U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara obilježena je 29. godišnjica slamanja obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana. 1991. godine ubijeno je 59 mještana Lušca, a za njih 30 još uvijek se traga.
Na današnji je dan slomljena obrana vukovarskog naselja Lužac te je njegovim zauzimanjem zaustavljena komunikacija između Borovo Naselje i Vukovara te tako branitelji s Trpinjske ceste nisu ni svoje ranjenike mogli dovoziti do vukovarske bolnice. Lužački pokolj ostao gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti iako su toga dana većinom smaknuti nevini civili.
U ime organizatora nazočne je pozdravio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić poručivši braniteljima da ne smiju odustajati i moraju obilježavati i sjećati se svih onih koji su stvorili nezavisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku te ih pozvao na zajedništvo.
Podno spomen-obilježja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast žrtvama Lušca, ali i svim žrtvama Domovinskog rata. Uz obitelji poginulih, nestalih i ubijenih branitelja, vijence su položili i izaslanici Predsjednika RH, Hrvatskoga sabora i Vlade RH, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, izaslanstvo Općine Bogdanovci predvođeno načelnikom Markom Barunom, učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, Područne škole Lužac, te predstavnici Hrvatske konzervativne stranke i Hrvatske demokratske zajednice.
“Svake se godine na ovaj dan okupljamo kako bismo se sjetili svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ali jednako tako i vas živući branitelja te kako bismo se sjetilii trenutka kada je u obrani Vukovara izgubljena ova točka na kojoj se lome stvari jer je značila prekid komunikacije između dva dijela grada. To je praktično označilo početak sloma obrane grada. U suradnji s mještanima i braniteljima Lušca, Grad Vukovar je ove godine dao dodatni sadržaj i dostojanstveniji izgled. Postavljene klupe nisu za obljetnice nego za svaki dan kada nekom dođe teško u sjećanju na svoje najbliže i ta vremena koja danas obilježavamo. Sada može doći i sjesti sa svojim mislima na svoje najmilije koji nisu više s nama. Naše mrtve više ne možemo vratiti, ali možemo dostojanstveno obilježavati njihovu žrtvu,” rekao je gradonačelnik Penava pozivajući sve okupljene da i u budućnosti stoje zajedno bez obzira na razlike i ne odustaju od svoga grada kao ni od treženja pravde za žrtve.