{gallery}2016/11/25/02{/gallery} Oko 500 hrvatskih branitelja Vukovara i članova obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara na poziv gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave, a u organizaciji Savjeta za branitelje, 18. studenog ove godine se okupilo na Gradskom stadionu Vukovar kako bi krenuli put Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana odakle su predvodili Kolonu sjećanja.

Svaki branitelj se po dolasku na Gradski stadion u Vukovaru upisao u knjigu sjećanja te dobio akreditaciju koja ostaje u trajnom vlasništvu, kao uspomena na odanu počast, s prigodnim tekstom: „Za ideal slobode, života, zajedništva darovali su se najvrjedniji. Spremni dati sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što, Vukovar ste 1991. učinili simbolom hrvatskog otpora u obrani uspostavljene nezavisne hrvatske države. Neka je vječna slava i hvala svim hrvatskim braniteljima – hrabrim junacima Vukovara, osobito onima koji su dali živote i podnijeli najveće žrtve", a koju potpisuje gradonačelnik Ivan Penava.

Gradonačelnik Penava je okupljene pozdravio rekavši kako je na 25. obljetnicu okupacije grada Vukovara postojala želja okupiti sve branitelje Vukovara i na simboličan način odati priznanje za ono što su učinili 1991.godine kada su sve nas zadužili svojom ogromnom žrtvom.

„Ova gesta je minimum onoga što smo željeli i mogli, okupiti sve branitelje bez obzira iz koje su postrojbe, jer do sada su kolonu predvodile određene postrojbe ili udruge , a ovoga smo puta željeli sve objediniti statusom hrvatskog branitelja Vukovara i drago mi je da smo u tome uspjeli", rekao je Penava.

Predsjednik Savjeta za branitelje, Tomislav Josić izrazio je iznimno zadovoljstvo što su ove godine Kolonu sjećanja predvodili branitelji Vukovara te smatra kako su nakon 25 godina zaslužili biti na čelu ove ponosne Kolone i da tako treba ostati i narednih godina.