Obilježena je 27. obljetnica stradanja civila i branitelja Bogdanovaca i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu, a polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, počast poginulim braniteljima i civilima u obrani Bogdanovaca odalo je i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Jedina veza Vukovara s ostatkom Hrvatske bilo je upravo ovo mjesto, i to preko takozvanog kukuruznog puta. 10. studenog 1991. otpor branitelja Bogdanovaca je slomljen, čime je neizbježan bio i pad grada Vukovara.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako su Bogdanovci bili jedino selo koje je u najkritičnijim i posljednjim trenutcima obrane Vukovara činilo cjeloviti obrambeni prostor, ali i istaknuo važnost Bogdanovaca u samom uvodu u ratna događanja. „Upravo su u Bogdanovcima ustrojeni počeci Hrvatske demokratske zajednice, političke opcije koja je organizirala otpor Hrvata na ovome području i pokrenula borbu za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku", kazao je Penava istaknuvši pri tome prvo postrojavanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, otpora koloni koja je kroz ovo mjesto trebala proći i zauzeti strateška mjesta. „Bogdanovčani su svojom hrabrošću stali pred tenkove i odvratilii agresorsku vojsku u naumu da okruže Vukovar, nakon čega su i u samome ratu dijelili istu sudbinu kao i Vukovarci", zaključio je gradonačelnik Vukovara.

Načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun je istaknuo kako je nakon 3 mjeseca otpora i 40 dana potpunoga okruženja na današnji dan slomljena obrana Bogdanovaca. „Platili smo visoku cijenu. U junačkoj obrani ovoga mjesta izgubljena su 133 života, a za njih 24 i dan danas se traga", rekao je Barun te poručio kako se ne smije dopustiti da se zaboravi ono što se dogodilo u Bogdanovcima i da djeca koja su budućnost ovoga mjesta raste u neznanju.

Hrvatsku je 1991. godine branilo 2579 dragovoljaca Albanaca, a samo u Bogdanovcima njih 9 je izgubilo život u obrani svoga doma. U spomen na njih u Bogdanovcima se obilježava i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu.