hrvatskih suverenista uputila je inicijativu da se prednji dio ŠRC, gdje je bilo boćalište, prenamijeni u te svrhe.
Gradonačelnik Penava zahvalio je na inicijativi.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) upitao je zašto je cijena vode porasla 26 posto prije nekoliko mjeseci. Osvrnuo se na to da je prije dvije godine napravljena fotonaponska elektrana na krovu Vodovoda i cijena električna energija se smanjila. To je, kako kaže, prema navodima medija samo prva faza, a u idućim fazama još bi se trebala snižavati cijena električne energije. Vijećnika Raguža zanimalo je postoji li mogućnost za smanjenje cijene vode. Gradonačelnik Penava zahvalio je na pitanju, te je za detaljno pojašnjenje zamolio direktora Vodovoda g. Daria Tišova.
Direktor Tišov objasnio je kako cijena vode nije rasla, a povećanje na računima građana odnosi se na uređaj za održavanje otpadnih voda. „Uređaj je s radom započeo 1. siječnja 2024. godine te je od tada uvedena nova stavka na računima. Što se tiče vode, solarnom elektranom zadržali smo postojeću cijenu u kunama od 5,05 lipa, s obzirom na sve oscilacije i poremećaje cijena energenata. Napomenu bih da smo već sredinom prošle godine, prije nego smo dobili uporabnu dozvolu za uređaj za održavanje otpadnih voda, započeli s projektiranjem nove solarne elektrane upravo na tom uređaju, koja će nakon puštanja u rad utjecati na cijenu koju smo donijeli. Dakle, cijena vode i odvodnje je ista, fiksni i varijabilni dio je isti, a s 1. srpnjem smanjit će se i naknade od strane resornog Ministarstva što će biti vidljivo na računima u kolovozu za srpanj. Uređaj je vrijedan 141 milijun kuna, a u cijeni je upravljanje, održavanje i vođenje uređaja“, pojasnio je direktor Tišov.

Vijećnik Stjepan Mađarević (HDZ) uputio je gradonačelniku pitanje vezano uz kupališnu sezonu na Vukovarskoj adi. Zanimalo ga je jesu li počeli radovi na uređenju, tko će obavljati poslove prijevoza i hoće li prijevoz biti besplatan. Gradonačelnik Penava zahvalio je na pitanju te je zamolio pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josipa Paloša za odgovor. Pročelnik Paloš pojasnio je kako će uskoro krenuti pripremni radovi i čišćenje. Prema ranije sklopljenom ugovoru sukladno javnoj nabavi prijevoz je u trogodišnjem razdoblju. I ove godine će, kaže Paloš, biti besplatan, a sezona kreće najvjerojatnije 1. srpnja i trajat će do 1. rujna.

Vijećnik Stjepan Mađarac postavio je dva pitanja. Prvo pitanje glasilo je kada će se i hoće li se u Varaždinskoj ulici staviti uspornici zbog povećanog prometa i sigurnosti djece, a na inicijativu stanovnika. Drugo pitanje vijećnika Mađarca je hoće li se proširiti i sanirati Zagrebačka ulica, s obzirom na novi trgovački centar u neposrednoj blizini tijekom čije je izgradnje uništena, a čija veličina nije adekvatna za teretna vozila. Odgovor je gradonačelnik ustupio pročelniku Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Draženu Čuligu koji je rekao kako je proširenje Zagrebačke ulice za minimalno 5,5 metara bilo uvjet Grada Vukovara postavljen investitorima te da se izgradi i propisna pješačka staza koja će spajati cestu i centar.
„Investitori su to prihvatili i obuhvatili su sve što se tiče konstrukcije i izgradnje, no imaju problem s dokumentacijom vezanom uz spoj a državnu cestu. Nadamo se kako će se uskoro problem riješiti i kako će već sljedeći mjesec doći do proširenja Zagrebačke do križanja s Varaždinskom te kako će se izgraditi nogostup kao pristup trgovačkom centru. Što se tiče Varaždinske ulice, uspornici se postavljaju nakon suglasnosti Policijske uprave vukovarsko – srijemske, a sastanak na tu temu dogovoren je već idućega tjedna. Ono što se mora uzeti u obzir je da uspornika ima po cijelom gradu i da su negdje opravdani, a negdje nisu. Zamolili smo i policiju da pojačano kontroliraju jurnjavu po gradu“, rekao je Čulig.

Domagoj Bilić (Domovinski pokret) informativno je upitao gradonačelnika što centar donosi dobroga Gradu Vukovaru osim društvenog prosperiteta te se osvrnuo i na problem parcele nasuprot centra koja se ne održava adekvatno. Odgovor je dao zamjenik gradonačelnika Filip Sušac pojasnivši kako je trgovački centar investicija vrijedna 14 milijuna eura, a direktna korist dolazi i kroz naplaćivanje građevinske dozvole i prihoda od komunalne naknade. Otvorilo se i stotinjak radnih mjesta.
„U planu za 2024. godinu bilo nam je doseći 11.000 radnih mjesta u Vukovaru, što je, prema podatcima Odjela za gospodarstvo, već ostvareno. Trend zapošljavanja raste i ide u smjeru u kojemu želimo. Što se tiče parcele, zaista jest prst u oko i nije prikladno da tamo raste trava. Parcela je privatna, u vlasništvu Agrokora i s njima smo u komunikaciji. Prema mojim informacijama obvezali su se kositi travu 2 puta mjesečno i održavati česticu. Možda investitori uspiju istu i otkupiti, no to ćemo vidjeti. Ono što Grad može jest slati komunalne redare na teren i upozoravati vlasnike da su dužni održavati parcelu“, rekao je zamjenik Sušac.

