Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček otvorio je izložbu pod nazivom „Logoraši" koja, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Dokumentacijsko informacijskog središta, skulpturom tematizira logoraše srbijanskih koncentracijskih logora.
Cilj je ove izložbe, s jednom od najbolnijih tema u Hrvatskoj državu, obići cijelu Hrvatsku, a potom i Europu i svijet.
„Logoraši su tijekom europske povijesti u 20.stoljeću najzapostavljenija skupina, a među živim ljudima to su osobe koje su prošle najstrašnije fizičke i psihičke torture. U Republici Hrvatskoj danas živi bar 10.000 logoraša srpskih logora, a Vukovar je mjesto gdje se ta sudbina najstrašnije iskazala i u brojčanom i u svakom drugom smislu, naglasio je Jurčević te dodao kako su osim skulptura izloženi i prateći tekstovi koji se sastoje od međunarodnih dokumenata i izvješća u kojima se vidi da je posebno povjerenstvo UN-a tada registriralo 270 srbijanskih logora na okupiranim dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Ta je tema zapostavljena i stoga mi je jako drago da su naši umjetnici potaknuti svjedočanstvima osjetili tak duboki problem i krenuli s izradom ovih skulptura," rekao je Jurčević o izložbi17 skulptura akademskih kipara Gordane Čep, Ivana Ivana i Josipa Ivana.
Skulpture su izrađene novom tehnikom, kombinacijom stiropora, gipsa i paljenih žica s armaturom te prikazuju ljude kojima je oteta duša i sve što su imali.
„Tematika logoraša definitivno nije dovoljno proširena u hrvatskoj javnosti. Javnost mora znati kako su prošli prvenstveno Vukovarci, ali i svi drugi u srpskim koncentracijskim logorima. Ta tematika mora biti aktualna dok se odgovorni ne dovedu pred lice pravde. I ova izložba jedan je vid toga i vjerujem da će ju posjetiti brojni Vukovarci," rekao je Pavliček.