U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. godine održan je tradicionalni XIV. znanstveno-stručni simpozij „Ratna bolnica Vukovar 1991. godine-dr.Juraj Njavro".
Organizator simpozija su Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. i Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana, a pokrovitelji su Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Akademija medicinskih znanosti, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovara.
Simpoziju je nazočio i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a ispred Grada Vukovara zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.
"Vukovarska bolnica je 1991. godine uistinu bila srce Vukovara. Svi ti liječnici ne samo da su liječili ranjenike s prve crte bojišnice i civile nego su im često puta bili i moralna potpora u nastojanju u obrani grada. Drago mi je što se i na ovakav način promovira sve ono što se dogodilo 1991. godine kako se nikada ne bi zaboravili," rekao je zamjenik gradonačelnika Pavliček.
Nakon otvaranja simpozija, uslijedila su stručna predavanja na razne teme: "Dvadeseto stoljeće - stoljeće medicinskoga napretka, 90 godina penicilina", "Sjećanje na poginule i nestale medicinske sestre / tehničare Ratne bolnice Vukovar 1991.", "Plinska gangrena u Ratnoj bolnici Vukovar 1991.", "Laboratorijska dijagnostika jučer i danas", "Organizacija rada operacijskog trakta u Županijskoj bolnici Čakovec", bile su teme ovogodišnjega simpozija nakon kojega je prikazan dokumentarni film dr. med. Petra Loze "Ratna bolnica Šiška".
Osim brojnih stručnih predavanja, simpozij je prilika za susrete liječnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, ali i za promicanje istine o ulozi i važnosti vukovarske ratne bolnice kao simbola hrvatske patnje, stradanja, ali i hrabrosti.