Brojne su se Vukovarke i Vukovarci tradicionalno uvečer uoči 18. studenoga – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. okupili oko spomen obilježja u krugu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana odakle je nakon pada grada prije 27 godina odvedeno 260 ranjenika, branitelji i medicinsko osoblje, čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok je sudbina njih 60-tak odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznata.
Molitvu je predvodio fra Matija Marijić, iz župe sv. Filipa i Jakova, uz nastup klape „Sveti Juraj" - Hrvatske ratne mornarice i prigodni program mladih Vukovara.
Prema službenim podacima Vukovarske bolnice u 90 dana patnje i tragedije primljeno je 3740 ranjenika i provedeno 2500 operacija. Dnevno je primano i po 90 ranjenika svih nacionalnosti te su tretirani po jednakim uvjetima. Na dječjem odjelu u vrijeme okupacije rođeno je 16 djece koja su skupa s ostalim ranjenicima trpila istu sudbinu.
Pred sam kraj u podrumu bolnice bilo je smješteno 450 ranjenika i 300 članova njihovih obitelji, a na bolnicu je padalo i po 1000 granata dnevno iako je znak crvenog križa bio istaknut na ulazu i na krovu bolnice. Zadnjih dana nedostajalo je osnovinih potrepština - nije bilo vode, hrane i lijekova.
Na koji je način funkcionirala ratna bolnica može se vidjeti u autentičnom muzejskom postavu koji se nalazi u podrumu bolnice, a godišnje ga posjeti oko 75 000 ljudi iz cijeloga svijeta.
Uz delegaciju Grada Vukovara predvođenu gradonačelnikom Ivanom Penavom, molitvi je nazočila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar branitelja Tomo Medved te mnoga izaslanstva gradova, općina i županija Lijepe naše.