Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja sotinskim žrtvama te molitvom obilježen je Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina.

Tijekom komemorativnog skupa pročitana su imena 68 mještana, branitelja i civila, koja su život izgubila tijekom velikosrpske agresije prije 30 godina.

Vijence su položile i svijeće upalile brojne delegacije, među kojima i delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vukovara Željkom Sabom.

„Danas smo se okupili u čast i u spomen brutalno na i svirep način ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje, mještane Sotina u Domovinskom ratu. 30 godina nakon, prisjećamo se teških dana stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske, prije svega s mislima na ljude kojih više nema i kojima smo vječno zahvalni. Stoga, pozitivna misao današnjeg dana je što kroz obilježavanje ovakvih tužnih obljetnica koje nam predstoje baštinimo sjećanje na sve one čija imena su čvrsto upisana u temelje Republike Hrvatske.“, dao je zaključiti ovom prigodom gradonačelnik Penava.

Nakon prigodnog programa i molitve uslijedila je sveta misa zadušnica za poginule i nestale mještane Sotina u crkvi sv. Marije pomoćnice u Sotinu.

U Sotinu je tijekom velikosrpske okupacije stradalo 68 mještana, najveći dio njih ubijen je nakon okupacije. Posmrtni ostatci 17 njih još uvijek nisu pronađeni.