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) osvrnuo se na visoke račune građana, te je upitao hoće li se povećavati cijena odvoza otpada. Odgovor je dao direktor Komunalca Bruno Marić koji je istaknuo kako za sada nema naznaka za povećanje.

Vijećnik Nemanja Savanović (HS) upitao je tko je zadužen za vreće za navodnjavanje koje su postavljene oko novih sadnica na području grada, s obzirom na to da se građani žale kako su prazne. Odgovor je dao pročelnik Dražen Čulig pojasnivši kako je na području grada zasađeno 1860 sadnica, a postavljeno je 65 posto vreća.
„Izvođač radova obvezan je te vreće puniti godinu dana od postavljanja. I mi smo primijetili da su prazne te smo upozorili stručni nadzor i izvođača. No, ako ih ne budu punili, štete sebi jer su u obvezi zamijeniti sadnice koje uvenu. Građane pozivam da nam jave ako vide propuste kako bismo reagirali na vrijeme“, rekao je pročelnik Čulig.

Posljednje pitanje postavio je vijećnik David Vlajčić, a bilo je vezano uz broj upisane djece u vrtiće ove godine. Zanimalo ga je kako teku planovi po tom pitanju. Odgovor je dao pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić te je pojasnio kako se broj djece iz godine u godinu povećava. Ove godine je 260 prijava.
„Prošle godine otvorili smo tri nove skupine, a ove godine je 30-ak djece više u odnosu na prošlu godinu. Lijepa vijest je da raste broj djece, a s druge strane puna odgovornost da svu djecu smjestimo u vrtić. Taj problem osjetili smo prije nekoliko godina te smo kupili kuću u prostoru Centralnog objekta DV Vukovar I na Sajmištu i tu ćemo popuniti taj dio koji sada nedostaje. Potpisali smo i ugovore za proširenje vrtića na Sajmištu i Mitnici što će zasigurno olakšati situaciju u nadolazećim godinama. Na tome nismo stali, pa planiramo i otvorenje novog vrtića na Olajnici što će biti dugoročno rješenje“, rekao je Dimić.

Uslijedile su točke dnevnog reda:

1. Donošenje Zaključka o početku obnašanja dužnosti zamjenice vijećnika u Gradskom vijeću Grada Vukovara
(Izvjestitelj: S. Mađarević)

2. Donošenje Odluke o usvajanju Izvješća o radu i financijskog izvješća za 2023. godinu Javne vatrogasne postrojbe Vukovar
(Izvjestitelji: J. Jukić i Z. Jukić)

3. Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Mandatnog odbora
(Izvjestitelj: I. Naletilić)

4. Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Odbora za izbor i imenovanja
(Izvjestitelj: I. Naletilić)

5. Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Odbora za statut, poslovnik i normativnu djelatnost
(Izvjestitelj: I. Naletilić)

6. Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Odbora za dodjelu javnih priznanja Grada Vukovara
(Izvjestitelj: I. Naletilić)

7. Donošenje Odluke o transformaciji Urbanističkog plana uređenja „Vučedol“
(Izvjestitelji: D. Vlajčić i M. Vlajčić)

8. Donošenje Odluke o transformaciji Prostornog plana uređenja Grada Vukovara
(Izvjestitelji: D. Vlajčić i M. Vlajčić)

9. Donošenje Odluke o transformaciji Generalnog urbanističkog plana grada Vukovara
(Izvjestitelji: D. Vlajčić i M. Vlajčić)

10. Donošenje Odluke o transformaciji Detaljnog plana uređenja „Proširenje Novog groblja“ (DPU-1)
(Izvjestitelji: D. Vlajčić i M. Vlajčić)

11. Donošenje Odluke o transformaciji Detaljnog plana uređenja „Županijska ulica“ (DPU-5)
(Izvjestitelji: D. Vlajčić i M. Vlajčić)

12. Donošenje Odluke o transformaciji Urbanističkog plana uređenja „Šire središte grada“ (UPU-1)
(Izvjestitelji: D. Vlajčić i M. Vlajčić)

13. Donošenje Zaključka o primanju na znanje informacije o Izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Vukovara za 2022.
(Izvjestitelji: J. Jukić i V. Šibalić)

14. Donošenje Odluke o II. izmjeni i dopuni Odluke o stipendiranju učenika i studenata
(Izvjestitelji: D. Vlajčić i D. Dimić)

15. Donošenje Programa II: izmjena i dopuna Programa javnih potreba iz područja branitelja i stradalnika na području grada Vukovara za 2024.
(Izvjestitelji: J. Jukić i D. Dimić)

16. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka koje imaju članove u Gradskom vijeću Grada Vukovara i nezavisnih vijećnika
(Izvjestitelji: J. Jukić i S. Tokić)

17. Prijedlozi i informacije

Sve su točke izglasane jednoglasno, osim točke 15. koja je izglasana većinom vijećničkih glasova. O točki broj 13 nije se glasovalo.

Zvučni zapis 26. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a nakon dostave popunjenog Zahtjeva.