U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara obilježena je 27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac.
Na današnji je dan slomljena obrana vukovarskog naselja Lužac te je njegovim zauzimanjem zaustavljena komunikacija između Borovo Naselje i Vukovara te tako branitelji s Trpinjske ceste nisu ni svoje ranjenike mogli dovoziti do vukovarske bolnice.
Ubijeno je 69 mještana Lušca, a za njih 30 još uvijek se traga. Važno je napomenuti kako je Lužački pokolj ostao gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti.
Podno spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a prigodni program izveli su učenici OŠ Dragutina Tadijanovića.
U ime organizatora nazočne je pozdravio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić poručivši braniteljima da ne smiju odustajati i moraju obilježavati i sjećati se svih onih koji su stvorili nezavisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku te ih pozvao na zajedništvo.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je ovom prilikom kako se na današnji dan prisjećamo 69 žrtava Lušca, no mjesto okupljanja samo je jedno od brojnih na kojima su u Vukovaru počinjeni ovako stravični zločini.
„Okupljanjem na tim mjestima i obilježavanjem važnih obljetnica, podsjećamo cjelokupnu javnost kako je Hrvatska nastala na krvi mnogih žrtava koje nas i danas obvezuju na širenje istine o Domovinskome ratu i vrijednostima koje su iz njega proizašle. Iako smo iz toga nametnutog rata izašli kao pobjednici, ni 27 godina poslije nema pravde za Vukovar. Unatoč tome, ostaje dužnost koja nas obvezuje da zajedničkim naporima radimo na boljitku domovine Hrvatske jednako kako smo to činili u samome njezinom nastanku," naglasio je gradonačelnik Penava.
Vijence su položili i svijeće upalili Udruga branitelja i stradalnika Hrvatske i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara te roditelji poginulih i nestalih, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, izaslanstvo Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom, izaslanstvo Općine Nušar i Udruga veterana dragovoljaca Domovinskog rata, OŠ Dragutina Tadijanovića, predstavnici Hrvatske demokratske zajednice te predstavnici Hrvatske konzervativne stranke.

Molitvu je predvodio fra Slavko Milić, župnik župe sv. Josipa Radnika.