{gallery}2016/11/14/04{/gallery} Hrvatska udruga medicinskih sestara po treći put posjetila je Vukovar te tom položila vijenac i zapalila svijeće na spomeniku koji obilježava mjesto od kuda su pacijenti i djelatnici Vukovarske bolnice odvedeni na Ovčaru.

Povodom 25. obljetnice herojske obrane grada, Udruga je darovala spomen-ploču u zahvalu svim medicinskim sestrama i tehničarima ratne bolnice Vukovar koji su svojim nesebičnim djelom tijekom Domovinskog rata sudjelovali u herojskoj obrani grada.

Prilikom posjeta Vukovaru održana je i osnivačka skupština 28. Stručnog društva unutar udruge medicinskih sestara pod nazivom Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata, čija je inicijativa pokrenuta na prvom simpoziju medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pod nazivom Da se ne zaborave devedesete – Ivan Klaid Miko, održanom u Lipiku 7. listopada 2016.
- Gledale smo ratne dokumentarne filmove i došle na ideju da je potrebno, sve ono što su medicinske sestre činile kroz Domovinski rat te radile herojska i nesebična djela, treba ostati zapisano kroz stručnu literaturu budućim generacijama medicinskih sestara koje će se školovati u srednjim školama te na preddiplomskim i diplomskim studijima. Želimo da se ne zaboravi sve ono što su medicinske sestre prolazile kroz svoj profesionalni rad – rekla je za HRV Tanja Lupieri, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Lupieri dodaje kako je ponosna na svoj rad kao i na rad kolegica koje su pomogle u njezi svih ranjenika te na taj način branile herojski grad Vukovar u koji će se vraćati svake godine kako bi odale počast poginulim i ubijenim braniteljima i braniteljicama.

- Naše društvo ima za cilj organizirati svoje simpozije diljem Republike Hrvatske, a u svim gradovima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske postavljanjem spomen ploče izrazit ćemo jedno veliko hvala svim sestrama i medicinskim tehničarima – zaključila je Lupieri.

Svečanost je obilježena i posjetom Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar kao i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Izvor: hrv.hr